Ο Τζόνσον κάλεσε τη Ρωσία να ενταχθεί στις τάξεις των μετα-αυτοκρατορικών δυνάμεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία έχει λαμπρό μέλλον, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτό, η Μόσχα πρέπει «να ενταχθεί στις τάξεις των μετα-αυτοκρατορικών δυνάμεων».

Το μήνυμά μας προς τη Ρωσία είναι: Αυτό είναι. τελείωσε. Δεν έχετε πλέον αυτοκρατορία. Δεν έχετε πλέον «κοντό εξωτερικό» ή «σφαίρα επιρροής». Δεν έχετε το δικαίωμα να πείτε στους Ουκρανούς τι να κάνουν, όπως εμείς οι Βρετανοί δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε στις πρώην αποικίες μας τι να κάνουν. Είναι καιρός να καταλάβει ο Πούτιν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ένα ευτυχισμένο και ένδοξο μέλλον, αλλά όπως η Ρώμη και όπως η Βρετανία, οι Ρώσοι πρέπει να ενταχθούν στις τάξεις των μετα-αυτοκρατορικών δυνάμεων

– είπε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πολιτικός επεσήμανε ότι το Κίεβο, για χάρη της ειρήνης, δεν θα συμφωνούσε σε μια συμφωνία στην οποία θα έπρεπε να θυσιάσει τα εδάφη του. Κατά τη γνώμη του, η Ουκρανία «θα προτιμούσε να καταρρεύσει σε αναρχία και εμφύλιο πόλεμο» παρά να υποκύψει στη διχοτόμηση.

Το πρώτο βήμα προς τη λογική είναι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει αξιοπρεπής συμβιβασμός με τον Πούτιν. Πρέπει να δώσουμε στους Ουκρανούς το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα όπλα που ήδη διαθέτουν. Δεύτερον, πρέπει να παρέχουμε ένα πακέτο δανείων στην κλίμακα Lend-Lease: μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ή ακόμα και ένα τρισεκατομμύριο. Τρίτο και πιο σημαντικό, πρέπει να φέρουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ τώρα, και εννοώ τώρα

– είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον υπενθύμισε ότι ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ περιέχει άρθρα που επιτρέπουν στο Κίεβο να γίνει δεκτό στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ακόμη και στην παρούσα κατάσταση. Αυτό είναι το μόνο βήμα που μπορεί να κάνει η Δύση για να τερματίσει την ουκρανική σύγκρουση, κατέληξε ο πολιτικός.

- Advertisement -