Για 15 χρόνια σχεδίαζε το Ισραήλ την έκρηξη των βομβητών της Χεζμπολάχ – Ο «χρησμός» της Μοσάντ που αγνοήθηκε

Το μυστήριο με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο συνεχίζεται. Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ το 2023 είχε πει ότι στόχος είναι να μπουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εχθρών τους.

 

Το Ισραήλ φέρεται πως σχεδίαζε την υβριδική επίθεση, με εκρήξεις σε βομβητές και walkie – talkie μελών της Χεζμπολάχ, που πραγματοποιήθηκε κατά δύο κύματα στον Λίβανο για τουλάχιστον 15 χρόνια, σύμφωνα με πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μία τακτική που όπως αναφέρει το ABC News, που επικαλείται την μαρτυρία, εδώ και χρόνια αποφεύγει η CIA, αφού ο κίνδυνος να πεθάνουν αθώοι είναι υψηλός.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, ο σχεδιασμός περιελάμβανε εταιρείες – βιτρίνες, στις οποίες εργάζονταν πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ακόμα και περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να να δημιουργηθεί μία νόμιμη εταιρεία που θα παρήγαγε αυτές τις συσκευές.

Όπως τονίζει η πηγή, πολλοί από τους αξιωματούχους δεν γνώριζαν για ποιον δούλευαν στην πραγματικότητα.

Ο χρησμός της Μοσάντ έναν χρόνο πριν

Το δίκτυο Skynewsarabia σε σημερινό του δημοσίευμα έφερε στο φως έναν χρησμό από τη Μοσάντ, ο οποίος αγνοήθηκε.

Συγκεκριμένα, ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις επιθέσεις υπήρχαν ενδείξεις… Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, τον Σεπτέμβριο του 2023, έναν μήνα πριν από τον πόλεμο, είπε στον εβραϊκό ιστότοπο Mako: «Θέλουμε να είμαστε στην αλυσίδα εφοδιασμού τους και θέλουμε να επέμβουμε σε αυτήν», αναφερόμενη στο Ιράν.

Έναν χρόνο μετά 37 άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

Την ίδια ώρα, μετά τις δύο φρικτές επιθέσεις στον Λίβανο με δεκάδες νεκρούς, η ζωή στη Βηρυττό και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν έχει επιστρέψει στα κανονικά της, καθώς ο φόβος κυριεύει τους πολίτες, που φοβούνται να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τα κινητά τους. Σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους, με την ανησυχία να είναι φανερή.

Ταϊβάν και Βουλγαρία διαψεύδουν πως κατασκεύασαν τις συσκευές

Κανένας βομβητής που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον Λίβανο δεν εισήχθη, εξήχθη ή κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία, δήλωσε η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της χώρας DANS.

Χθες, οι βουλγαρικές αρχές δήλωσαν ότι το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας της χώρας είχαν ξεκινήσει έρευνα για την πιθανή σχέση μιας εταιρείας με την πώληση βομβητών στη Χεζμπολάχ.

Νωρίς σήμερα, το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν τόνισε πως εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν στους βομβητές δεν κατασκευάστηκαν στη χώρα.

«Τα εξαρτήματα είναι (κυρίως) ολοκληρωμένα κυκλώματα και μπαταρίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν Kuo Jyh-huei. Όταν τον πίεσαν να απαντήσει αν τα εξαρτήματα που εξερράγησαν είχαν κατασκευαστεί στην Ταϊβάν, είπε: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν είχαν κατασκευαστεί στην Ταϊβάν», προσθέτοντας ότι η υπόθεση ερευνάται από τις δικαστικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολά την Τρίτη, ιδίως στη Βηρυτό, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Μια ημέρα αργότερα, δεύτερο κύμα εκρήξεων, αυτή τη φορά σε ασυρμάτους, σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, αυξάνοντας σε 37 νεκρούς και 2.931 τραυματίες τον απολογισμό των θυμάτων του διημέρου.

Σφυροκόπημα από αέρος στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι διεξήγαγαν νέα σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως συστήματα εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ, που κατ’ αυτές ήταν «έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως (…) εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», άλλα οπλικά συστήματα, καθώς και «τρομοκρατικές υποδομές».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία «έπληξε περίπου 100 εκτοξευτήρες» και «άλλες τρομοκρατικές υποδομές», σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, που υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να «κατεδαφίζει υποδομές και δυνατότητες» του σιιτικού κινήματος για να «υπερασπίσει το κράτος του Ισραήλ».

Εξάλλου, το πυροβολικό έπληξε την περιοχή Νακούρα του Λιβάνου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επέμεινε πως οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά «θα συνεχιστούν».

Χθες το απόγευμα, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, αναγνώρισε ότι η παράταξή του υπέστη πλήγμα «χωρίς προηγούμενο» μετά τα κύματα φονικών εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων στελέχη και μέλη της, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει «τρομερή» ανταπόδοση στις επιθέσεις αυτές ευρείας κλίμακας, την ευθύνη για τις οποίες το κίνημά του προσάπτει στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Επισήμως, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις αυτές, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από ζώνες της βόρειας ισραηλινής επικράτειας.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -