Η Ρωσία είναι «απολύτως έτοιμη» να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή πυρηνική βόμβα στην Αρκτική

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει ασκήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Ρωσία όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, είναι «απολύτως έτοιμη» να πυροδοτήσει μια πυρηνική βόμβα στην Αρκτική «ανά πάσα στιγμή», καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων τέτοιας έκτασης που έχουν να γίνουν από το τέλος του -πρώτου-  “Ψυχρού” Πολέμου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο διευθυντής ενός παλιού σοβιετικού χώρου δοκιμών που βρισκόταν στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζέλμλια (Καινούργια Γη) επέμεινε ότι οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως «εάν δοθεί η εντολή».

Ο υποναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν δήλωσε: «Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο να επαναλάβει τις δραστηριότητες δοκιμών πλήρους κλίμακας. Το εργαστήριο και οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες. Το προσωπικό είναι έτοιμο».

Ο Σινίτσιν υποστήριξε ότι «ξένες μυστικές υπηρεσίες» παρακολουθούν την τοποθεσία, «πιθανό σημάδι ανησυχίας για τις πυρηνικές δοκιμές», μιλώντας στην κρατική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

«Είμαστε διαρκώς έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε είδους απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης ομάδων σαμποτάζ και κατασκοπείας στο νησί», είπε.

Ο κ. Σινίτσιν δήλωσε ότι «το “Κεντρικό πεδίο δοκιμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας” θα χρησιμοποιηθεί για τη «διεξαγωγή και παροχή πειραμάτων με μη πυρηνικά εκρηκτικά»».

Είπε ότι οι δοκιμές ήταν «προς το συμφέρον της κρατικής ασφάλειας».

Όμως, ερωτηθείς για το αν ο χώρος είναι έτοιμος να «επαναλάβει, αν χρειαστεί, τις πυρηνικές δοκιμές», είπε: «Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο να επαναλάβει δραστηριότητες δοκιμών πλήρους κλίμακας. Είναι πλήρως έτοιμο».

Εάν δοθεί εντολή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μια δοκιμή μπορεί να συνεχιστεί.

Ο χώρος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για πυρηνικές δοκιμές από τον Οκτώβριο του 1990, μετά τον οποίο η ασθενής Σοβιετική Ένωση απέκλεισε τις μελλοντικές δοκιμές, τις οποίες διατηρεί η Ρωσία.

Εικόνες που αποκτήθηκαν από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury πέρυσι έδειξαν μια έξαρση των κατασκευών στην απομακρυσμένη νησιωτική τοποθεσία, ανέφερε τότε το RFE.

Μια σύγκριση εικόνων από τον Ιούλιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2023 έδειξε μεγάλα φορτηγά, γερανούς κατασκευών, εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς και οικοδομικές προμήθειες που εισήχθησαν στον οικισμό για την επέκτασή του.

Ο κ. Σινίτσιν δήλωσε ότι οι κύριες προτεραιότητες και ο λόγος ύπαρξης της τοποθεσίας ήταν να αποτρέψει τους υποτιθέμενους εισβολείς μέσω της «ετοιμότητας» της υποδομής του δοκιμαστικού εδάφους.

Είπε ότι αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός «εργαστηρίου» και μιας «πειραματικής βάσης», τα οποία είναι και τα δύο «έτοιμα».

«Το πεδίο δοκιμών διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό, όπλα, εξοπλισμό, δηλαδή όλα όσα είναι απαραίτητα για τις δραστηριότητές μας», είπε.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο βουλευτής Αντρέι Κολέσνικ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να εγκρίνει μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας ως προειδοποίηση προς τη Δύση.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια πυρηνική έκρηξη κάπου, σε κάποιο πεδίο δοκιμών», απαίτησε ο Αντρέι Κολέσνικ, ο οποίος εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία».

«Οι πυρηνικές δοκιμές απαγορεύονται επί του παρόντος στη χώρα μας»

«Αλλά ίσως οι άνθρωποι πρέπει να δουν πού πραγματικά οδηγούν όλα αυτά, πρέπει να ακούσουν».

«Αν άρουμε το μορατόριουμ, ίσως η ανθρωπότητα να το σκεφτεί δύο φορές».

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολοντίν προειδοποίησε σήμερα ότι σε περίπτωση πλήγματος ρωσικών πόλεων με δυτικούς πυραύλους, «πιο ισχυρά όπλα είναι έτοιμα» για να ανταποδώσουν τα χτυπήματα.

Η Ρωσία ενίσχυσε σήμερα τις προετοιμασίες της για πυρηνικό πόλεμο, πραγματοποιώντας ασκήσεις με τη συμμετοχή γιγαντιαίων εκτοξευτών πυραύλων Yars στην περιοχή Ιβάνοβο.

Πλάνα έδειχναν τα ογκώδη οδοκίνητα πυραυλικά συστήματα «να πραγματοποιούν πορείες σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων και εξασκούνται στην ταυτόχρονη ανάπτυξη μονάδων που αλλάζουν και εξοπλίζουν τις θέσεις τους στο πεδίο, καμουφλάροντας και φυλάσσοντάς τες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι πύραυλοι Yars αποτελούν σήμερα το κύριο επίγειο στοιχείο της ρωσικής στρατηγικής πυρηνικής δύναμης.

Οι πύραυλοι Mach 25 έχουν βεληνεκές έως και 12.070 χιλιόμετρα, επιτρέποντας ένα χτύπημα μέχρι και τις ΗΠΑ.

Ο Yars πρόκειται να ξεπεραστεί από τον Sarmat, ή Satan-2, τον μεγαλύτερο πύραυλο του πυρηνικού οπλοστασίου του Πούτιν, που περιγράφεται ως ένας «ασταμάτητος» διηπειρωτικός πύραυλος 208 τόνων που εκτοξεύεται από σιλό με ταχύτητα 25.556 χιλιόμετρα/ώρα, στο μέγεθος μιας 14όροφης πολυκατοικίας.

Στις αρχές Αυγούστου, τα ρωσικά στρατεύματα εξασκήθηκαν στην τοποθέτηση εικονικών κεφαλών σε εκτοξευτές σε μια άλλη σειρά δημοσιευμένων ασκήσεων πυρηνικών όπλων που είχαν ως στόχο να απειλήσουν τη Δύση για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Πλάνα έδειχναν μια στρατιωτική μονάδα οπλισμένη με επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M να εκτελεί το τρίτο στάδιο των ασκήσεων που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα τεστ θα προετοιμάσουν τον Στρατό και την Αεροπορία για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στη μάχη.

Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των οχημάτων εκτόξευσης με πυραύλους «και την κρυφή προώθηση σε καθορισμένες περιοχές θέσεων για την προετοιμασία της διεξαγωγής ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων».

Και τον Ιούλιο, οι δυνάμεις του Πούτιν πραγματοποίησαν πυρηνικές ασκήσεις με ογκώδεις κινητούς εκτοξευτές πυραύλων Yars, καθένας από τους οποίους φέρει κεφαλές με ισχύ εξαπλάσια από τη δύναμη της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.

Οι ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν παρόμοιες ασκήσεις, εξασκώντας το «πάτημα του κουμπιού» σε ένα πολεμικό πλοίο που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή pronews