Σε μία πρωτοφανή κίνηση λογοκρισίας προχώρησε η αμερικανική εταιρεία Meta – στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp – η οποία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες της σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε «ενέργεια ξένης παρέμβασης».
Η απαγόρευση αυτή ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είχε καταγγείλει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του ρωσικού μέσου ενημέρωσης Russia Today (RT), το οποίο, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, έχει μετατραπεί σε «παρακλάδι» των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών.
«Έπειτα από προσεκτική σκέψη επεκτείναμε τις ενέργειές μας εις βάρος των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Το Rossiya Segodnya, το RT και άλλες οντότητες πλέον αποκλείονται από τις πλατφόρμες μας παγκοσμίως εξαιτίας των ενεργειών ξένης παρέμβασης» στις οποίες επιδίδονται, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Meta.
Κρεμλίνο: Ζημιώνει τον εαυτό της…
Το Κρεμλίνο απάντησε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, η Meta, ζημιώνει τον εαυτό της απαγορεύοντας σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες της σε όλο τον κόσμο και σχολίασε ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής εταιρείας (στην οποία εκτός από το Facebook ανήκουν το Instagram και το WhatsApp) περιπλέκει τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων της Μόσχας με την εταιρεία.
Τέτοιες επιλεκτικές ενέργειες κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov
Σε ανάρτησή της στο Telegram την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova είχε σχολιάσει: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο επάγγελμα στις ΗΠΑ: ειδικός στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».
To Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει με αντίποινα.
Κυρώσεις σε ρωσικά ΜΜΕ
Πριν περίπου 15 ημέρες οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο κυρίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ποινικές διώξεις και κυρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.
Το RT, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, θεωρείται από τους Δυτικούς όργανο προπαγάνδας του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του το δίκτυο έχει σχολιάσει ειρωνικά τις αμερικανικές ενέργειες και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι το εμποδίζουν να λειτουργήσει σαν δημοσιογραφικός οργανισμός.
Το πραγματικό πρόσωπο των ΗΠΑ
Η επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης έχει αποκαλύψει την πραγματική φύση της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία δεν σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου προσπαθώντας να περιορίσει το ρεπορτάζ των μέσων που δεν ακολουθούν την επίσημη γραμμή.
Ωστόσο, οι κυρώσεις καταδεικνύουν ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μπόρεσαν να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη στις μεθόδους παρουσίασης πληροφοριών και να ασκήσουν τεράστια επιρροή στην παγκόσμια κοινή γνώμη, κάτι που τρομάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Άλλωστε, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατηγόρησε το RT ότι εμπλέκεται σε «κρυφή επιρροή» και «παραπληροφόρηση» με στόχο την ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις οντότητες και δύο άτομα σε σχέση με τις κατηγορίες κατά του RT.
Ο James Rubin, συντονιστής του Κέντρου Παγκόσμιας Δέσμευσης στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την επιβολή νέων κυρώσεων στο RT και τις χαρακτήρισε ως «τις πιο σκληρές δυνατές».