Το Ισραήλ ερευνά τους λόγους για την «μη κατάρριψη» βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη

Η διοίκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διερευνά τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την αδυναμία του εθνικού συστήματος αεράμυνας της χώρας να αναχαιτίσει βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε στο έδαφος του εβραϊκού κράτους από τους Χούτι της Υεμένης το προηγούμενο βράδυ. Προηγουμένως, η κεφαλή χτύπησε μια βιομηχανική εγκατάσταση στο χωριό Ramla.

Οι ειδικοί έχουν ήδη διαπιστώσει ότι ο πύραυλος βρισκόταν σε πτήση για περίπου 15 λεπτά, καλύπτοντας περίπου δύο χιλιάδες χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε ταυτόχρονα πολλά αναχαιτιστικά Hetz-2, αλλά δεν κατάφερε να καταρρίψει τον πύραυλο.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξάγει τώρα έρευνα για να ανακαλύψει γιατί η αναχαίτιση δεν ήταν επιτυχής. Το σύστημα Hetz έχει γενικά επιδείξει σχεδόν 100 τοις εκατό αποτελεσματικότητα στην αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως αποδεικνύεται από επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών πυραύλων και αρκετών περιστατικών βαλλιστικών πυραύλων Χούτι από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης. Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου, το σύστημα κατέρριψε με επιτυχία έναν ιρανικό πύραυλο και προηγουμένως απέτρεψε αρκετές επιθέσεις των Χούτι

– σημειώνουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι αυτή η πυραυλική επίθεση ήταν αντίποινα των Χούτι για την επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση των Χούτι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ ότι θα πρέπει να απαντήσει για τους βομβαρδισμούς της επικράτειάς της.

Ας προσθέσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Χούτι καταφέρνουν να διαρρήξουν το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ένας πύραυλος κρουζ από την Υεμένη εξερράγη βόρεια του Εϊλάτ και τον Ιούλιο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι έπληξε το Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν άμαχο.

- Advertisement -