Στους δρόμους οι Γάλλοι για τη Ζιζέλ Πελικό: «Όταν λέμε, είναι όχι» -Συμπαράσταση στα θύματα βιασμού
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε 30 πόλεις της Γαλλίας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Ζιζέλ Πελικό και τα θύματα του βιασμού. Ο πρώην σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό δικάζεται με την κατηγορία ότι την νάρκωνε και προσκαλούσε άγνωστους άνδρες για να την βιάζουν στη διάρκεια μιας δεκαετίας
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο για να υποστηρίξουν τη Ζιζέλ Πελικό, τη γυναίκα που επι μία δεκαετία ικανοποιούσε εν αγνοία της τις νοσηρές ορέξεις του συζύγου της. Ο 71χρονος σήμερα Ντομινίκ Πελικό τη νάρκωνε και στρατολογούσε άγνωστους άνδρες για να τη βιάζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Φεμινιστικές ομάδες οργάνωσαν περίπου 30 διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στις Βρυξέλλες. Στην Place de la République στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα υποστήριξης στα θύματα σεξουαλικής βίας. Κάποιος έγραφε: «Ζιζέλ για όλους. Όλοι για τη Ζιζέλ». Το πλήθος την επαινούσε που κατάφερε να μιλήσει για τη φρικτή δοκιμασία στα χέρια του πρώην συζύγου της και διαβεβαίωνε κι άλλα θύματα σεξουαλικής βίας ότι δεν είναι μόνα.
«Θύματα, σας πιστεύουμε. Βιαστές, σας βλέπουμε», έγραφε ένα πανό. Η υπόθεση της 72χρονης γυναίκας, η οποία δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις ενώ δεν είχε τις αισθήσεις της έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, ενώ έγινε σύμβολο θάρρους όταν αποφάσισε να γίνει η δίκη δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Ο σύζυγός της, Ντομινίκ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του δικάζεται μαζί με άλλους 50 άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της.
Οι άνδρες που φέρεται να τη βίασαν ήταν ηλικίας μεταξύ 26 και 73 ετών όταν συνελήφθησαν και περιλαμβάνουν έναν τοπικό σύμβουλο, έναν δημοσιογράφο, έναν πρώην αστυνομικό, έναν δεσμοφύλακα, έναν στρατιώτη, έναν πυροσβέστη και έναν δημόσιο υπάλληλο. Πολλοί ήταν οι γείτονες του ζευγαριού στη μικρή πόλη Μαζάν, κοντά στην Αβινιόν, στη νότια Γαλλία.
Η αρρωστημένη δράση του Ντομινίκ Πελικό έγινε γνωστή όταν συνελήφθη να κινηματογραφεί γυναικείες φούστες σε ένα σούπερ μάρκετ και συνελήφθη, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το έγκλημα εναντίον της συζύγου του. Οι ντετέκτιβ βρήκαν ένα αρχείο με την ένδειξη «κακοποιήσεις» σε μια μονάδα USB. Περιείχε περίπου 20.000 εικόνες και ταινίες με τη γυναίκα του να βιάζεται έως και 100 φορές. Ένα βίντεο που έλαβε το Paris Match τον δείχνει να κινηματογραφεί κάτω από μια γυναικεία φούστα το 2020. Ακούγεται ο φύλακας να λέει: «Είσαι αηδιαστικός… Είσαι τυχερός. Αν ήταν η μητέρα μου, θα σου είχα σπάσει το κεφάλι».
Στη δίκη στην Αβινιόν, η Ζιζέλ Πελικό είπε ότι η αστυνομία «μου έσωσε τη ζωή». Όταν της έδειξαν στοιχεία για τους βιασμούς, είπε, ο κόσμος της «γκρεμίστηκε». Είπε στο δικαστήριο ότι η λέξη βιασμός δεν ήταν αρκετά ισχυρή. ήταν «βασανιστήρια».
Το ζευγάρι παντρεύτηκε στα 21 του και απέκτησε τρία παιδιά και επτά εγγόνια. «Δεν ήμασταν πλούσιοι, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι», είπε. «Ακόμη και οι φίλοι μας έλεγαν ότι ήμασταν το ιδανικό ζευγάρι». Αρκετοί από τους άνδρες τους οποίους στρατολογούσε ο Πελικό σε ένα διαδικτυακό chatroom επιμένουν ότι δεν γνώριζαν ότι η γυναίκα του είχε ναρκωθεί και νόμιζαν ότι το σεξ ήταν συναινετικό.
Activists in France call for reform of rape definition in French law
«Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε εδώ γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την κουλτούρα του βιασμού», είπε η Άννα Τουμάζοφ, ακτιβίστρια και μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στο Παρίσι. «Μετά από επτά χρόνια MeToo, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ειδικός τύπος θύματος. Επίσης συνειδητοποιούμε συλλογικά ότι δεν υπάρχει ειδικός τύπος βιαστή»
Παρά τα πολλά κύματα του απολογισμού #Metoo στη Γαλλία, όπου παρουσιάστηκαν πολλές γυναίκες υψηλού προφίλ που μιλούσαν δημόσια για το τραύμα που έχουν υποστεί μετά από χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης, οι διαδηλωτές είπαν ότι μεγάλο μέρος της βίας παραμένει ακατάλληλη και συχνά μένει ατιμώρητη.
Σε μια διαδήλωση στη Μασσαλία, η 74χρονη Μαρτίν Ραγόν είπε ότι ήταν εκεί για να «καταγγείλει την κουλτούρα του βιασμού». Είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η δίκη που λαμβάνει δημοσιότητα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μιλήσουν γι’ αυτό, να ευαισθητοποιήσουν». Ο σύντροφός της, Ζεράρ Ετιέν, 75 ετών, πρόσθεσε: «Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναίκες που αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Όταν ακούς κάποιες από τις μαρτυρίες, αναρωτιέσαι πώς μπορεί ένας άντρας να συμπεριφέρεται έτσι σε μια γυναίκα».
Ο φωτογράφος Πέδρο Κάμπος 21 ετών, συμφώνησε: «Είναι σοκαριστικό… γιατί βλέπουμε ότι οι [άντρες που δικάζονται] μοιάζουν λίγο με τον καθένα. Αντιβαίνει στην ιδέα ότι υπάρχει μόνο ένας τύπος βιαστή». Η Ντέμπορα Πουαριέ, 36 ετών, διαμαρτυρόμενη στη Νίκαια, είπε ότι η επίθεση ήταν «το αποκορύφωμα της φρίκης, αποκρυσταλλώνοντας όλα όσα δεν πρέπει να ξανασυμβούν ποτέ».
Η δίκη, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερις μήνες, ανεστάλη την Πέμπτη, καθώς εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα, καθώς ο Ντομινίκ Πελικό αρρώστησε την ημέρα που επρόκειτο να καταθέσει. Αναμένεται να ξεκινήσει ξανά αύριο Δευτέρα (16/9), αλλά ο προεδρεύων δικαστής Ροζέρ Αρατά προειδοποίησε ότι η ακρόαση μπορεί να αναβληθεί εκ νέου εάν ο κατηγορούμενος εξακολουθεί να μην μπορεί να δώσει και να ακούσει αποδείξεις.
Αν τελικά μιλήσει, η Ζιζέλ Πελικό θα πρέπει να αντέξει μία νέα δοκιμασία: να αντιμετωπίσει τον άντρα με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή της για περισσότερα από 50 χρόνια και πατέρα των τριών παιδιών τους. Ο δικηγόρος της είπε ότι σχεδιάζει να παραστεί στην κατάθεσή του. Η κατάθεσή του στο δικαστήριο θα είναι κρίσιμη για να αποφασίσουν οι δικαστές για την τύχη των άλλων 50 ανδρών που κατηγορούνται για βιασμό.