Βρετανία: Ξεκινά κλινική δοκιμή φαρμάκου για την αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης
Ξεκινά στη Βρετανία μια κλινική δοκιμή φαρμάκου για την αντιμετώπιση της εξωμήτριας κύησης. Η δοκιμή, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία, θα δοκιμάσει ένα φάρμακο που ονομάζεται μιφεπριστόνη, προκειμένου να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητά του.
Στην έκτοπη ή εξωμήτριο κύηση, το γονιμοποιημένο ωάριο, αντί να εμφυτευτεί και να ξεκινήσει να αναπτύσσεται στη μήτρα, εμφυτεύεται σε άλλο σημείο. Σε 9 στις 10 περιπτώσεις, το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται μέσα σε μία από τις δύο σάλπιγγες, οπότε και υπάρχει κίνδυνος ρήξης της σάλπιγγας και εσωτερικής αιμορραγίας.
Γι’ αυτό η εξωμήτρια κύηση θεωρείται μια επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σάλπιγγας. Περίπου 1 στις 80 εγκυμοσύνες είναι εξωμήτρια. Περίπου το 40% των περιπτώσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, Ωστόσο, το 30% των περιπτώσεων πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σάλπιγγας.
«Η έκτοπη κύηση αποτελεί καταστροφική απώλεια και έχει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, η ιατρική διαχείριση της εξωμήτριας κύησης ουσιαστικά δεν είχε καμία πρόοδο εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια» δήλωσε η Δρ. Άντρια Γούλνερ, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.
«Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα νέο φάρμακο παράλληλα με την συμβατική θεραπεία, για την ιατρική αντιμετώπιση της έκτοπης κύησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, σκοπεύουμε να στρατολογήσουμε γυναίκες που είναι επιλέξιμες για θεραπεία εξωμήτριας κύησης, σε 40 μονάδες πρώιμης εγκυμοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσθήκη της μιφεπριστόνης στη συμβατική θεραπεία μπορεί να μειώσει την ανάγκη για επείγουσα χειρουργική επέμβαση» σημείωσε.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η κλινική δοκιμή θα δείξει ότι η χορήγηση μιφεπριστόνης, η οποία λειτουργεί αναστέλλοντας την προγεστερόνη– μια βασική ορμόνη της εγκυμοσύνης- παράλληλα με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή, θα μειώσει την ανάγκη για επείγουσα χειρουργική επέμβαση για πολλές γυναίκες.
Η κλινική δοκιμή πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα φέτος σε ολόκληρη τη χώρα και τα αποτελέσματα αναμένονται το 2027.