Ο Μισέλ Μπαρνιέ νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Πέμπτη πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Το «casting» στη Γαλλία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας έλαβε τέλος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος διόρισε για πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και του ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους. Έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και δύο φορές ως ευρωπαίος επίτροπος πριν γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016.
Πληροφορίες του Politico, αναφέρουν ότι ο Μπαρνιέ βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων αργά την Τετάρτη, σύμφωνα τρεις πηγές που επικαλείται το Politico.
Τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» και το όνομα του πρώην εκπαιδευτικού Τιερί Μποντέ, πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, ενώ αξιολόγησε και τις περιπτώσεις του Ξαβιέ Μπερτράν και του Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και τον Φρανσουά Μπαϊρού.
Ο Μπαρνιέ φαίνεται να διαθέτει όλα όσα αναζητεί ο Μακρόν. Ως συντηρητικός, θα συγκέντρωνε την υποστήριξη του δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά στα 73 του χρόνια, δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί με νεότερους συμμάχους που έχουν προεδρικές φιλοδοξίες.
Το κρίσιμο είναι ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν θα απέφευγε να τον καταψηφίσει, μια εξέλιξη που θα έδινε στον Μπαρνιέ περιθώριο ελιγμών όμως θα έδινε και στο κόμμα της Λεπέν βαρυσήμαντο ρόλο για τη διαμόρφωση οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης.
Την Πέμπτη, ο ακροδεξιός Ζαν Φιλίπ Τανγκί επέκρινε τον Μπαρνιέ ως «ένα απολίθωμα που έχει απολιθωθεί από την πολιτική» που «δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να έχει αποτύχει ακόμη και στην ΕΕ».
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, όπως δήλωσε στο δίκτυο BFM TV ο βουλευτής της Συσπείρωσης Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος. Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/