Αυξήσεις στα γυμναστήρια: 140 ευρώ παραπάνω η ετήσια χρέωση σε γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης

Οι αυξήσεις έφτασαν και στα γυμναστήρια, με τις τιμές να εκτοξεύονται, μετά το τέλος του καλοκαιριού. Ενδεικτικός είναι ο τιμοκατάλογος επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι τσουχτερές αυξήσεις σε πολλά γυμναστήρια είναι γεγονός μετά το τέλος του φετινού καλοκαιριού. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αναπόφευκτες ανατιμήσεις, αφού και οι ίδιοι όπως υποστηρίζουν, αγωνίζονται για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις τους. Η εκτόξευση τιμών, παρατηρείται ακόμα και σε συνοικιακά γυμναστήρια, μετά το τέλος του καλοκαιριού. Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος, καθώς τα περισσότερα πακέτα πελατών, κλείνονται αυτό το μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γυμναστήριο που λειτουργεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη πουλά τη ετήσια συνδρομή του στα 470 ευρώ (ανά μήνα δηλαδή 39,16 ευρώ) ενώ την προηγούμενη σεζόν την παρείχε με 330 ευρώ ( 27,50 ευρώ ο μήνας). Το ίδιο γυμναστήριο παρέχει μεμονωμένα την μηνιαία συνδρομή προς 72 ευρώ!

Οι αυξήσεις αυτής της τάξης έχουν γίνει και σε άλλα γυμναστήρια ενώ κάποια άλλα κυρίως στο κέντρο της πόλης έχουν αυξήσει περαιτέρω τις τιμές τους καθώς η ετήσια συνδρομή πωλείται προς 600 ευρώ παρέχοντας όμως και κάποιες έξτρα υπηρεσίες.

Μιλώντας στο thestival.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Αλεξιάδης εξήγησε ότι οι αυξήσεις ήρθαν ως απότοκος των αυξήσεων που έχουν υποστεί οι ίδιοι όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων τους, το κόστος ενέργειας και τις αυξήσεις στα ενοίκια που καταβάλουν.

«Οι αυξήσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών γιατί πολλοί συνάδελφοι δημιουργούν αξία γύρω από το προϊόν τους και ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας το οποίο κυρίως έχει να κάνει με το πως παρέχεται η υπηρεσία. Όταν η υπηρεσία παρέχεται από ανθρώπινο δυναμικό καταλαβαίνετε ότι αυτό αυξάνει πάρα πολύ το κόστος της προσφοράς των υπηρεσιών.

Προσωπικά έχω 60% κόστος όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό δηλαδή τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλές. Έτσι όταν κάποιος έχει πολλούς υπαλλήλους καταλαβαίνετε ότι το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Το φετινό καλοκαίρι αναμφίβολα ήταν από τα πλέον ζεστά με τον υδράργυρο να διατηρείται για πολλές ημέρες σε υψηλά επίπεδα. Ο παρατεταμένος καύσωνας και τα ακριβά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος εκτόξευσαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων κατά τους τρεις θερινούς μήνες ενώ με αγωνία περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθούν οι τιμές της ενέργειας για το επόμενο διάστημα.

«Το κόστος της ενέργειας είναι υψηλό και τους προηγούμενους τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 70%» είπε ο κ. Αλεξιάδης προσθέτοντας ότι ο τρίτος παράγοντας που ώθησε τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων να αυξήσουν τους τιμοκαταλόγους τους είναι «η αύξηση των ενοικίων που κλήθηκαν να πληρώσουν».

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα λειτουργούν περί τα 500 νόμιμα αδειοδοτημένα γυμναστήρια ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης «υπάρχουν άλλα τόσα που λειτουργούν παράνομα είτε σε σπίτια, σε αποθήκες ακόμα και σε φυσιοθεραπευτήρια όπου δεν επιτρέπεται η αθλητική γυμναστική αλλά μόνο η θεραπευτική. Σε όλα αυτά τα παράνομα γυμναστήρια βάλτε και όσους επι πληρωμή κάνουν μικρά γκρουπ και personal σε πάρκα και πλατείες».

Πάντως όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης ο κόσμος έχει αντιληφθεί για τα καλά ότι το γυμναστήριο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό όπως ανέφερε ότι «η πλειονότητα των πελατών των γυμναστηρίων είναι από τη Gen Z ωστόσο πλέον πολλοί πελάτες είναι και άνω των 40- 50 ετών καθώς έχουν αντιληφθεί ότι κάνει καλό στην υγεία τους».

 

ΠΗΓΗ