Ο ΕΦΚΑ έκοψε τη σύνταξη Σεπτεμβρίου – Το πρόβλημα με τη μη διάλυση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων
Χωρίς σύνταξη έμειναν για τον Σεπτέμβριο οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.
Με μια ξαφνική απόφασή του το ταμείο στερεί κάθε πόρο επιβίωσης χιλιάδες ασφαλισμένους, πολλοί εκ των οποίων αδίκως έχουν χαρακτηριστεί σαν οφειλέτες. Η διακοπή καταβολής αποδοχών αφορά, κυρίως, όσους είχαν αυτοτελές δικαίωμα σύνταξης από άλλη-προηγηθείσα- δραστηριότητα και, παράλληλα, συνέχισαν την απασχόληση (κυρίως ως ελεύθεροι επαγγελματίες).
Αν από τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα προκύπτουν οφειλές, ο ΕΦΚΑ παρακρατεί ολόκληρη τη σύνταξη από προηγούμενη ενασχόληση (π.χ. ιδιωτικού ή δημοσίου υπαλλήλου) για την εξόφληση του χρέους. Δεν περιορίζεται καν σε μέρος αυτής ώστε να απομείνουν έστω οι ελάχιστοι πόροι διαβίωσης του ασφαλισμένου…
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εν λόγω συνταξιούχοι (σ.σ. χωρίς σύνταξη πλέον) αμφισβητούν αυτή την οφειλή γιατί έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Σε πολλές δε περιπτώσεις η αναστολή λειτουργίας διαρκεί από την περίοδο των μνημονίων και, εν πάση περιπτώσει, εδώ και 8 ή 10 χρόνια.
Ταυτόχρονα, όπως λένε οι, άνευ σύνταξης, οφειλέτες, ο ΕΦΚΑ δεν δεχόταν τη διακοπή ασφάλισης καθώς δεν υπήρχε διάλυση της εταιρείας (Ανώνυμη, Ομόρρυθμη κ.λπ.) από την εφορία. Ωστόσο, μια υπερχρεωμένη εταιρεία με υποχρεώσεις προς τρίτους δεν αποσείεται παρά μόνο με μεταβίβαση (σ.σ. πράγμα απίθανο για μια χρεοκοπημένη επιχείρηση) ή με δικαστική πράξη. Η οποία, εκτός από χρονοβόρα, είναι και κοστοβόρα (για ένα χρεοκοπημένο επιχειρηματία, έστω και εάν μέχρι πρόσφατα ελάμβανε σύνταξη από προηγούμενο θεμελιωμένο δικαίωμα).
Το εντυπωσιακό με την περιπτώση των συνταξιούχων-«οφειλετών» είναι ότι ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει ούτε ένα ελάχιστο ποσό για εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ο οποιοσδήποτε τρίτος δεν θα μπορούσε να κατάσχει την εν λόγω σύνταξη (αποδοχές) μέχρι του ποσού των 1.300-1.500 ευρώ το μήνα (αναλόγως των οικογενειακών υποχρεώσεων), μέσω του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.
Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ σαν εκδότης της σύνταξης διακόπτει την καταβολή και μεταφέρει ολόκληρο το ποσό αυτής στη αποπληρωμή ενός χρέους. Το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, βαραίνει έναν «οφειλέτη» ακριβώς επειδή έχει παγιδευτεί και αδυνατεί να τερματίσει μια επαγγελματική ασχολία που ξεκίνησε πολύ παλαιότερα και πλέον έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί δηλαδή να κάνει αναδιάρθρωση ούτε να βάλει λουκέτο.
Ταυτόχρονα, ο συνταξιούχος (χωρίς αποδοχές) και «οφειλέτης» συνεχίζει, σύμφωνα με τις διαταξεις του ΕΦΚΑ, να δημιουργεί χρέη, αφού αδυνατεί να διαλύσει την εταιρεία του και έτσι να προσκομίσει τα «δικαιολογητικά» της εφορίας στο ασφαλιστικό ταμείο.