Με «όπλο» την ενέργεια ο Ερντογάν κάνει επίδειξη πυγμής

Ένα σκληρό ενεργειακό διπλωματικό πόκερ είναι σε εξέλιξη με βασικούς παίκτες τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και ασφαλώς την Τουρκία.

 

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν- ο οποίος θυμήθηκε τον παλιό «καλό εαυτό του- και εξαπέλυσε ευθείες απειλές ότι είναι αδαής όποιος νομίζει πως θα περιοριστούμε στα σύνορά μας, δεν είναι τυχαίες σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Διότι η Τουρκία επιλέγει να κάνει επίδειξη πυγμής καθώς εκπνέει ο χρόνος και λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ έστειλε πρώτος το μήνυμα: η Ρωσία έχει κι άλλες επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές και υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κόμβου στην Τουρκία. Αυτό το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Το ρωσικό αέριο παραδίδεται στην Τουρκία μέσω των αγωγών Blue Stream και TurkStream, ενώ ορισμένες χώρες στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη εξακολουθούν να εισάγουν ρωσικό αέριο μέσω του TurkStream και της υποδομής του χερσαίου αγωγού. Ο Ερντογάν δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και διεκδικεί ρόλο στον ενεργειακό χάρτη. Αλλωστε τον Οκτώβριο του 2022, η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν μια πρόταση για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το 2023 ότι η Gazprom είχε παραδώσει ένα σχέδιο οδικού χάρτη στην τουρκική κρατική εταιρεία Botas σχετικά με την υλοποίηση του κόμβου.

«Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε φυσικό αέριο υπό διαμετακόμιση μέσω Τουρκίας σε καταναλωτές σε τρίτες χώρες — όπου οι εταίροι ενδιαφέρονται γι’ αυτό», δήλωσε τότε ο Ρώσος πρόεδρος. Από την έναρξη του πολέμου, τα κράτη της Ευρωπαικής Ενωσης έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τα ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο , ενώ η Ρωσία έχει επιβραδύνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας από 40 bcm, για τα οποία συμφώνησαν οι δύο πλευρές το 2019, σε σχεδόν 15 bcm .

Ο Ερντογάν θέλει να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι μπορεί να συνεχίσει να έχει εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με τον Πούτιν από τη στιγμή που στα εξοπλιστικά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες με τους Αμερικανούς. Με την ανακοίνωση των σχεδίων του να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρωπαική Ενωση προερχόμενο από διάφορες πηγές, μέσω του TurkStream 2, ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαταλείπει τα προσχήματα και μετατρέπει την Τουρκία σε δούρειο ίππο για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτά, η κρατική μονοπωλιακή εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS θα μπορεί πλέον να εξάγει περίπου 7 έως 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη με ένα νέο εμπορικό σήμα που ονομάζεται «Turkish Blend», με μείγμα φυσικού αερίου από διάφορες πηγές.