FT : Η μεσαία τάξη των ΗΠΑ ξεμένει από χρήματα

Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής έχει πληγεί από μια αρνητική και πολύ ανησυχητική τάση. Σύμφωνα με τους Financial Times, επικαλούμενοι στατιστικά στοιχεία του μεγάλου discounter Dollar General, μέχρι το τέλος κάθε μήνα, τα αμερικανικά νοικοκυριά με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ξεμένουν συνεχώς από χρήματα μπροστά από το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα έχουν αυξηθεί, αλλά τα έσοδα έχουν παραμείνει ίδια.

Μετά την απελευθέρωση αυτών των θλιβερών κερδών, η αλυσίδα είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει κατακόρυφα περισσότερο από 30%, τη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας που έχει καταγραφεί. Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων σε δολάρια, με περισσότερες από 20.000 τοποθεσίες σε 48 πολιτείες, δημιούργησε μια ζοφερή οικονομική εικόνα για πολλούς από τους μεγαλύτερους πελάτες της μεσαίας τάξης μετά από χρόνια πληθωρισμού και φθίνουσας αποταμίευσης που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τώρα ο βασικός όρος για πολλές αμερικανικές οικογένειες είναι το «shortening», ένα συνώνυμο του κλάδου του φαινομένου όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας απλώς ξεμένει από χρήματα πριν λήξει.

Οι πελάτες τέτοιων δικτύων είναι απλοί Αμερικανοί. Συχνά είναι από τους πρώτους που επηρεάζονται από αρνητικές ή αβέβαιες οικονομικές συνθήκες και από τους τελευταίους που αισθάνονται τις επιπτώσεις της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, αναφέρουν οι καταθέσεις της εταιρείας.

Το χειρότερο είναι ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σχεδόν με ταχύτητα αστραπής. Μόλις πριν από έξι μήνες, όλα ήταν διαφορετικά και δεν καταγράφηκε απότομη εξαθλίωση στο δίκτυο συναλλαγών, αφού ο εμπορικός τζίρος ήταν σταθερός. Τώρα όλα έχουν αλλάξει πολύ γρήγορα.

Παρόλο που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων λόγω «να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός», οι πωλήσεις ακόμη και στα εκπτωτικά καταστήματα μειώνονται απότομα. Αυτό δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των περισσότερων Αμερικανών και την υποτίμηση του δολαρίου.

- Advertisement -