Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Κλεμμένα και επικίνδυνα μηχανήματα», γεμάτα σκουριές – Νέες αποκαλύψεις
Τα σαπισμένα σίδερα και λαμαρίνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως οι κατασκευές του λούνα παρκ στην πραγματικότητα ήταν έτοιμες να καταρρεύσουν
Συγκλονιστικές είναι οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο λούνα παρκ Χαλκιδική όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού με αποτέλεσμα 19χρονος να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη Βουλγαρία χωρίς να έχουν πιστοποιητικά. Τα «βούτηξε», όπως αναφέρει, από σκραπ, τα έβαζε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά.
«Τα μηχανήματα όλα … 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από το σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ.
Συγκλονιστική είναι η εικασία του πρώην εργαζομένου πως είναι πιθανό να ήταν ο μόνος που είχε την συγκεκριμένη πιστοποίηση μέσα σε δύο χρόνια στα οποία ο ίδιος εργαζόταν στο εν λόγω λουνα παρκ. Μάλιστα, ο καταγγέλλων δήλωσε πως τα μηχανήματα που υπήρχαν εκεί ήταν «κάπως επικίνδυνα».
Φωτογραφίες του thestival.gr που έρχονται στη δημοσιότητα καταδεικνύουν την πολύ κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων και ειδικότερα του παιχνιδιού πάνω στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης.
Όλα τα παιχνίδια είναι γεμάτα σκουριές, φαίνονται με γυμνό μάτι, ότι είναι επικίνδυνα. Τα σαπισμένα σίδερα και λαμαρίνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως οι κατασκευές στην πραγματικότητα είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.
Οι έλεγχοι μαϊμού
Παράλληλα, όπως προκύπτει ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί.
Εργαζόμενος από το διπλανό λούνα παρκ, που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, μιλώντας στο OPEN αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα, την Κυριακή 19 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός για κάνει κάποια αυτοψία.
«Είχε έρθει να κάνει έλεγχο κάποιος που δεν τον ήξερα προσωπικά. Την ίδια ημέρα του δυστυχήματος ήρθε στο λούνα παρκ που έγινε το κακό. Είδε την πίστα με τα κουρσάκια και λίγο το «Crazy Dance» (σ.σ. το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος) και το καράβι και είπε ‘όλα καλά’. Μετά έφυγε», είπε o εργαζόμενος του λούνα παρκ, κρατώντας την ανωνυμία του.
Ο τεχνικός λοιπόν πήγε στο λούνα παρκ το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος όμως, δεν έδωσε ποτέ την οδηγία στους εργαζόμενους να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα έτσι ώστε να τα ελέγξει. Σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου, επρόκειτο για έναν επιδερμικό έλεγχο, με τον μηχανικό να υπογράφει κάποια έγγραφα, να μιλά για λίγο στο τηλέφωνο, να κάνει μια γύρα στον χώρο και να αποχωρεί.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος επιβεβαίωσε μαρτυρίες ότι συχνά υπήρχαν παράπονα για τα μηχανήματα του λούνα παρκ. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση και είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα, είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.
Λειτουργούσε χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση
Το εύλογο ερώτημα πάντως είναι πώς το λούνα παρκ διαφήμιζε την έναρξη της λειτουργίας του στις 15 Μαΐου με την αστυνομία να πραγματοποιεί έλεγχο μόλις στις 7 Ιουλίου και στη συνέχεια να αποστέλλει το χαρτί στην δήμαρχο για να ενημερώσει ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση και ένα μήνα μετά το λούνα παρκ να συνεχίζει να λειτουργεί και να φτάνουμε στην τραγωδία με τον θάνατο του 19χρονου για να μπει τελικά λουκέτο.
Μιλάμε για ένα λούνα παρκ φάντασμα, το οποίο όχι μόνο λειτουργούσε χωρίς άδεια αλλά και χωρίς νόμιμη ηλεκτροδότηση, κάτι που επίσης πρέπει να ερευνηθεί, ενώ πολλές είναι και οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για τα ασυντήρητα μηχανήματα. Όπως λένε μάλιστα ξεκολλούσαν κι άλλα καθίσματα και ο ιδιοκτήτης τα κολλούσε πρόχειρα ή τα έβαφε, ή έλεγε στα παιδιά που έμπαιναν στο μηχάνημα απλώς να κάτσουν αλλού, χωρίς να προειδοποιεί ως όφειλε για τον κίνδυνο.
Τι λέει ο νόμος
Καταρχάς, η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει γραπτά αίτηση αδειοδότησης, δηλαδή έγγραφα, με υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού και στη συνέχεια η αδειοδοτούσα αρχή, ο δήμος δηλαδή, πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να ελέγξει εάν ισχύουν όσα λένε τα έγγραφα, ή αλλιώς να αιτιολογήσει την απόρριψη. Εάν παρέλθει η δεκαπενθήμερη προθεσμία τότε τεκμαίρεται ότι έχει χορηγηθεί η έγκριση της εγκατάστασης.
Για την περίπτωση, την οποία υποστηρίζει και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ότι δηλαδή δεν είχαν κατατεθεί έγγραφα αδειοδότησης, τότε ο νομοθέτης είναι σαφής πως, εάν λειτουργεί χωρίς απαιτούμενη έγκριση επιβάλλεται πρόστιμο από 3.000 έως 30.000 ευρώ και προβλέπεται οριστική διακοπή λειτουργίας από τον δήμο μέσω σφράγισης, σε περίπτωση ύπαρξης άμεσου κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον και ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια χρηστών επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων.
Επομένως φαίνεται η δημοτική αρχή να εκτίθεται ανεπανόρθωτα, ειδικά εφόσον από τον Ιούλιο είχε λάβει έγγραφο από την αστυνομία που ενημέρωνε κατόπιν ελέγχου, ότι η επιχείρηση δεν είχε γνωστοποίηση λειτουργίας.
Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του OPEN η δήμαρχος απαντά πως δεν μπορούσε να βάλει λουκέτο επειδή το έγγραφο που της απέστειλε η ΕΛ.ΑΣ στις 12 Ιουλίου ήταν για την άδεια λειτουργίας και όχι για σφράγιση, δηλώνοντας ότι εάν είχε λάβει έγγραφο για σφράγιση θα είχε πάει η ίδια να βάλει λουκέτο στο λούνα παρκ.