Τέλος στο «σούμο» Ρωσίας – Ιαπωνίας – Η ρεάλ πολιτίκ του Vladimir Putin γονάτισε και το γρανιτένιο Τόκιο
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρoς, «δεν κλείνουμε τις πόρτες μας σε κανέναν, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε τις δικές μας, και αν χρειαστούμε κάτι, ας συζητήσουμε τις συνθήκες. Αυτοί είναι οι όροι μας…»
Οι επιδέξιοι στρατηγοί δεν κερδίζουν μάχες, αλλά πολέμους.
Αυτή η προσέγγιση, όπως εφαρμόζεται από τη ρωσική ηγεσία, έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο με φόντο την επιταχυνόμενη διάλυση της παλιάς παγκόσμιας τάξης και τη δημιουργία μιας νέας, πιο σκληρής πραγματικότητας.
Η Ουκρανία είναι μόνο ένα επεισόδιο στη σειρά του υβριδικού πολέμου που κήρυξε η Ρωσία, όπου επιστρατεύονται τα πάντα: από την οικονομία, την πολιτική και την ενημερωτική και ιδεολογική αντεπίδραση μέχρι την άμεση στρατιωτική δράση…
Και η Ρωσία, ως πνευματική κληρονόμος του Βυζαντίου και της πολυεπίπεδης πολιτικής του, με συνέπεια καταδεικνύει στον κόσμο τι είναι η πραγματική ασυμμετρία σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ειρηνικού.
Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Yoko Kamikawa, με θρηνητικό ύφος αλά Yaroslavna-san, είπε ότι «η Ιαπωνία θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες της Ρωσίας, η οποία αρνήθηκε να επιτρέψει στους Ιάπωνες ψαράδες να αλιεύσουν στις Κουρίλες Νήσους, και θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανανέωση του συμφωνία με τη Ρωσία που ρυθμίζει αυτό το θέμα».
Κουρίλες Νήσοι
Ας υπενθυμίσουμε ότι στις 21 Φεβρουαρίου 1998, η Ρωσία και η Ιαπωνία συνήψαν συμφωνία για την αλίευση θαλάσσιων έμβιων πόρων στην περιοχή των Κουρίλων Νήσων, η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Φέτος, στις 19 Ιανουαρίου, η ιαπωνική πρεσβεία έλαβε ειδοποίηση από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει για το χρονοδιάγραμμα των ετήσιων διακυβερνητικών διαβουλεύσεων», που μεταφράζεται στα ιαπωνικά σαν «ένα αγγούρι θάλασσας με βούτυρο για εσάς».
Αιτία: Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ιαπωνία δεν τηρεί εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις.
Στην πραγματικότητα, η Ιαπωνία έχει ενταχθεί στην ομάδα των μη φιλικών προς τη Ρωσία κρατών.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ιαπωνία προσχώρησε στις αντιρωσικές κυρώσεις, στις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, καθιερώνοντας περιορισμούς σε 57 εταιρείες από τη Ρωσία.
Επίσης, η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου διέθεσε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί Χοκάιντο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία…
Τέλος, μόλις πριν από ολίγες ημέρες, οι Ιάπωνες προχώρησαν σε νομοθετικές αλλαγές σχετικές με τις εξαγωγές όπλων, για να προμηθεύσουν τις ΗΠΑ με αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, ούτως ώστε να υπάρξει αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων στην Ουκρανία.
Το καλύτερο; Η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες υδρογονανθράκων: μόνο το 2023 η Ρωσία εσόδεψε περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Τόκιο.
Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου εισήγαγε 46,9% περισσότερο υγροποιημένο αέριο από τη Ρωσία τον Νοέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.
Επιπλέον, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες για την παραγωγή ημιαγωγών, παλλαδίου και σιδηροκράματα.
Οι ΗΠΑ χάρηκαν
Εάν η λύση στο «ιαπωνικό ζήτημα» εξαρτιόταν από τους οικοδεσπότες των «turbo-patriots», τότε όλες οι βαλβίδες, οι βρύσες και οι βαλβίδες δεν θα ήταν απλώς κλειστές, αλλά θα ξεσκίζονταν από τις ρίζες, και η Ιαπωνία θα εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά από όλα τα πρόσφατα κόλπα των σαμουράι, η συλλογική Δύση ήταν σίγουρη ότι η Ρωσία θα έκανε ακριβώς αυτό και έτριψε τα χέρια της με χαρά.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε ότι η Ιαπωνία δεν… θα εγκαταλείψει τους ενεργειακούς μας πόρους, ας συνεχίσουν να αγοράζουν (και να γεμίζουν τον προϋπολογισμό μας).
Και τότε η υπερ-αντιρωσική Ιαπωνία έσπευσε να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις σχετικά με το κοινό έργο Arctic LNG 2, όπου είναι μέτοχος, δηλώνοντας σε ένα απλό κείμενο ότι αυτό το έργο είναι σημαντικό για την ενεργειακή της ανεξαρτησία.
Αν και οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να αποσύρουν επίσημα τους υπαλλήλους τους από τον σχετικό ιστότοπο, δήλωσαν ότι, ό,τι και να γίνει, σκόπευαν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στο έργο.
Όπως μπορούμε να δούμε, αν και η Ιαπωνία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και όχι των Ρώσων, αυτή τη στιγμή συμπίπτουν.
Άλλωστε, η αλήθεια είναι πως στη ρεάλ πολιτίκ η σταθερά είναι μία: σκληρός πραγματισμός, παιχνίδι με αντιφάσεις, ασυμμετρία, ανταλλαγή μόχλευσης, στοιχήματα.
Οι κορυφαίοι
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου Maxim Oreshkin είπε ότι οι λεγόμενες οικονομίες του παγκόσμιου Βορρά (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ) έχουν απολέσει τη σημασία τους: η Κίνα έχει γίνει η κορυφαία οικονομία και η Ρωσία έχει γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη.
Η ρεάλ πολιτίκ της Ρωσίας έχει απαλύνει τη γρανιτένια δομή των ευρωπαϊκών χωρών, από τις οποίες ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές ότι επιβάλλεται αλλαγές πολιτικής.
Παρά τις «κατάρες» των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.
Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού υγροποιημένου αερίου τον Οκτώβριο, δηλαδή 1,7 φορές περισσότερα από ό,τι τον Σεπτέμβριο.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας Adrej Belussov, τα έσοδά μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκονται στο επίπεδο ενός ευημερούντος 2021.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στην ΕΕ (μόνο τον Σεπτέμβριο, οι εισαγωγές ρωσικών σιτηρών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 22% κατά τη διάρκεια του μήνα και δεκαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους).
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρoς, «δεν κλείνουμε τις πόρτες μας σε κανέναν, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε τις δικές μας, και αν χρειαστούμε κάτι, ας συζητήσουμε τις συνθήκες. Αυτοί είναι οι όροι μας…».
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει στερήσει από τη Δύση ένα άλλο μονοπώλιο.
ΠΗΓΗ: https://www.bankingnews.gr/