Οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Την άρση της απαγόρευσης πωλήσεων επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται πέντε διαφορετικές πηγές «με γνώση του θέματος», τις οποίες όμως δεν κατονομάζει.

 

Εφόσον η απόφαση αυτή υλοποιηθεί, θα σημάνει πλήρη αντιστροφή της πολιτικής του «μερικού εμπάργκο» που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια οι ΗΠΑ, με σκοπό να πιέσουν το μοναρχικό καθεστώς του Κόλπου να τερματίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.

   Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη έχουν πεθάνει πάνω από 377.000 άτομα.  Το 70% των νεκρών ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών

Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα για την απόφασή της να άρει την απαγόρευση, δήλωσε ένας σύμβουλος του Κογκρέσου. Άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από την επόμενη κιιόλας εβδομάδα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινήσει τις ειδοποιήσεις για επικείμενη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε άτομο που είχε ενημερωθεί για το θέμα.

 

Η Σαουδική Αραβία «έχει πράξει τα συμφωνημένα»

«Οι Σαουδάραβες έχουν εκπληρώσει το δικό τους μέρος της συμφωνίας και είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το δικό μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι μεγάλες διεθνείς συμφωνίες για όπλα πρέπει να εξετάζονται από μέλη του Κογκρέσου πριν οριστικοποιηθούν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες έχουν αντιταχθεί στις πωλήσεις επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενοι ζητήματα όπως ο βαρύς φόρος αίματος που έχει πληρώσει ο άμαχος πληθυσμός της Υεμένηw κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας, αλλά και ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ενστάσεις των Αμερικανών νομοθετών για τις κτηνωδίες που διαπράττει η Σαουδική Αραβία «έχουν αμβλυνθεί, εν μέσω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή»

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην Υεμένη από το 2014 ως τις αρχές του 2022 είχαν πεθάνει πάνω από 377.000 άτομα, εκ των οποίων πάνω από 250.000 πέθαναν από «έμμεσα αίτια», δηλαδή από πείνα και ασθένειες, ενώ το 70% των νεκρών ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σε περισσότερους από 19.000 υπολογίζονταν οι νεκροί άμαχοι από βομβαρισμούς της Σαουδικής Αραβίας.

Το Reuters σημειώνει ότι οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των Αμερικανών νομοθετών για τις κτηνωδίες που διαπράττει η Σαουδική Αραβία «έχουν αμβλυνθεί, εν μέσω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και λόγω αλλαγών στη διεξαγωγή της εκστρατείας στην Υεμένη».

Το επίπεδο της απειλής στην περιοχή έχει αυξηθεί από τα τέλη του περασμένου μήνα, με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να ορκίζονται να προβούν σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

 

Αμυντικό σύμφωνο και πυρηνική συνεργασία με την Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται επίσης ένα αμυντικό σύμφωνο και μια συμφωνία για την πολιτική πυρηνική συνεργασία με το Ριάντ στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας που προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, αν και αυτό παραμένει ένας άπιαστος στόχος.

Από τον Μάρτιο του 2022 -όταν οι Σαουδάραβες και οι Χούθι συνήψαν εκεχειρία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ – δεν έχουν σημειωθεί σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη και τα διασυνοριακά πυρά από την Υεμένη προς το βασίλειο έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν υιοθέτησε πιο αυστηρή η στάση σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία το 2021, επικαλούμενος την εκστρατεία της απόλυτης μοναρχίας του Κόλπου κατά των Χούθι που είναι πστην Υεμένη, η οποία έχει προκαλέσει βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο πόλεμος της Υεμένης θεωρείται ως μία από τις πολλές μάχες μέσω αντιπροσώπων (proxy wars)  μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούθι εκδίωξαν την κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη Σαουδική Αραβία από τη Σαναά στα τέλη του 2014 και βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015. Πρόκειται για  μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αφήσει το 80% του πληθυσμού της Υεμένης να εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.

«Διεξάγουμε τακτικά αεροπορικές επιδρομές για να υποβαθμίσουμε τις δυνατότητες των Χούθι, μια προσπάθεια που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μαζί με έναν συνασπισμό εταίρων», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Έχουμε χαρακτηρίσει τους Χούθι ως Διεθνή Τρομοκρατική Οργάνωση, και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις και να πλήττουμε τα δίκτυα λαθρεμπορίου και τον στρατιωτικό μηχανισμό των Χούθι. Αυτή η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

 

 

ΠΗΓΗ