Πολεμικές προετοιμασίες: Το Ιράν αναπτύσσει S-300PMU2 στα δυτικά της χώρας για να αμυνθεί σε αντεπίθεση του Ισραήλ

Σε θέση μάχης η ιρανική Aεροπορία - Προκρίνεται η λύση του μαζικού βαλλιστικού κτυπήματος

Το Ιράν έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη συστοιχιών του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 στα δυτικά της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας ενάντια σε πιθανές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις από το Ισραήλ.

Η απόφαση του Ιράν να αναπτύξει το σύστημα S-300 PMU-2 (τέσσερις πυροβολαρχίες είχαν παραδοθεί  το 2016) στα δυτικά της χώρας συνδέεται με την επιθετική ρητορική και τις απειλές από το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν θα απαντηθεί σθεναρά, και η ανάπτυξη του συστήματος S-300 αποσκοπεί στην προστασία των στρατηγικών στόχων του Ιράν από πιθανές ισραηλινές επιθέσεις​.

Οι προετοιμασίες αυτές υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το Ιράν προετοιμάζεται για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος.

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ισραήλ, μετά την εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε οίκημα της βόρειας Τεχεράνης.

Ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να έδωσε εντολή για άμεσο απευθείας χτύπημα κατά του Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως το Ιράν χρησιμοποιεί ένα μίγμα ρωσικών και εγχωρίως παραγομένων συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος και αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Τεχεράνη παρέλαβε αντιαεροπορικά συστήματα S-300 από τη Ρωσία το 2016, τα οποία είναι μακρού βεληνεκούς συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος που μπορούν να δεσμεύσουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, περιλαμβανομένων πυραύλων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν διαθέτει επίσης την εγχωρίως παραγόμενη πλατφόρμα πυραύλων εδάφους-αέρος Bavar-373, καθώς και τα αμυντικά συστήματα Sayyad και Raad που βασίζονται στους αμερικανικούς SM-1.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ βασίζεται από το αντιβαλλιστικό σύστημα Arrow-3, το σύστημα Α/Α μέσου βεληνεκούς Σφενδόνη του Δαβίδ αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ενώ ο μικρού βεληνεκούς Σιδηρούς Θόλος αντιμετωπίζει το είδος των ρουκετών και των όλμων που χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί στη Γάζα και στον Λίβανο.

Τα ισραηλινά συστήματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να συνδέονται με αντίστοιχα των ΗΠΑ στην περιοχή για την άμυνα του συνασπισμού.

Η δολοφονία του Χανίγια αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το γόητρο του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εκτέλεσε μια πολύ δύσκολη αποστολή στην καρδιά της εχθρικής ενδοχώρας και οι Ιρανοί δεν μπόρεσαν να τον προστατέψουν αν και σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν ότι ο θάνατος του ηγέτης της Χαμάς προήλθε από βόμβα στο δωμάτιό του.

Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα δείξουν αν αυτό γίνεται για το γόητρο της Τεχεράνης ή αν εννοούν πλήρη πολεμική εμπλοκή με το Ισραήλ που μπορεί να σημάνει την έναρξη τεράστια πολεμικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή.

- Advertisement -

Πηγή pronews