Διαγράφηκε η ανάρτηση στο Facebook της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δολοφονία Χανίγια

Στη λεζάντα που ανέβηκε στα social media και διαγράφηκε λίγα λεπτά αργότερα έγραφαν:

«Εξουδετερώθηκε. Ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ακριβές χτύπημα στην Τεχεράνη του Ιράν»

Παρότι το Ισραήλ δεν έχει αντιδράσει ακόμα επίσημα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και ενώ αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν σχολιάζουν ειδήσεις που μεταδίδονται από το ιρανικό πρακτορείο, στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης στο Facebook αναρτήθηκε μια φωτογραφία του Χανίγια με τη λέξη «Eliminated» («Εξουδετερώθηκε») πάνω στο μέτωπό του. Το περίεργο είναι ότι η ανάρτηση εξαφανίστηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή» κάνει λόγο η Χαμάς

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Πώς δολοφονήθηκε ο Χανίγια στην Τεχεράνη

Όπως αναφέρουν πηγές από το σαουδαραβικό πρακτορείο Al Hadath, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με κατευθυνόμενο πύραυλο που στόχευε την ιδιωτική κατοικία στην οποία διέμενε στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πύραυλος έπληξε το κτήριο γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, τοπική ώρα. Το Fars News, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αναφέρει επίσης ότι βρισκόταν σε μια κατοικία βετεράνων στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης και ότι σκοτώθηκε από «βλήμα αέρος».

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό site al Mayadeen από τον Λίβανο, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, επικαλέστηκε με τη σειρά του ιρανική πηγή, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χαμάς, στην κατοικία που διέμενε στην Τεχεράνη, εκτοξεύτηκε από άλλη χώρα, δηλαδή δεν εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του Ιράν.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η βολή προήλθε από αεροσκάφος που κινούταν εκτός των ιρανικών συνόρων.

Δύο δολοφονίες μέσα σε 24 ώρες

Είναι η δεύτερη δολοφονία που αποδίδεται στο Ισραήλ το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στην οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, είπε πως ο Φουάντ Σουκρ ήταν «ο υπεύθυνος» για την επίθεση στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν το Σάββατο.

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Το Ιράν έχει καθήκον να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Χανίγια

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε τη «δόλια δολοφονία» του «αδελφού» του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

«Ο Θεός ας συμπονέσει τον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, που έπεσε μάρτυρας έπειτα από αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση» έγραψε ο Ερντογάν στο Χ, καταγγέλλοντας τη «σιωνιστική βαρβαρότητα».

Πηγή: https://www.zougla.gr/

- Advertisement -