Η Ουγγαρία φλερτάρει με την Κίνα — με ποιο κόστος για την ΕΕ;
Οι φιλικοί δεσμοί της Βουδαπέστης με το Πεκίνο είναι αντίθετοι με τις προσπάθειες των Βρυξελλών να αποθαρρύνουν τους κινδύνους.
“Τόσο ώριμο και πλούσιο όπως το κρασί Tokaji.”
Με αυτούς τους όρους ο Πρόεδρος Xi Jinping περιέγραψε τη φιλία μεταξύ Κίνας και Ουγγαρίας σε μια επίσκεψη στις αρχές Μαΐου. Και, προς δυσφορία των παρατηρητών στις Βρυξέλλες, ο δεξιός λαϊκιστής ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν άρπαξε αυτό το προτεταμένο χέρι με οξυθυμία.
Αυτή η αμοιβαία ανατίμηση απέδωσε σε ουσιαστικούς όρους: κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ουγγαρία είναι ο δικαιούχος ενός εργοστασίου της κινεζικής κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων BYD, στόχος έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έχει επίσης λάβει μέτρα για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, που θεωρείται από τις Βρυξέλλες ως προμηθευτής υψηλού κινδύνου. Στη συνέχεια, υπάρχει ένας σιδηρόδρομος που χρηματοδοτείται από την Κίνα υπό κατασκευή, που συνδέει τη Βουδαπέστη με το Βελιγράδι στη γειτονική Σερβία.
Τώρα, η Βουδαπέστη αναλαμβάνει τα ηνία του εκ περιτροπής Συμβουλίου της Προεδρίας της ΕΕ, δίνοντας στον Όρμπαν —ο οποίος βρίσκεται διαρκώς σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ— την ευκαιρία να ρίξει το βάρος του.
Η Ουγγαρία θα καθορίσει την ατζέντα της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες, επιτρέποντάς της να αντιστρέψει τη ολοένα και πιο διεκδικητική στάση των Βρυξελλών έναντι της Κίνας και των συμμάχων της.
«Υπάρχει μια πιθανότητα για μια ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής οικονομική συνεργασία με την Κίνα. Και πιστεύω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του επόμενου θεσμικού κύκλου», δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα.
Όλα τα κομμάτια είναι στη θέση τους για μια σύγκρουση υψηλού προφίλ.
Η «γεωπολιτική» Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στη μέση μιας στροφής, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για να «αποθέσει» τις αλυσίδες εφοδιασμού της από μη φιλικές χώρες — κυρίως την Κίνα.
Εργάζεται σε μια λεγόμενη στρατηγική οικονομικής ασφάλειας που στοχεύει στην προστασία της κρίσιμης έρευνας και τεχνολογιών από αντίπαλες δυνάμεις.
Η Βουδαπέστη κατέβαλε ελάχιστες προσπάθειες για να κρύψει τον σκεπτικισμό της απέναντι στη νέα πρόταση, η οποία θα εξουσιοδοτούσε το Berlaymont να παρακολουθεί τις εξωτερικές επενδύσεις της ΕΕ.
Η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες που έχει τα περισσότερα να κερδίσει από τους τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που πρόκειται να επιβάλει η Επιτροπή τον επόμενο μήνα, την τιμή του εισιτηρίου εισόδου της Κίνας στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, η Βουδαπέστη είναι επιφυλακτική όσον αφορά την περαιτέρω απομάκρυνση της Κίνας και τη φθορά των εμπορικών σχέσεων.
«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η οικονομική ασφάλεια γενικά», είπε ο Μπόκα, ο οποίος θα είναι το πρόσωπο της ουγγρικής προεδρίας τους επόμενους έξι μήνες.
«Εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλειά μας, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα. Αν μιλάτε για οικονομική ασφάλεια γενικά, τότε μιλάτε για αποσύνδεση… πήραμε την απόφαση ότι δεν αποσυνδεόμαστε, διακινδυνεύουμε».
Ο εκτροχιασμός εκτροχιάστηκε
Η Επιτροπή γνωρίζει ήδη ότι δεν θα μπορεί να υπολογίζει ότι η Βουδαπέστη θα θέσει την απομάκρυνση του κινδύνου στην ημερήσια διάταξη για τους επόμενους έξι μήνες.
Η ώθηση της οικονομικής ασφάλειας των Βρυξελλών έχει ήδη σταματήσει από τότε που η von der Leyen έδωσε για πρώτη φορά μια φιλόδοξη ομιλία για το θέμα πριν από ένα χρόνο, υποσχόμενη να «διασφαλίσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια».
Αυτές οι μεγάλες δεσμεύσεις αντιμετώπισαν τη συνήθη επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι της αντιληπτής υπέρβασης της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ . Αυτό ανάγκασε την Επιτροπή να προχωρήσει στην εφαρμογή της στρατηγικής της νωρίτερα φέτος.
Και ένα χρόνο μετά, αυτές οι προσπάθειες εξακολουθούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα εν μέσω εσωτερικών μαχών της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο συντονισμού των εργασιών.
Η Βουδαπέστη πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν χρειάζεται να δεσμευτούν σε ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία, ειδικά τόσο σύντομα αφότου η ΕΕ υιοθέτησε νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντικές παραβιάσεις.
Άλλες χώρες νιώθουν ανακούφιση που η Βουδαπέστη θα επιβραδύνει τη διαδικασία οικονομικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, ακόμη και όταν οι σύμμαχοι της ΕΕ προχωρούν .
«Η Ουγγαρία έχει μια χρυσή ευκαιρία να σαμποτάρει την ατζέντα οικονομικής ασφάλειας της Ευρώπης, συνεχίζοντας την τάση της να παίζει spoiler», δήλωσε ο Tobias Gehrke, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Η χώρα «χτίζει το χαρτοφυλάκιό της ως ο καλύτερος φίλος της Κίνας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ θεωρείται ως άμεση πρόκληση σε αυτή τη φιλική σχέση», πρόσθεσε.
Χορέψτε με τον δράκο
Η οικονομία της Ουγγαρίας επλήγη σκληρά από τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας της εποχής του Covid και το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η οικονομική ώθηση που παρέχεται από το κινεζικό εμπόριο και τις επενδύσεις θα μπορούσε να βοηθήσει να επουλωθούν ορισμένες από τις οικονομικές ουλές που άφησε αυτή η αναταραχή.
Και ενώ το ενδιαφέρον του Xi για την Ουγγαρία – η οποία σε ονομαστικούς όρους ΑΕΠ έχει οικονομία μικρότερη από το 100ο μέγεθος της Κίνας – μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο, η επιρροή της Βουδαπέστης ξεπερνά πολύ αυτό που υπαγορεύουν τα ακατέργαστα οικονομικά μεγέθη.
Η Ουγγαρία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία ανάμεσα στο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βιομηχανική της καρδιά στα δυτικά.
Και ενώ, κρίνοντας από το πολιτικό της σύστημα, μπορεί να φαίνεται σαν σκαντζόχοιρο, κλειστό και καχύποπτο για την αλλαγή, η οικονομία της που βασίζεται στην κατασκευή είναι και εξαιρετικά ανοιχτή και βαθιά συνυφασμένη με τις γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού — κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Ουγγαρία, λοιπόν, μπορεί να χρησιμεύσει για την Κίνα ως είσοδος στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η έκρηξη των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων οδήγησε σε επενδύσεις, με την Ουγγαρία να λαμβάνει το 44% του συνόλου των κινεζικών ΑΞΕ στην Ευρώπη πέρυσι, περισσότερες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Rhodium Group και MERICS.
Ο Csaba Kilian, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου της Ουγγρικής Αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε ότι μεταξύ 25 και 30 εταιρειών που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών είχαν επενδύσει στη χώρα και η πλειοψηφία, όπως η CATL , ήταν Κινέζοι.
«Ο στόχος της ουγγρικής κυβέρνησης είναι να προσελκύσει… κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος. «Δεν μιλάμε για απλές δραστηριότητες συναρμολόγησης».
Η Ουγγαρία ήταν «η βέλτιστη τοποθεσία» για το δεύτερο εργοστάσιο της CATL, είπε η εταιρεία σε δήλωση όταν ρωτήθηκε για την επιλογή της, «χάρη στην υπέρ των επενδύσεων οικονομική πολιτική της».
Ερωτηθείς για τις σκέψεις του σχετικά με τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ο Kilian συνέστησε προσοχή: «Θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο… πιθανότατα, δεν θα είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών κατασκευαστών αυτοκινήτων».
Μίλησε προτού η Επιτροπή αποφασίσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα να επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 38% στις κινεζικές κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων , μετά από έρευνα κατά των επιδοτήσεων.
Στην κόψη του ξυραφιού
Η κίνηση της Ουγγαρίας στην τροχιά της Κίνας δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να χτυπήσει στα μάτια τις Βρυξέλλες.
«Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το πώς επικοινωνεί και τι κάνει ο Orbán, στο τέλος της ημέρας είναι ένας ηγέτης που έχει κολλήσει ανάμεσα σε δύο δυνάμεις», δήλωσε ο Peter Virovacz, ανώτερος οικονομολόγος που καλύπτει την Ουγγαρία για την τράπεζα ING. «Είναι μια πράξη εξισορρόπησης».
Η Ουγγαρία είναι μια από τις πιο διασυνδεδεμένες οικονομίες στην ΕΕ, η οποία αξιοποιεί τους φθηνούς μισθούς και το μορφωμένο εργατικό δυναμικό για να γίνει κόμβος μεταποίησης. Γι’ αυτό, είπε ο Virovacz, όταν τα σύνορα έκλεισαν ως απάντηση στον Covid-19, η Ουγγαρία ειδικότερα έμεινε έξυπνη. Στη συνέχεια, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα όταν χτύπησε το ενεργειακό σοκ.
Ο αναλυτής είπε ότι ένα από τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα του Orbán ήταν να χαλιναγωγήσει ένα μη βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αλλά αυτό άλλαξε όταν, επίσης υπό την πίεση από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, εξαπέλυσε ένα κύμα δαπανών για να στηρίξει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Το χρέος εκτινάχθηκε για άλλη μια φορά και το νόμισμα της Ουγγαρίας, το φιορίνι, αποδυναμώθηκε, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές. Μέχρι το 2023 η κατάσταση είχε επιδεινωθεί. Στο 17%, ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ήταν ο υψηλότερος στην Ευρώπη.
Η ουγγρική οικονομία έκτοτε σταθεροποιήθηκε. Όμως παραμένει εύθραυστη.
«Οι κινεζικές επενδύσεις έχουν έρθει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να σταθεροποιήσουν τα εξωτερικά ισοζύγια της Ουγγαρίας και να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», έγραψε ο Nathan Quentric, οικονομολόγος της Crédit Agricole. Το ζήτημα για τον Orbán είναι ότι η ΕΕ παραμένει απολύτως κεντρική για την ουγγρική οικονομία. Ως εκ τούτου, οι αναπτυσσόμενοι δεσμοί της Βουδαπέστης με την Κίνα, έγραψε η Quentric, είναι «μια επιλογή ανάπτυξης που εγκυμονεί κινδύνους».
Οι ευρωεκλογές είναι μια διέξοδος από το γεωπολιτικό αδιέξοδο. Η ενίσχυση της δεξιάς μπορεί να δώσει στον Όρμπαν λίγη ανάσα, αν και το κόμμα του, το Fidesz, βγήκε αποδυναμωμένο στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά υπάρχει μια άλλη, ακόμη πιο σημαντική ψηφοφορία στον ορίζοντα, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Και ένας Ντόναλντ Τραμπ – ένας βασικός σύμμαχος του Όρμπαν – θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει. Το τι σημαίνει αυτό για τη σχέση της Ουγγαρίας με την Κίνα είναι εικασία του καθενός.