Ο δικαστής καθυστερεί την καταδίκη του Τραμπ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί ασυλίας

Η καταδίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση του για τα χρήματα αναβλήθηκε τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο, καθώς ο δικαστής συμφώνησε την Τρίτη να εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο μιας νέας απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην προεδρική ασυλία .

Η καθυστέρηση είναι μια σημαντική ανακούφιση για τον Τραμπ, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να αντιμετωπίσει την καταδίκη του στις 11 Ιουλίου για την καταδίκη του στη Νέα Υόρκη για κακούργημα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Αρνείται κάθε αδίκημα.

Η αναβολή ορίζει την καταδίκη για τις 18 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο – εάν συμβεί καθόλου, αφού οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αξίζει όχι μόνο να καθυστερήσει την καταδίκη αλλά και να απορρίψει την καταδίκη του.

«Ο αντίκτυπος της απόφασης περί ασυλίας είναι ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα για τη Δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τραμπ στον ιστότοπό του Truth Social Media μετά την καθυστέρηση της καταδίκης.

Χρησιμοποιώντας όλα τα κεφαλαία γράμματα, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον οδήγησε σε «ολική απαλλαγή» σε αυτή και σε άλλες ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο για την αναβολή της ποινής από τους εισαγγελείς του Μανχάταν, οι οποίοι άσκησαν την υπόθεση του hush money.

Η ημερομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου είναι πολύ μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτού του μήνα, όπου ο Τραμπ πρόκειται να αποδεχθεί επίσημα την υποψηφιότητα του κόμματος για πρόεδρος στη φετινή κούρσα.

Ο Σεπτέμβριος, ωστόσο, είναι πολύ πιο κοντά στην Ημέρα των Εκλογών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει το θέμα στο επίκεντρο των ψηφοφόρων, καθώς συντονίζονται σοβαρά στον αγώνα. Λόγω των χρονοδιαγραμμάτων της ψηφοφορίας απουσιών σε ορισμένες πολιτείες, ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να έχουν ήδη ψηφίσει πριν μάθει κανείς εάν ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να περάσει χρόνο στη φυλακή ή στον κατ’ οίκον περιορισμό.

Η καθυστέρηση περιορίζει μια σειρά από πολιτικές και νομικές νίκες για τον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης ασυλίας του Ανώτατου Δικαστηρίου και μιας συζήτησης που θεωρείται ευρέως ως καταστροφή για τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση περί ασυλίας έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να δικαστεί στην υπόθεση της παρέμβασης στις εκλογές του 2020 στην Ουάσιγκτον πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα από μόνο του είναι μια νίκη για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να καθυστερήσει τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις του μετά την ψηφοφορία.

Ένα εφετείο διέκοψε πρόσφατα μια ξεχωριστή υπόθεση παρέμβασης στις εκλογές κατά του Τραμπ στη Γεωργία. δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης. Η υπόθεσή του με ομοσπονδιακά απόρρητα έγγραφα στη Φλόριντα παραμένει βαλτωμένη από προδικαστικές διαφορές που είχαν ως αποτέλεσμα την επ’ αόριστον ακύρωση της ημερομηνίας δίκης.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δευτέρας χορήγησε ευρεία προστασία ασυλίας στους προέδρους, ενώ επίσης περιόρισε τους εισαγγελείς από το να αναφέρουν οποιεσδήποτε επίσημες πράξεις ως αποδεικτικά στοιχεία στην προσπάθεια να αποδείξουν ότι οι ανεπίσημες ενέργειες ενός προέδρου παραβιάζουν το νόμο.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν απόλυτη ανοσία από τη δίωξη για ενέργειες που εμπίπτουν στα βασικά συνταγματικά τους καθήκοντα, όπως η αλληλεπίδραση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και τουλάχιστον πιθανώς ασυλία για όλες τις άλλες επίσημες πράξεις. Οι δικαστές άφησαν ανέπαφη τη μακροχρόνια αρχή ότι δεν υπάρχει ασυλία για καθαρά προσωπικές πράξεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς η απόφαση θα επηρεάσει την υπόθεση σιωπής της Νέας Υόρκης.

Το υπόβαθρό του περιελάμβανε ισχυρισμούς ότι ένας Τραμπ πριν από την προεδρία συμμετείχε σε ένα σχέδιο για να καταπνίξει σεξουαλικές ιστορίες που φοβόταν ότι θα ήταν επιζήμιες για την εκστρατεία του το 2016. Αλλά οι πραγματικές κατηγορίες είχαν να κάνουν με πληρωμές που έγιναν το 2017 στον τότε δικηγόρο του, Μάικλ Κοέν, ο οποίος είχε ξεχρεώσει χρήματα για λογαριασμό του Τραμπ. Ο Τραμπ ήταν πρόεδρος όταν υπέγραψε σχετικές επιταγές στον Κοέν.

Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπάθησαν ανεπιτυχώς πριν από τη δίκη να κρατήσουν ορισμένα στοιχεία που έλεγαν ότι αφορούσαν επίσημες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πρόεδρος. Μπορεί να αντιμετωπίσουν μια παρόμοια ανηφόρα προσπαθώντας να υποστηρίξουν τώρα που η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δικαιολογεί την απόρριψη της καταδίκης της Νέας Υόρκης.

Όταν ο Τραμπ συναγωνίστηκε ανεπιτυχώς πέρυσι για να μεταφερθεί η υπόθεση της σιωπής χρημάτων από το πολιτειακό δικαστήριο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Άλβιν Χέλερσταϊν απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου ότι οι ισχυρισμοί στο κατηγορητήριο για τη σιωπή χρημάτων αφορούσαν επίσημα καθήκοντα.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν συντριπτικά ότι το θέμα ήταν ένα καθαρά προσωπικό θέμα του προέδρου — μια συγκάλυψη ενός ντροπιαστικού γεγονότος», έγραψε ο Hellerstein πέρυσι.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δευτέρας, ο δικηγόρος του Τραμπ ζήτησε από τον δικαστή της Νέας Υόρκης Juan M. Merchan να ακυρώσει την ένοχη ετυμηγορία των ενόρκων και να καθυστερήσει την καταδίκη για να εξετάσει πώς η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα μπορούσε να επηρεάσει την υπόθεση σιωπής.

Ο Μέρτσαν έγραψε ότι θα κυβερνήσει στις 6 Σεπτεμβρίου και η επόμενη ημερομηνία στην υπόθεση θα είναι η 18η Σεπτεμβρίου, «αν αυτό είναι ακόμα απαραίτητο».

Στην κατάθεση υπεράσπισης τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι οι εισαγγελείς του Μανχάταν είχαν δώσει «ιδιαίτερα επιζήμια έμφαση στα αποδεικτικά στοιχεία επίσημων πράξεων», συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των καταθέσεων μαρτύρων για συναντήσεις στο Οβάλ Γραφείο.

Οι εισαγγελείς απάντησαν ότι πίστευαν ότι αυτά τα επιχειρήματα ήταν «αβάσιμα», αλλά ότι δεν θα αντιτίθεντο στην αναβολή της ποινής για δύο εβδομάδες καθώς ο δικαστής εξετάζει το θέμα.

Ο Τραμπ καταδικάστηκε στις 30 Μαΐου για 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που προέκυψαν από αυτό που οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν απόπειρα συγκάλυψης 130.000 δολαρίων σε σιωπηλή πληρωμή στην ηθοποιό πορνό Στόρμι Ντάνιελς λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Ντάνιελς ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ το 2006 αφού τον συνάντησε σε ένα τουρνουά γκολφ διασημοτήτων στη λίμνη Ταχόε. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας στο ντιμπέιτ του με τον Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου: «Δεν έκανα σεξ με πορνοστάρ».

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η πληρωμή του Ντάνιελς ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την εξαγορά της σιωπής των ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν δημοσιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με ενοχλητικές ιστορίες που ισχυρίζονταν ότι ο Τραμπ είχε εξωσυζυγικό σεξ. Ο Τραμπ είπε ότι όλοι ήταν ψεύτικοι.

Ο Κοέν πλήρωσε τον Ντάνιελς και αργότερα αποζημιώθηκε από τον Τραμπ, η εταιρεία του οποίου κατέγραψε τις επιστροφές ως νομικά έξοδα.

Η υπεράσπιση του Τραμπ υποστήριξε ότι οι πληρωμές ήταν πράγματι για νομική εργασία και έτσι κατηγοριοποιήθηκαν σωστά.

Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων τιμωρείται με έως και τέσσερα χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Άλλες πιθανές ποινές περιλαμβάνουν αναστολή, πρόστιμο ή απαλλαγή υπό όρους που θα απαιτούσε από τον Τραμπ να μείνει μακριά από προβλήματα για να αποφύγει πρόσθετη τιμωρία. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για έγκλημα.

- Advertisement -