Η Ολλανδία θα ξεκινήσει σύντομα τις παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία, λέει η κυβέρνηση

ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Reuters) – Η Ολλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με το πρώτο από τα 24 υποσχεμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σύντομα, ανακοίνωσε η απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Οι απαραίτητες άδειες για την παράδοση των αεροσκαφών στην Ουκρανία έχουν χορηγηθεί, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Κάισα Ολονγκρέν σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ενόψει της κυβερνητικής μετάβασης την Τρίτη, μετά από μήνες οικοδόμησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου έτους.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα αεροπλάνα θα ήταν στην πρώτη παράδοση και πότε θα έφταναν στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Η Ολλανδία υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από έναν διεθνή συνασπισμό που προμήθευε την Ουκρανία με F-16 για να ενισχύσει την αεράμυνα της κατά της Ρωσίας.

Η ολλανδική κυβέρνηση προμήθευσε νωρίτερα F-16 σε μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στη Ρουμανία, όπου οι Ουκρανοί πιλότοι και το προσωπικό εδάφους διδάσκονται να πετούν και να συντηρούν τα αεροπλάνα στη μάχη.

Τον Απρίλιο, η Ollongren είπε ότι περίμενε ότι οι υποσχεθείσες παραδόσεις από τη Δανία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν εντός μηνών.

- Advertisement -

Πηγή wissinfo.ch