Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα – «Μάχη» με μικρές αναζωπυρώσεις στην Κερατέα, φωτιές σε πολλές περιοχές

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για πυροσβέστες, εθελοντές και κρατικούς φορείς στα «πύρινα μέτωπα» που σημειώθηκαν την Κυριακή (30/06), με σοβαρότερα να είναι αυτά στη Σταμάτα και την Κερατέα.

 

Όλο το βράδυ θα συνεχίσουν να επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κερατέα και Σταμάτα, ήτοι τις δύο κυριότερες και πλέον καταστροφικές εστίες πυρκαγιάς που σημειώθηκαν την Κυριακή (30/06).

Στην Κερατέα, όπου κάηκαν τουλάχιστον δώδεκα σπίτια, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν μονάχα μικρές αναζωπυρώσεις». Όσον αφορά τη Σταμάτα, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, όπως ανακοίνωσε ακόμη.

Δήλωση Κικίλια – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα
Σήμερα, στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Γκουντούφα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως, μόνο σήμερα είχαμε:

12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα

3 παρά τέταρτο στη Λαμία

4 και πέντε στο Αγρίνιο

4 και τέταρτο στη Σταμάτα

5 και 20 στην Κόρινθο

8 παρά τέταρτο στο Δίστομο

8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο

8 παρά πέντε στο Ντράφι

8 και 20 στην Ηλεία

Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο.

Ανοικτό το ΟΑΚΑ για να φιλοξενήσει κατοίκους από περιοχές που έχουν εκκενωθεί

Φωτιά στο Λουτράκι
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής 30/6 στο Λουτράκι Κορινθίας, κάτω από τον Περιφερειακό.

Επί τόπου έσπευσαν άμεσα, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές, οι οποίοι έθεσαν υπό έλεγχο την φωτιά.

Επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου.

Πυρκαγιά στο Δίστομο: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σε εξέλιξη είναι ακόμη η φωτιά που ξέσπασε σήμερα (30/06) στο Δίστομο σε δασική έκταση. Συγκεκριμένα η φωτιά καεί μακριά από τον οικισμό, στα βορειοανατολικά του Δήμου Διστόμου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αερός επιχειρούσαν και 2 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Φωτιά στον Λόφο Φιλοπάππου
Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα

Δύο φωτιές στις Αχαρνές

Πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο, Μενίδι και Άνω Λιόσια

Οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού / στάχτης από πυρκαγιά από το Υπουργείο Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες τις αναλυτικές οδηγίες, οι οποίες συστήνονται από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες):

Απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό. Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:

Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

Χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Αποφύγετε το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς.

Αποφύγετε τη χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών).

Αποφύγετε τη χρήση κεριών για φωτισμό.

Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, μην ξεχνάτε:
Χρησιμοποιείτε μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή – Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση, μην ξεχνάτε:
Ανάψτε τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα.

Ρυθμίστε το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, πρέπει να χρησιμοποιείτε:
Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή.

Προστατευτικά γυαλιά (αν υπάρχουν διαθέσιμα).

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε: φυσητήρες φύλλων ή άλλα μέσα που μπορεί να μετακινήσουν την στάχτη στην ατμόσφαιρα.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως:
Επίμονος βήχας.

Δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή.

Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος.

Ταχυκαρδία.

Ναυτία.

Ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη.

Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιές και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο.

- Advertisement -