Προς εξάντληση οδεύουν τα διαθέσιμα αποθέματα νερού – Μείωση των βροχοπτώσεων κατά 50%
«Καμπανάκι» για λειψυδρία στη χώρα μας.
Η παρατεταμένη ανομβρία προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία. Στην ΕΥΔΑΠ παρακολουθούν το φαινόμενο με ανησυχία, ενώ, ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχει πρόβλημα με διακοπές νερού αλλά και χαμηλή πίεση.
«Έχουμε να δούμε χιόνι έξι – επτά χρόνια, που σημαίνει ότι δεν εμπλουτίζεται πλέον ο υδροφόρος ορίζοντας», ανέφερε ο Δήμαρχος Κορίνθου, Νίκος Σταυρέλης. «Η λειψυδρία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει πλέον σε επίπεδο που είναι η εγκατάλειψη, η ερημοποίηση», ανέφερε ο Πρόεδρος Άσσου Κορινθίας, Γιώργος Κώστας.
«Μπαίνουμε σε μία εποχή κίτρινης προειδοποίησης, ένας κίτρινος συναγερμός», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και με διακοπές νερού αλλά και με πολύ χαμηλή πίεση», ανέφερε ο ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων Χανιώτη Χαλκιδική, Γιάννης Κολοκυθάς.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΚΑΪ, ήδη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. «Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, καταγράφεται ένα σημαντικό υδατικό έλλειμμα σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Αυτό που καταγράφουμε, είναι μία ελάττωση των βροχοπτώσεων που έπεσαν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της τάξεως του 50% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, υπογράμμισε ο ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος.
Η Λέρος και ο Δήμος Φαιστού έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο περιορισμός των βροχοπτώσεων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων νερού που υπάρχουν στους αποταμιευτήρες όλης της χώρας και κατ’ επέκταση και της Αττικής. «Εκεί όπου η χωρητικότητα των δεξαμενών μας ήταν 1 δισ. 100 εκατ. κυβικά πριν από δύο χρόνια, πέρυσι αυτό υποχώρησε, επειδή υπήρξε ανομβρία στα 950 εκατ. και εφέτος πιστεύουμε ότι θα κατέβει στα 750 εκατομμύρια», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης.
Η χωρητικότητα του φράγματος της Φανερωμένης είναι 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αυτή τη στιγμή στο φράγμα υπάρχουν μόλις 3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Ο Δήμος Φαιστού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας, όπως και το νησί της Λέρου για τον επόμενο μήνα.
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν μήνα, ήτοι έως και 25 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», τονίζεται στην απόφαση, που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Ξηρασία και υπεράντληση υδάτων από γεωτρήσεις οδηγούν σε ανησυχητική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα & υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. «Οι γεωτρήσεις του Δήμου είναι στο μηδέν. Το νερό δεν τρέχει καν στις βρύσες των σπιτιών», σημείωσε ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας, Θανάσης Μανάβης.
«Η στάθμη των γεωτρήσεων έχει πέσει σημαντικά το τελευταίο δίμηνο –γιατί μετράμε κάθε δύο μήνες– από 5 έως 20 μέτρα, ακόμη και 30 μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις, τονίζει ο διευθυντής του Τοπικού Οργανισμού Εγγύων Βελτιώσεων 3ης Ζώνης Μεσσαράς, Μάρκος Μελάς.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλες μας πλέον οι γεωτρήσεις έχουν αρχίσει και μας εμφανίζουν σίδηρο», ανέφερε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ. «Αρχίζει πλέον μία υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων, μπαίνει η θάλασσα μέσα στα υπόγεια νερά. Σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει η αλατότητα στο μισό της θάλασσας», υποστήριξε ο γεωπόνος, Παναγιώτης Σταματόπουλος.
Άρδευση με το δελτίο
Η ξηρασία πλήττει καλλιέργειες ελαιοδέντρων, αμπελιών αλλά και θερμοκήπια. Σε αρκετές περιοχές η κατανάλωση νερού για άρδευση γίνεται με το δελτίο. «Έχουμε βάλει σε κάθε καλλιέργεια –ανάλογα την καλλιέργεια– περιορισμό στην κατανάλωση ανά στρέμμα και ανά χρόνο», προσέθεσε ο κ. Μελάς.
«Εδώ είναι μία περιοχή που έχει δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, στρέμματα θερμοκηπίων, οι άνθρωποι ζουν απ’ αυτά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η κατάσταση πραγματικά είναι φοβερά κρίσιμη», επεσήμανε ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Πλήγμα στον τουρισμό
«Όταν κόβεται το νερό ή δεν έχει πίεση και δεν μπορεί να κάνει ο επισκέπτης μπάνιο, εγώ θα του πω: “Ξέρετε είναι ζημιά, είναι από τον Δήμο”, ο άνθρωπος όμως θα πει δεν με ενδιαφέρει, εγώ πληρώνω», σημείωσε ακόμη ο κ. Κολοκυθάς. Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Κασσάνδρας. «Είναι κρίμα για μία περιοχή που δεν καλλιεργεί να μην μπορεί να εισπράξει και από τον τουρισμό της», προσέθεσε ο κ. Μανάβης.