Προκλητικός παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό ο Σκοπιανός πρωθυπουργός- Χαρακτήρισε «όνειδος» την Συμφωνία των Πρεσπών
Νέες προκλητικές αναφορές από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό
Για συμφωνία όνειδος μίλησε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την σημερινή ορκωμοσία στα Σκόπια.
Πάντως με το συνταγματικό της όνομα αποκάλεσε τελικά τη χώρα του ο νέος Σκοπιανός πρωθυπουργός κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Ορκίζομαι πως το αξίωμα του πρωθυπουργού/υπουργού θα το ασκώ υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφώνησαν ο νέος πρωθυπουργός και οι υπουργοί.
Στη συνέχεια εντούτοις κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων χαρακτήρισε «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».
Μήνυμα Γεραπετρίτη με νόημα
Στο μεταξύ αδιανόητη και μη αποδεκτή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, την προοπτική ένταξης της γειτονικής μας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν, από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 μέχρι και σήμερα, η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. Η πορεία, ωστόσο, προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο.
«Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Υπογράμμισε δε ότι «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους».