Σε διαρκές μπλακ άουτ η Ουκρανία – Σφυροκόπημα από Ρωσία σε ενεργειακές εγκαταστάσεις

Χωρίς ρεύμα οι Ουκρανοί. Πάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί.

 

Αντιμέτωποι με εκτεταμένα και διαδοχικά μπλακ άουτ βρίσκονται οι Ουκρανοί, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με τις εδαφικές επιτυχίες των δυνάμεων της στα ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας, ο ρωσικός στρατός έχει εντείνει και τις επιθέσεις του κατά του ενεργειακού δικτύου της χώρας.

Την Παρασκευή τα πλήγματα ήταν πολλαπλά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας, ενημερώνοντας παράλληλα για τον τραυματισμό αρκετών εργαζομένων από τους βομβαρδισμούς σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

«Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα παραμένει δύσκολη», ανέφερε το υπουργείο.

Κατεστραμμένο πάνω από το 50% της παραγωγής

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόνο τον τελευταίο μήνα, η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τις χειρότερες διακοπές ρεύματος από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ολόκληρες περιοχές τίθενται πλέον εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης μένοντας στο σκοτάδι για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τα ρωσικά χτυπήματα.

Ο φόβος του χειμώνα

Αν και πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την αποστολή περαιτέρω πυραύλων patriot, οι παραδόσεις φαίνεται πως καθυστερούν και οι επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας συνεχίζονται. Πολλοί δε εκφράζουν φόβους για όσα θα ακολουθήσουν τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, όταν και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Σέρχι Κοβαλένκο, ο διευθύνων σύμβουλος του προμηθευτή ενέργειας Yasno, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν ρεύμα για έξι ή επτά ώρες την ημέρα το χειμώνα, εάν το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας παραμείνει πάνω από το 35%.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -