Η Ελλάδα στις φλόγες – Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά σε Ηλεία και Ύδρα

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία και στην Ύδρα.

 

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς συνεχίζει να δίνει μάχη με τη φωτιά στην Ηλεία και στην Ύδρα. Μάλιστα, την Παρασκευή (21/06), ξέσπασαν πύρινα μέτωπα σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας, τα οποία ευτυχώς ελέγχθηκαν.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Ηλεία, η νύχτα στην περιοχή της Πηνείας ήταν δύσκολη λόγω της φωτιάς που πέρασε από τη Ράχη Αχαΐας στην Ηλεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, κάηκαν σπίτια στα χωριά Μαζαράκι και Απιδούλα ενώ το μέτωπο είναι τεράστιο, έχοντας πλέον αναπτύξει μεγάλη και επικίνδυνη δυναμική.

Ακόμα, μέσα στη νύχτα ήχησε ξανά μήνυμα του 112 στην Ηλεία. Οι φλόγες κύκλωσαν το χωριό Λάττα και απείλησε τα σπίτια. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το Σιμόπουλο για να είναι ασφαλείς. Υπενθυμίζεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαφορετικά πύρηνα μέτωπα στις περιοχές Απιδούλα, Λάττα, Μαζαράκι και Πρόδρομο.

Πάντως, το βράδυ της Παρασκευής (21/06), ξέσπασαν νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λασταίικα στην Ηλεία. Έτσι, δημιουργήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές εστίες στην περιοχή μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Τραυματίας πυροσβέστης

Νωρίτερα, την Παρασκευή (21/06), στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Εκεί δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μπαράζ εκκενώσεων σε Αχαΐα και Ηλεία

Δεκάδες περιοχές εκκενώθηκαν στην Ηλεία λόγω της φωτιάς που μαίνεται από το απόγευμα της Παρασκευής (21/06). Ειδικότερα, οι κάτοικοι στις περιοχές Χανάκια, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Αλποχώρι, Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας, Βάλμη, Μασουραίικα, Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Πρόδρομος, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί, Λαγανάς, Αντωνέικα και Λάτα κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Έκτακτη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, που έγινε την Παρασκευή (21/06), μεγάλη δυναμική έχει αναπτύξει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να την περιορίσουν.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε: «Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα αυτή την ώρα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χλμ την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε: Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας». Σε αυτές τις πυρκαγιές, όπως σημείωσε, οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι εθελοντές έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Επισημαίνεται ότι τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Ο κ. Βαθρακογιάννης, επίσης, δήλωσε τα εξής: « 26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, το μεσημέρι, στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο, Σάββατο, 22 Ιουνίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο. Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές, επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Φωτιά και στην Ύδρα από βεγγαλικά

Νέο μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε, το βράδυ της Παρασκευής (21/06), εκδηλώθηκε και στην Ύδρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η φωτιά καίει πευκοδάσος σε σημείο που είναι εξαιρετικά δύσβατο. Μάλιστα, η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε από βεγγαλικά σε κάποιο σκάφος.

Όπως ανέφερε το πρωί του Σαββάτου (22/06) στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Ακόμα, ρίψεις κάνει και ένα ελικόπτερο από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -