Ευρωεκλογές: Μεγάλος νικητής η Δεξιά – «Απονομιμοποιήθηκαν» Μακρόν και Σολτς

Η στάση της ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας έφερε καταλυτικές αλλαγές

Μεγάλες νίκες πέτυχε η Δεξιά στις χθεσινές Ευρωεκλογές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αποκορύφωμα την Γαλλία όπου αναγκάστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για την 30η Ιουνίου και την 7η Ιουλίου, μετά συντριβή που υπέστη το κόμμα του.

Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν της Γαλλίας, άλλες φορές με επιτυχία, όπως ο Μιτεράν το 1988 και άλλες φορές αποτυχημένα, όπως ο Σιράκ το 1997, που υποχρεώθηκε να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές και πρωθυπουργό τον Ζοσπέν.

Το πλήγμα για τον Ε.Μακρόν ήταν τεράτιο καθώς στην πράξη κυβερνάει με ένα κόμμα μεγάλης πια μειοψηφίας είναι αδύνατη και του απομένουν και τρία χρόνια προεδρικής θητείας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η πιθανότητα να αναγκαστεί να συγκυβέρνηση με την Λεπέν είναι πάρα πολύ μεγάλη και σίγουρα η Γαλλία δεν θα είναι ίδια μετά από αυτές τις εκλογές.

Η πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε χθες στις κάλπες, με την συντριπτική επικράτηση του κόμματος της Μαρίν Λεπέν επί εκείνου του Εμανουέλ Μακρόν, με 31,5% έναντι 14,6%

Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος δεν διαθέτει πλέον πολιτική νομιμοποίηση.

Ραγδαίες είναι οι αλλαγές και στη Γερμανία καθώς το κόμμα του Όλαφ Σολτς, αλλά και τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, γνώρισαν συντριπτική ήττα.

Τα πενιχρά ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η δεύτερη θέση της Δεξιάς με το AfD και η είσοδος του νεοσύστατου κόμματος «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» στο πολιτικό σκηνικό ανατρέπουν την πολιτική κατάσταση.

Επί της ουσίας, επισήμως η κυβέρνηση Σολτς, έχει χάσει την όποια νομιμοποίηση και πλέον κυβερνά την Γερμανία ως μειοψηφία.

Ήταν κάτι το οποίο είχε φανεί στις δημοσκοπήσεις αλλά τώρα υπάρχει επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Για «καταστροφικό αποτέλεσμα» για τον Όλαφ Σολτς και τον συνασπισμό του σχολιάζει η Bild, που θέλει πρόωρες εκλογές.

Κρίνει ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «δίνουν την εντύπωση ότι παλεύουν μόνο για τον εαυτό τους και μένουν πίσω θέματα που έχουν σημασία».

«Επειδή η κυβέρνηση προφανώς δεν διαθέτει τη δύναμη και την διορατικότητα που απαιτείται για μια νέα αρχή, η μόνη επιλογή είναι οι πρόωρες εκλογές», υποστηρίζει.

Και η περίπτωση Μακρόν όπως και η περίπτωση Σολτς, έχουν ένα βασικό κοινό σημείο και αυτό είναι η στάση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή αποδοκιμάστηκε πλέον μαζικά και οι Ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν ότι δεν θέλουν να εμπλακούν οι χώρες τους σε μία πιθανή πολεμική αντιπαράθεση με την Ρωσία που θα μπορούσε να καταλήξει σε πυρηνικές καταστροφές.

Στην Γερμανία τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

CDU/CSU 29 έδρες, 30,3% ψήφοι
AfD 15 έδρες, 15,6% ψήφοι, συνολικά κέρδισε 6 έδρες
SPD 14 έδρες, 14,1% ψήφοι, συνολικά εχασε 2 έδρες
GRÜNE (Πράσινοι) 12 έδρες, 12% ψήφοι, συνολικά έχασε 9 έδρες

Ξεκάθαρο προβάδισμα εξασφάλιζαν νωρίς σήμερα οι Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με ποσοστό μέχρι και 30%, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 14%.

Παρόμοια ποσοστά (έως και 10%) έδιναν οι ίδιες μετρήσεις σε Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

H Ιταλία, που κατέχει 76 από τις 720 έδρες στη νέα Ευρωβουλή, θα μπορούσε να παίξει καίριο ρόλο στους συσχετισμούς ισχύος στους κόλπους της Ενωσης.

Τα ποσοστά των Αδελφών της Ιταλίας είναι περίπου σταθερά από το 2022, όταν έγινε πρωθυπουργός η Μελόνι.

Στην Ισπανία, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ(PSOE) κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις με μικρή διαφορά ψήφων.

Άνοδο, σημείωσε το δεξιό κόμμα Vox, ενώ στην Αριστερά το κόμμα Sumar της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ επικράτησε έναντι των Podemos. 

Στην Ολλανδία η συμμαχία των Eργατικών με την Πράσινη Αριστερά (PvdA/GL), υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, βγήκε πρώτη, αλλά το δεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV), που είχε κερδίσει τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου, τερμάτισε δεύτερο με σχετικά μικρή διαφορά και ο ηγέτης του Γκέερτ Βίλντερς, είναι ευχαριστημένος, καθώς σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, όταν είχε αναδείξει έναν ευρωβουλευτή.

Το τρίτο κόμμα που κατάφερε να πάρει διψήφιο ποσοστό είναι το κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Ευρωπαίοι αναλυτές σχολιάζουν πως τα υψηλά ποσοστά που απολαμβάνει ο Βίλντερς εδώ και μήνες είναι ενδεικτικά της ανόδου της Δεξιάς στη Γηραιά Ηπειρο.

Το PVV έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί να αλλάξει την Ευρώπη «από τα μέσα».

Οι ευρωβουλευτές του αναμένεται να επιδιώξουν να ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, που ίδρυσε το 2019 η Μαρίν Λεπέν.

Σαφής νικητής των ευρωεκλογών στην Αυστρία αναδεικνύεται το δεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), που άφησε δεύτερο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τρίτο αυτό των Σοσιαλδημοκρατών με μικρή διαφορά.

«Ιστορική» αποκάλεσε την εμφάνιση του κόμματός του ο ηγέτης του FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ.

Η ψήφος θεωρήθηκε μια πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε αυτήν την αναμέτρηση το FPÖ θα έχει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα.

To κεντρικό σύνθημα του δεξιού κόμματος ήταν «Σταματήστε την τρέλα της Ε.Ε.», που απηχεί τον ευρωσκεπτικισμό του και αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση ως πολεμοχαρή δύναμη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και η στάση της ΕΕ ήταν καταλυτικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτών των εκλογικών αποτελεσμάτων καθώς οι πολίτες έχουν κατανοήσει πως ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών δυσχερειών τους οφείλονται σε αυτές τις πολιτικές.

Ο μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής νύχτας στην Ευρώπη είναι η δεξιά πολιτική ομάδα ID (Μαρίν Λεπέν κ.λπ), η οποία κέρδισε 13 έδρες.

Παρομοίως, ενισχυμένοι είναι πλέον και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των εδρών για τις αμιγώς δεξιές ομάδες στις 133 (ΕΣΜ 71 + ID 62).

Βέβαια, συνολικά οι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο είναι 720. Όμως αυτό που συνέβη στις χθεσινές ευρωεκλογές ήταν η αρχή της αμφισβήτησης.

Έπεται συνέχεια στις εθνικές εκλογές των χωρών μελών της ΕΕ. Άλλωστε οι νυν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πήραν κάποια μηνύματα. Αν τα αγνοήσουν απλώς θα συντριβούν.

Πηγή pronews