Γενναίες αυξήσεις στα 19 εξωκοινοβουλευτικά μέλη της Κυβέρνησης
Αυξημένες κατά 1500 ευρώ θα είναι οι αποδοχές των 19 εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης προβλέπει σχετική τροπολογία.
Μετά την τροπολογία για την «εκπαραθύρωση» του Χάρη Δούκα, η πλειοψηφία κατέθεσε μία ακόμα προκλητική ρύθμιση στο ερανιστικό νομοσχέδιο, δρομολογώντας αύξηση στον μισθό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.
Με σκοπό να υπάρξει εναρμόνιση με τις αποδοχές των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε την σχετική τροπολογία και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη των αποδοχών για τα 19 εξωκοινοβουλευτικά μέλη, θα φτάσει τα 408.000 ευρώ.
Αναφέρεται επίσης ότι οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό 90% των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές δικαστικών λειτουργών.
Τέλος για τις αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών Υφυπουργών ορίζεται ότι διαμορφώνεται στο 80% των αποδοχών του προέδρου του Ανώτατου δικαστηρίου.
Να θυμίσουμε ότι ψαλιδισμένη θα είναι η αύξηση στις συντάξεις το 2024, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά το 2022 κατά 5,6% και όχι 5,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι αυξήσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2023, της τάξης του 7,75%, στηρίχθηκαν σε υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου για υψηλότερη ανάπτυξη από αυτήν που τελικά «κλείδωσε».
Το 2023 η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,6%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,9%. Το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης ήταν 15,5% και σύμφωνα με τον νόμο το μισό του αθροίσματος δόθηκε ως αύξηση στις συντάξεις, ήτοι 7,75%. Με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί την ανάπτυξη στο 5,6%, θα έπρεπε να δοθεί μικρότερη αύξηση κατά 0,15%.
Και όπως ο νόμος ορίζει, αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν το 2024. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των στοιχείων της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για αύξηση του ΑΕΠ και πληθωρισμό, θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά το αμέσως επόμενο έτος.