Πούτιν: Γιατί επισκέφθηκε τη «Μικρή Μόσχα» του Πεκίνου – Η ισχυρή σινορωσική φιλία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε στην κινεζική πόλη Χαρμπίν, όπου κατοικεί μεγάλος ρωσικός πληθυσμός, στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα
Σε μια κρατική επίσκεψη πλούσια σε συμβολισμούς, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στο Χαρμπίν, μια πόλη της βορειοανατολικής Κίνας με βαθείς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στο Χαρμπίν- κατά τη δεύτερη ημέρα του διήμερου ταξιδιού του στην Κίνα με σκοπό να εδραιώσει τη σχέση του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ- ενώ θα παραστεί σε ένα «γκαλά» για τα 75 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και ένα φόρουμ εμπορίου και συνεργασίας στην πόλη.
Στην πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Heilongjiang της Κίνας που συνορεύει με την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, ο Πούτιν θα επισκεφθεί επίσης το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Χαρμπίν, μια τοποθεσία κοινής έρευνας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και ένα ίδρυμα με βαθιές σχέσεις με τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία της Κίνας.
Ενώ ο Πούτιν έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια στο Πεκίνο μαζί με τον Σι, ο Ρώσος ηγέτης θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη στο Χαρμπίν για να δείξει ότι οι ρωσο-κινεζικοί δεσμοί είναι βαθύτεροι από τον κοινό στόχο των δύο ηγετών να απωθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση στην παγκόσμια σκηνή.
Κατά τη διάρκεια της στάσης του στο Πεκίνο, ο Ρώσος ηγέτης επαίνεσε την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας – με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023– και είπε ότι οι χώρες είχαν μάθει τα μαθήματα «της ιστορίας από τη σχέση μας που πέρασε διάφορα στάδια στην ανάπτυξή της» σε συνέντευξη στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua πριν από την επίσκεψή του. Μιλώντας μαζί με τον Πούτιν, ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη «να εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών για τις επόμενες γενιές».
Μια συμβολική στάση
Με το προσωνύμιο «Μικρή Μόσχα», το Χαρμπίν έχει ισχυρούς δεσμούς με την τσαρική Ρωσία και κάποτε φιλοξενούσε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους, πολλοί από τους οποίους ήταν έποικοι κατά τη διάρκεια της κατασκευής σιδηροδρόμων ή κατέφυγαν στην πόλη κατά τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1917-22.
Το διήμερο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στην Κίνα έρχεται καθώς οι δυνάμεις της χώρας του έχουν εντείνει την επίθεση στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τη σημαντικότερη συνοριακή εισβολή από την έναρξη της πλήρους εισβολής, αναγκάζοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Πούτιν μετά την ορκωμοσία του και ως εκ τούτου έχει σκοπό να δείξει ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις ανεβαίνουν σε άλλο επίπεδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανεξάρτητος Ρώσος πολιτικός αναλυτής Kονσταντίν Καλάτσεφ. «Για να μην αναφέρουμε την εμφανώς ειλικρινή προσωπική φιλία μεταξύ των δύο ηγετών». Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Δύση λέει ότι η Κίνα έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τη Ρωσία να αντέξει τις κυρώσεις και έχει προμηθεύσει βασική τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Η Κίνα, κάποτε ο μικρότερος εταίρος της Μόσχας στην παγκόσμια κομμουνιστική ιεραρχία, παραμένει μακράν ο πιο ισχυρός από τους φίλους της Ρωσίας στον κόσμο.
Η περιοχή ήταν επίσης ο τόπος συνοριακών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Σοβιετικής Ένωσης όταν ξέσπασε η σύγκρουση το 1969, αλλά έχει συνδεθεί όλο και περισσότερο με την Άπω Ανατολή της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια καθώς το ρωσο-κινεζικό εμπόριο έχει αυξηθεί. Ο διάσημος και πανύψηλος καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας του Χαρμπίν εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Τουρίστες σε όλη την Κίνα και τη Ρωσία συρρέουν στο Χαρμπίν για το ετήσιο Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού.