ΕΛΑΣ: Δεν υπήρξε διάρρηξη ή παραβίαση ηλεκτρονικών αρχείων στο Υπουργείο Εσωτερικών

«Πολιτικά και ηθικά έκθετη η αντιπολίτευση για τη φερόμενη διάρρηξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών – Αίτημα καταθέτει η Νίκη Κεραμέως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έρχεται σε απόλυτη σύμπνοια με τα όσα είχαν δει το “φως” της δημοσιότητας από πηγές της αστυνομίας τις προηγούμενες μέρες αναφορικά με την “περίεργη” διάρρηξη στο ΥΠΕΣ.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως αναμένεται για το ζήτημα της φερόμενης διάρρηξης να καταθέσει αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ολοκληρώθηκε προανακριτική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για την εξαγωγή του συμπεράσματος, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά προανακριτικά και ερευνητικά δεδομένα και συγκεκριμένα:

  • η εξερεύνηση και εξέταση του χώρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,
  • η εξέταση και ανάλυση ψηφιακών συσκευών,
  • η εξέταση εργαζομένων στο Υπουργείο.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

ΥΠΕΣ: “Να ανακαλέσουν όσοι δημιούργησαν αμφιβολίες για την εκλογική διαδικασία”

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ότι ουδέποτε υπήρξε διάρρηξη στο Γραφείο Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου καλεί τους «κυρίους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις κυρίες Πούλου και Λιακούλη, να ανακαλέσουν» επισημαίνοντας ότι τα νέα δεδομένα καθιστούν «Πολιτικά και ηθικά έκθετη η αντιπολίτευση για τη φερόμενη διάρρηξη».

«Σε συνέχεια του πορίσματος που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτει καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου επισημαίνει τα εξής:

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετους όλους όσοι, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμοδίων αρχών, έσπευσαν να μιλήσουν για παραβίαση συστημάτων και κλοπή σημαντικών εγγράφων, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Το ΥΠΕΣ είχε εξαρχής μιλήσει για «φερόμενη» διάρρηξη, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών των αρμόδιων αρχών και ενώ τα πρώτα πορίσματα ερευνών του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είχαν δείξει οποιοδήποτε στοιχείο παρείσφρησης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει εν τέλει ότι «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Αναμένουμε από τους κυρίους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις κυρίες Πούλου και Λιακούλη, να ανακαλέσουν γιατί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη δίχως καν να περιμένουν τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών, και γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τις εκλογικές διαδικασίες που εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται με άψογο τρόπο στη χώρα μας».

Διάρρηξη στο ΥΠΕΣ: Τι ανέφεραν αστυνομικές πηγές

Πηγές της ΕΛΑΣ τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για “σκηνοθετημένη διάρρηξη”.

Κατά την αυτοψία στον χώρο δεν βρέθηκαναποτυπώματα ή DNA σεσημασμένων ατόμων, κάτι που θα επιβεβαίωνε την εκδοχή της διάρρηξης π.χ. από κάποιον τοξικομανή.

Επιπλέον, το τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνώνέλεγξε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου δίχως να προκύψει αλλοίωση αρχείων.

Έρευνα έγινε και στο εσωτερικό σύστημα αλληλογραφίας IRIS του υπουργείου Εσωτερικών δίχως να προκύψει παρέμβαση στον υπολογιστή του Διευθυντή Εκλογών στο διάστημα που σύμφωνα με την καταγγελία υπήρξε παραβίαση του γραφείου του. Αμφιβολίες για το τι πραγματικά συνέβη γεννήθηκαν και από τις καταθέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.

Αστυνομικές πηγές όπως και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών πάντως δεν θεωρούν άσχετη την καταγγελία περί διάρρηξης με την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για τη διαρροή των emails των αποδήμων για το πως κατέληξαν στην κατοχή της ευρωβουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κι αυτό διότι την 26η Απριλίου, ημέρα που καταγγέλθηκε η διάρρηξη, ολοκληρώθηκε και υπεβλήθη στην εισαγγελία και την ΑΠΔΠΧ το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, που διεπίστωνε «μη θεσμικά προβλεπόμενη διακίνηση, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό».

Η μετακίνηση του γενικού Διευθυντή Εκλογών

Ο γενικός Διευθυντής Εκλογών μετακινήθηκε από τη θέση του στο Υπουργείο, μετά την ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και της ανάλυσης από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου στελεχών του Υπουργείου στον απόηχο των καταγγελιών για την διάρρηξη στο ΥΠΕΣ και συγκεκριμένα στα γραφεία διεύθυνσης εκλογών.

Σύμφωνα με τον ANT1, το εν λόγω στέλεχος, διορίστηκε σεάλλη διεύθυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την ιδιότητα του αναπληρωτή διευθυντή.

Η μετακίνησή του έγινε, συμφωνά με το ρεπορτάζ του σταθμού, στη λογική να μην υπάρχουν «σκιές» στην εκλογική διαδικασία, ενόψει και των ευρωεκλογών.

Πηγή: https://www.dikastiko.gr/

- Advertisement -