Μόνο 4,7 δισ. ευρώ είναι σε ρυθμίσεις και τα υπόλοιπα τα διεκδικεί η ΑΑΔΕ μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, τα χρέη προς την Εφορία τα οποία είναι εκτός ρυθμίσεων και η ΑΑΔΕ διεκδικεί την είσπραξή τους μέσω κατασχέσεων.
Η αναβίωση των 5 ρυθμίσεων που χάθηκαν από το 2014 και μετά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα καθώς οι όροι επανένταξης είναι αυστηροί, ενώ η αγορά και οι φορολογούμενοι εκείνο που ζητούν είναι μια νέα γενική ρύθμιση.
Σήμερα η μοναδική ρύθμιση που είναι διαθέσιμη είναι η πάγια ρύθμιση που προσφέρει 24 δόσεις για τα τρέχοντα χρέη και μέχρι 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που διεκδικεί να εισπράξει η Εφορία ανήλθαν στο τέλος του Φεβρουαρίου στο ποσό των 107,2 δισ. ευρώ, ποσό που θα ήταν αισθητά υψηλότερο εάν δεν είχαν διαγραφεί από τα βιβλία του δημοσίου το χρέος του ΟΣΕ ύψους 10,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, από το ποσό αυτό, εντός ρυθμίσεων είναι οφειλές μόλις 4,7 δισ. ευρώ και οι υπόλοιπες, ύψους 102,5 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων!
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Όμως, όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων και συγκεκριμένα:
- Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%).
- Τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (30%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
- Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
Το συμπέρασμα είναι ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα χρέη τόσο λιγότερα είναι ρυθμισμένα, ενώ η εφορία φαίνεται πως αδυνατεί να λάβει μέτρα εναντίον των υπευθύνων, καθώς πιθανότατα έχουν φροντίσει να οχυρωθούν έναντι των κατασχέσεων ή των πλειστηριασμών.
Επανένταξη υπό όρους
Οι οφειλέτες που έχασαν ρυθμίσεις της εφορίας στο παρελθόν μπορούν να τις… αναστήσουν με συγκεκριμένη διαδικασία, εφόσον φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πληρώσουν μαζεμένες δόσεις που δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα.
Για να εκκινήσουν τη διαδικασία θα πρέπει να μπουν στη νέα εφαρμογή που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, όπου μπορούν να ενημερωθούν, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο. Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:
- Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει οι οφειλέτες και δεν πιστώθηκαν στις ρυθμίσεις που είχαν και οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων.
- Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.
- Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ενώ η ΑΑΔΕ τονίζει πως δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.
Ποιες ρυθμίσεις αναβιώνουν
Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, που μπορούν να αναβιώσουν αυτές είναι:
- Των 100 δόσεων του 2014, που αφορούσε σε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Των 100 δόσεων του 2015, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015.
- Των 120 δόσεων του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.
- Των 120 δόσεων του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια, των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.
- Των 72 δόσεων του 2023, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως και την 1/2/2023.
πηγή: https://www.sofokleousin.gr/