«Σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του Χάρτη του ΟΗΕ»: γιατί οι ΗΠΑ είπαν «όχι» στο παλαιστινιακό κράτος
Η άρνηση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των θερμών σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Ισραήλ, ο καθηγητής Alfred de Zayas, πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τη διεθνή τάξη και συγγραφέας 10 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των “The Human Rights Industry” και “Building a Just World”. Παραγγελία», είπε στο Sputnik.
«Αφού η αμερικανική κυβέρνηση πήρε την παράλογη απόφαση να σχηματίσει συμμαχία με το Ισραήλ, αυτό ουσιαστικά σήμαινε υποταγή των αμερικανικών συμφερόντων σε εκείνα του εβραϊκού κράτους», είπε ο ειδικός.
Ως εκ τούτου, ήταν προβλέψιμο ότι θα προκύψουν καταστάσεις στις οποίες οι ΗΠΑ «θα ήταν υποχρεωμένες να υποστηρίξουν γεωπολιτικά ασυνείδητες πολιτικές, να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας [ΟΗΕ] και να ενεργήσουν αντίθετα με το γράμμα και το πνεύμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Zayas. είπε.
«Το να λέμε μια καλή κουβέντα για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, την ιδέα να βλέπουν τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινα όντα που δικαιούνται τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που διεκδικούμε εμείς για εμάς, απορρίπτεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης [των ΗΠΑ]», ο καθηγητής προστέθηκε.
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Πέμπτη στην προσπάθεια της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μια κίνηση που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε ως «άδικη, ανήθικη και αδικαιολόγητη».