Έτοιμο να απαντήσει το Ισραήλ – ίσως και σήμερα

Τα αντίποινα θα είναι «επώδυνα» αλλά δεν θα πυροδοτήσουν γενικευμένο πόλεμο, λέει το Ισραήλ.

Η Wall Street Journal επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης, σύμφωνα με τους οποίους το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα στην επίθεση του Ιράν, πιθανόν και εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται πως μετά την απόκρουση της ελεγχόμενης επίθεσης του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου:

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη» ωστόσο αυτό αφορά μόνο την άμυνα και σε καμία περίπτωση πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, κάλεσαν τις δυο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ευελπιστώντας πως ακόμη κι αν ο πόλεμος αντιποίνων συνεχιστεί, τα εκατέρωθεν χτυπήματα να είναι χαμηλής κλίμακας ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της σύγκρουσης. Αυτό υπογράμμισαν και οι δυτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην Wall Street Journal.

Με φόντο τα δυτικά μηνύματα, το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, συζήτησε διάφορα σενάρια απάντησης, τα οποία ωστόσο είχαν έναν κοινό παρονομαστή: «Επώδυνα» αντίποινα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς να πυροδοτηθεί γενικευμένος πόλεμος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Channel 12, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε πως η σχεδιαζόμενη απάντηση θα πρέπει να είναι τέτοιας κλίμακας που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Michael Clarke στο Sky News, η φωνή της Δύσης με την ενεργή εμπλοκή της – έστω και σε επίπεδο άμυνας – ενισχύθηκε στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου το τελευταίο διάστημα έδειχνε να αγνοεί τους συμμάχους του και να προχωρά στους σχεδιασμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αντιδράσεις τους. Η τελευταία απόφαση του πολεμικού συμβουλίου δείχνει πως αυτό σε κάποιο βαθμό έχει αλλάξει.

«Η ισραηλινή άμυνα τα πήγε πολύ καλά, αλλά δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική εάν δεν είχε την υποστήριξη των συμμάχων», ανέφερε ο Michael Clarke και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ θα απαντήσει, είναι αποφασισμένο.

Αλλά πώς θα απαντήσει; Εξακολουθεί να συζητά για αυτό με τους συμμάχους, η φωνή των οποίων είναι πλέον λίγο πιο δυνατή σε σχέση με πριν από την επίθεση του Ιράν».

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού»… χωρίς τέλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, δήλωσε μετά το συμβούλιο πως «το Ισραήλ διατηρεί όλες τις επιλογές του» και πρόσθεσε:

«Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον πως μετά την επίθεση του Ιράν το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση, όπως ακριβώς είχε διαμηνύσει προηγουμένως και η Τεχεράνη για το δικό της χτύπημα.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμήνυσε πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά θα απαντήσει αμέσως και πιο έντονα από ό,τι προηγουμένως εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -