Με μόνο 25 περιπολικά η Άμεση Δράση το βράδυ στην Αττική – Οι ελλείψεις και τα λάθη που κόστισαν μια ζωή
Η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους «ξεγυμνώνει» την ελληνική αστυνομία και αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στο σώμα, τα αποδεκατισμένα αστυνομικά τμήματα και τις λύσεις «fast track».
Χάθηκε μια ζωή και τώρα όλοι ψάχνουν να βρουν τα λάθη που έγιναν στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και τους ελλιπείς χειρισμούς των αστυνομικών που είχαν βάρδια το βράδυ της Δευτέρας.
Αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι πως μια 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας προσπαθεί να χειριστεί μια σοβαρή υπόθεση, άλλες δυο γυναίκες αστυνομικοί, η επόπτρια και η οδηγός της επόπτριας είναι παρούσες στη συζήτηση ένας σκοπός ο οποίος περιμένει την απόταξη του δεν δρα με αντανακλαστικά όταν συμβαίνει το μοιραίο και βγαίνει από το φυλάκιο όταν έχει ήδη μαχαιρωθεί το θύμα και έχει αυτοτραυματιστεί με το μαχαίρι ο δράστης. Τέσσερις αστυνομικοί και κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει και τελικά να σώσει μια γυναίκα που ζητά βοήθεια.
Η μεγαλύτερη ευθύνη αποδίδεται στην αξιωματικό υπηρεσίας η οποία όπως αποδεικνύει το αιματηρό τέλος, δεν εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να πείσει το κορίτσι έστω να παραμείνει στο τμήμα μέχρι να έρθει το περιπολικό. Την αφήνει να φύγει από το τμήμα και να καλέσει μόνη της το 100 για να έρθει περιπολικό. Όταν καλεί μόνη της η κοπέλα το 100 , την ενημερώνει ο αστυνομικός στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί» και η κοπέλα προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει με τον αστυνομικό να δείχνει μεγάλη… σχολαστικότητα στο να καταγράψει το συμβάν όχι όμως την ίδια θέρμη στο να αντιδράσει άμεσα. Ψέματα, αντιδρά άμεσα όταν ακούει τα ουρλιαχτά της και ενημερώνει τον εκφωνητή. Τότε εκείνος αμέσως καλεί περιπολικά να σπεύσουν στο σημείο. «Περιπολικά να μεταβούν στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Δυο άτομα μαχαιρωμένα απ’ έξω» ακούν στους ασυρμάτους οι αστυνομικοί των περιπολικών και 5 λεπτά αργότερα φτάνουν στο σημείο.
Κι εδώ γεννιούνται ερωτήματα:
Έξω από το τμήμα υπάρχει ένα περιπολικό κλειδωμένο
Μέσα στο τμήμα υπάρχει η οδηγός της επόπτριας της οποίας η ευθύνη ήταν μετά από διαταγή που είχε λάβει από τη διεύθυνση Δυτικής Αττικής να εποπτεύσει τις υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής, τους στόχους και τους αστυνομικούς της βάρδιας.
Ήταν μπροστά λοιπόν στο περιστατικό , άκουγε τη συζήτηση όμως δράση καμία…
Καμία εκτίμηση κινδύνου…
Όμως είπαμε… περιπολικό δεν υπήρχε και τα περιπολικά δεν είναι ταξί!
Προφανώς τα περιπολικά είναι για να κάθονται σταθμευμένα έξω από τα τμήματα , ή σταθερά έξω από πρεσβείες και στόχους
Ως εκ θαύματος -καθώς σπάνια συμβαίνει να έχουν περιπολικά τα τμήματα και αυτό λόγω ελλείψεων – σε αυτήν την περίπτωση είχαμε και περιπολικό και οδηγό επόπτριας αλλά προφανώς ήταν πιο σημαντικό να τηρηθεί κατά γράμμα ο κανονισμός της αστυνομίας και να μην υπάρξει εξαίρεση για να οδηγηθεί με ασφάλεια μια τρομαγμένη πολίτης στο σπίτι της. Αλλά είπαμε τα περιπολικά δεν είναι ταξί…
Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει με τα περιπολικά στην Αττική και τα «πλήρως επανδρωμένα αστυνομικά τμήμα και τμήματα ασφαλείας».
Όλη η Αττική από άκρη σε άκρη το βράδυ έχει 25 περιπολικά. Επίσης το κάθε τμήμα , αν ανήκει στα τυχερά, μπορεί να βγάλει το πολύ ένα περιπολικό. Από αυτά ορισμένα θα χρησιμοποιηθούν για εγκλεισμούς, ανακατομή κρατουμένων, μπλόκα. Μια… βραδινή βόλτα στην Αθήνα αρκεί για να δει κανείς έξω από τμήματα κλειδωμένα οχήματα. Στην ερώτηση γιατί η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα οδηγήσει. Στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας τα βράδια υπάρχει σίγουρα ένας αξιωματικός υπηρεσίας κι ένας σκοπός, ανάλογα με το προσωπικό του κάθε τμήματα ίσως να υπάρχει κι ένας ακόμα αστυνομικός. Ποιος έχει τον τελευταίο λόγο για τα τμήματα και κατά πόσο είναι επανδρωμένα; Η ηγεσία.
Ένα άλλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι ποιος αποφάσισε να βάλει αξιωματικό υπηρεσίας το βράδυ σε ένα κεντρικό τμήμα μια νεαρή αστυνομικό χωρίς μεγάλη εμπειρία; Ο διοικητής ο οποίος μάλιστα και καρατομήθηκε από τη θέση του .
Όσον αφορά τώρα τις καρατομήσεις των έξι αστυνομικών από το τμήμα των Αγίων Αναργύρων δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει το γεγονός ότι έγιναν αφότου είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις η υπόθεση, δύο μέρες μετά το έγκλημα και τις απανωτές αποκαλύψεις για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ.
Για την κατάληξη ευθύνη δεν έχουν μόνο οι έξι αστυνομικοί, για την κατάληξη ευθύνη έχουν όσοι αποφασίζουν γι’ αυτούς τους εξί αστυνομικούς, ευθύνη έχουν όσοι αναζητούν λύσεις γρήγορες για να καλυφθούν κενά , ευθύνη έχουν όσοι διαφημίζουν νέα γραφεία αλλά και άχρηστες υπηρεσίες και τελικά δεν μπορούμε να σώσουμε ένα κορίτσι 28 ετών το οποίο με το αίμα της βάφει το πεζοδρόμιο μπροστά από το τμήμα και τον σκοπό.