Στην Γερμανία είναι Όλοι εναντίον του Σολτς για το Ουκρανικό
Ο μεγάλος φόβος του Όλαφ Σολτς για τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, η ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και το παιχνίδι του Πούτιν.
Οι εσωκομματικές διαμάχες στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας δεν είναι καινοφανείς. Ωστόσο σπάνια τα ρήγματα – μέχρι σήμερα – ήταν τόσο έντονα και εκφράζονταν σε τέτοιο βαθμό δημόσια. Ακόμη πιο σπάνια είχαν τόσο υψηλό διακύβευμα για την Ευρώπη, σχολιάζει το Politico σε δημοσίευμα του.
Οι «κοριοί» του Πούτιν πυροδότησαν μια άνευ προηγούμενου πολιτική θύελλα στη Γερμανία. Αποκαλύπτοντας μια απόρρητη συνομιλία μεταξύ ανώτατων αξιωματικών του γερμανικού στρατού σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (Taurus) στην Ουκρανία, κόντρα στην επίσημη θέση του Όλαφ Σολτς, κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στο Βερολίνο, καταδεικνύοντας τόσο την εσωτερική σύγκρουση, όσο και την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Γερμανού Καγκελάριου.
Αμετακίνητος ο Σολτς – Ο μεγάλος φόβος του
Η παρασκηνιακή σύγκρουση κα οι ίντριγκες έχουν περάσει πλέον στη δημόσια συζήτηση. Το κύριο σημείο διαφωνίας είναι η σταθερή άρνηση του Όλαφ Σολτς να στείλει τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα όπλο που θα επέτρεπε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν στόχους ύψιστης στρατηγικής σημασίας, όπως η γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, αλλά και στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, ακόμη και στη Μόσχα.
Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος του Γερμανού Καγκελάριου: Τέτοια χτυπήματα θα σηματοδοτούσαν μια κλιμάκωση του πολέμου και η απάντηση της Μόσχας θα ήταν ισχυρή με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Μέλη των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, των δύο κυβερνητικών εταίρων των σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, έχουν υποστηρίξει σθεναρά την αποστολή των πυραύλων.
Όμως ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αμετακίνητος αξιολογώντας ως πολύ επικίνδυνη μια τέτοια κίνηση και επισημαίνοντας επιπλέον πως η χρήση πυραύλων Taurus από τους Ουκρανούς θα απαιτούσε την άμεση εμπλοκή του γερμανικού στρατού.
«Αυτή είναι μια γραμμή που δεν θα ήθελα να περάσω ως καγκελάριος», τόνισε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Έχω ευθύνη να αποτρέψω την εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο».
Το παιχνίδι του Πούτιν
Η διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό καταγράφηκε με ηχηρό τρόπο και δημόσια τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας την εικόνα μιας δυσλειτουργικής και διχασμένης κυβέρνησης.
Οι επικριτές τονίζουν πως αυτή η διαμάχη όχι μόνο υπονομεύει την ευρωπαϊκή αποφασιστικά, αλλά ταυτόχρονα καθιστά τη Γερμανία ένα εξαιρετικά εύκολο στόχο για τη Ρωσία εξυπηρετώντας το επικοινωνιακό παιχνίδι επιρροής.
«Ας δούμε σε τι συμφωνούν», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την δημόσια αντιπαράθεση για τους πυραύλους Taurus. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», σχολίασε με νόημα, μιλώντας σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν προβλήματα συνταγματικής φύσης.
Έχουν δίκιο όσοι λένε πως ένα οι Taurus χτυπήσουν τη γέφυρα της Κριμαίας, αυτό θα ήταν παραβίαση του συντάγματος της Γερμανίας». Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόταν στον βασικό γερμανικό νόμο που αναγνωρίζει ως «αντισυνταγματικό» τον «επιθετικό πόλεμο».
Με άλλα λόγια, σημειώνει το Politico, φαίνεται να επενδύει στον χειρότερο φόβο του Σολτς, στο ότι το Κρεμλίνο θα αναγνώριζε τη χρήση των πυραύλων Taurus κατά ρωσικών στόχων ως γερμανική επιθετικότητα.
Πυρά εκ των έσω
Οι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς αντικρούουν πάντως του ισχυρισμούς του Καγκελάριου, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν λύσεις για να αποφευχθεί η άμεση εμπλοκή των γερμανικών στρατευμάτων.
Σημειώνουν δε πως η δημόσια έκφραση της ανησυχίας του και η επανειλημμένη επισήμανση πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση προσφέρει ένα «χαρτί» στα χέρια του Πούτιν.
Είναι ενδεικτικό πως σε πρόσφατο άρθρο τους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο εξέχων βουλευτής των Πρασίνων Άντον Χοφρέιτερ και ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης Νόρμπερτ Ρότγκεν επέκριναν δριμύτατα τη ρητορική του Σολτς για την Ουκρανία και την άρνησή του να στείλει πυραύλους, κατηγορώντας για διάδοση του «φόβου» και του «τρόμου» στους Γερμανούς πολίτες.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή της την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε την πρόθεσή της για μια πιθανή λύση, που όπως ισχυρίστηκε, θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές. Πρόκειται για το σενάριο της τριγωνικής συναλλαγής με τη Βρετανία και την Ουκρανία. Τ
ο Βερολίνο θα στείλει πυραύλους Taurus στο Λονδίνο και το Λονδίνο με τη σειρά του θα στείλει τους δικούς του αντίστοιχους πυραύλους, τους Storm Shadow, στο Κίεβο. «Αυτό θα ήταν μια επιλογή», είπε η Μπέρμποκ. Ο Σολτς απέρριψε όμως και αυτή την επιλογή.
Η διαφοροποίηση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού δεν περιορίζεται πλέον σε λεκτικό επίπεδο. Η Μαρί Άνιες Στρακ Ζιμερμαν, από το FDP και επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, ψήφισε στη θυελλώδη κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Πέμπτης μαζί με τους βουλευτές της Δεξιάς αντιπολίτευσης υπέρ της πρότασης για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει κόντρα στον κυβερνητικό συνασπισμό που συμμετέχει το κόμμα της.
Ρήγματα και στον γαλλογερμανικό άξονα
Εντός των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού εκφράζονται αμφιβολίες για το πώς ο Σολτς θα μπορούσε με τη στάση να συμβάλλει στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων.
Ο Γερμανός Καγκελάριος επικρίνει τους ευρωπαίους ομολόγους του, τονίζοντας πως η Γερμανία έχει παράσχει πολύ περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και τους καλεί «να κάνουν περισσότερα» για να στηρίξουν το Κίεβο.
Η επισήμανση του Σολτς είναι αληθής. Ωστόσο η Γαλλία και η Βρετανία υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως στέλνουν όπλα που πραγματικά έχουν βαρύτητα στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
O περιβόητος γαλλογερμανικός άξονας, ο βασικός πυλώνας της ΕΕ, δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες του. Παρίσι και Βερολίνο, το τελευταίο διάστημα, φροντίζουν να δημοσιοποιούν τις αντιθέσεις τους. Ένα διαρκώς αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς.
Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου έχουν αναδείξει ένα «καυτό» παρασκήνιο και έναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ Μακρόν και Σολτς. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τον Γερμανό Καγκελάριο ως έναν ηγέτη χωρίς θάρρος και φιλοδοξία που δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Επισήμανε δε την έλλειψη χημείας μεταξύ τους από την πρώτη ημέρα. Στενοί συνεργάτες του Σολτς, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, αναγνωρίζουν επίσης ότι οι δύο τους δεν τα πάνε καλά, υπογραμμίζοντας πως στο Βερολίνο ο Μακρόν θεωρείται εν ολίγοις «φαφλατάς», μια πολιτική φιγούρα που είναι καλύτερος στο να μιλάει για μεγάλα οράματα παρά να τα υλοποιεί.
«Ο Καγκελάριος της Ειρήνης»
Η στάση του Σολτς για τους πυραύλους Taurus φαίνεται πως είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής και προσπάθειας να προβληθεί ως «ο καγκελάριος της ειρήνης», υπογραμμίζει το Politico: Ένας Ευρωπαίος ηγέτης που ξέρει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια ευρύτερη σύγκρουση με τους Ρώσους.
Και σημειώνεται στο δημοσίευμα: Για τον Σολτς, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, αυτή η γραμμή έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του επιβίωσης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί υποστηρίζουν την προσέγγισή του στους πυραύλους Taurus, παρά τη συνολική αντιδημοφιλία του.
Η πρόθεση του Scholz να θεωρείται «καγκελάριος της ειρήνης» αντιπροσωπεύει επίσης κάτι σαν παράδοση για τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα που ακολούθησε την πολιτική ύφεσης (Οστπολιτίκ) με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη την κυβέρνησή του καθώς επιχειρεί να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή, ιδιαίτερα όταν πολλές από τις πιο σκληρές επικρίσεις αυτής της προσέγγισης προέρχονται από τους δικούς του εταίρους.
πηγή: https://www.ieidiseis.gr/