Ο Λαβρόφ σήμερα 1/3 στην Τουρκία προετοιμάζοντας την επίσκεψη Πούτιν
Με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη Πούτιν θα βρεθεί σήμερα 1/3 στην Τουρκία ο Λαβρόφ
Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα 1/3 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία περί τα τέλη Μαρτίου για να επιβεβαιώσει για άλλη φορά ότι, παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας παραμένουν ισχυρές τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Και τι δεν έχει συμβεί ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Κι όμως παρά τη δυσαρέσκεια της Μόσχας με την έγκριση για τη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τη θετική εισήγηση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ότι αν η Τουρκία αποποιηθεί των ρωσικών πυραύλων S-400 θα μπορούσε να επανέλθει στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, τα διμερή τους συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά που αμφότεροι οι ηγέτες κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις «λεπτές» εξελίξεις.
Άλλωστε οι αριθμοί είναι πιο δυνατοί, αφού το διμερές εμπόριο έχει εκτοξευτεί σε βαθμό που φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. Επίσης η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου συνεχίζεται, κάτι που οδήγησε τον Πούτιν να δηλώσει ότι «τώρα η Τουρκία έχει γίνει πραγματικά μέλος της διεθνούς λέσχης πυρηνικών κρατών».
Έχει ενδιαφέρον ότι μόλις χτες οι Financial Times έγραψαν για σενάρια ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον μιας μεγάλης παγκόσμιας δύναμης. Η Μόσχα έχει εξετάσει τα ενδεχόμενα πυρηνικής σύγκρουσης με πιθανό σενάριο εισβολής στην επικράτειάς της από την Κίνα έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Τα απόρρητα έγγραφα, περιγράφουν τα κριτήρια για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι χαμηλότερα από αυτά που η Ρωσία έχει ποτέ παραδεχτεί δημοσίως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα. Τα γνωρίζει όλα αυτά ο Ερντογάν;
Σημείο καμπής στις ρωσοτουρκικές σχέσεις ήταν η συμφωνία τον Ιούλιο 2022
για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμφωνία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επετεύχθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση της Άγκυρας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Η συμφωνία του Ιουλίου 2022 επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο πόλεμος συνεχιζόταν. Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία ένα χρόνο μετά, τον φετινό Ιούλιο, ισχυριζόμενη ότι οι συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εμποδίζουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων, που το Κρεμλίνο ανέμενε να επιτραπούν βάσει ενός πρόσθετου μνημονίου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Ρωσίας και του ΓΓ του ΟΗΕ και καταγγέλλοντας ότι οι εξαγωγές που τελικώς πραγματοποιούνται δεν κατευθύνονται στις χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη τα ουκρανικά σιτηρά.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία του 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον νέο Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες εξαγωγής ρωσικών σιτηρών μέσω διαδρομών που δεν θα είναι ευάλωτες «σε σαμποτάζ του Κιέβου και της Δύσης», όπως ανακοίνωσε τότε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.