«Βούλιαξαν» το Σύνταγμα τα τρακτέρ των αγροτών: Συνέχεια στις κινητοποιήσεις αν δεν δοθούν λύσεις

Στο κέντρο της Αθήνας-στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, με τα τρακτέρ τους, αλλά και με πούλμαν και αγροτικά οχήματα

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα, αφού στους διαδηλωτές προστέθηκαν ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες έδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Έλληνες αγρότες, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 200.

Το συλλαλητήριο, πραγματοποιήθηκε συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γινόταν οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας πέρασε τις Αφίδνες και συνέχισε για την Αθήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος για να φθάσει ένα τρακτέρ από τη Θεσσαλία στην Αθήνα και να επιστρέψει υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ για καύσιμα.

Τα κονβόι των τρακτέρ από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα μπήκαν στην Αθήνα σε τρία γκρουπ- το πρώτο από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και ακολούθησαν το 2ο και 3ο γκρουπ με τα 78 τρακτερ και τα 50 τρακτέρ αντίστοιχα.

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», είπε για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες διεκδικούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου. Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

Εντείνονται οι διαδηλώσεις εβδομάδων με αιτήματα την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

“Οι αγρότες οδηγούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, κόρναραν στις επευφημίες των περαστικών. Δεκάδες τρακτέρ στάθμευσαν μπροστά στο κοινοβούλιο”.

Το Associated Press με τίτλο «Χωρίς εμάς δεν τρως»: Έλληνες αγρότες οδηγούν περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια, αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των αγροτών.

“Αγρότες από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα με κονβόι τρακτέρ την Τρίτη για να ζητήσουν περισσότερες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση καθώς αυξάνεται το κόστος ζωής.

Περίπου 200 τρακτέρ από την κεντρική Ελλάδα κατευθύνθηκαν νότια, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με ναυλωμένα λεωφορεία”.

“Οι Έλληνες αγρότες κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις καθώς τα τρακτέρ φτάνουν στην Αθήνα”, είναι ο τίτλος του Bloomberg.

«Χωρίς εμάς δεν τρως»: Έλληνες αγρότες οδήγησαν περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια, γράφει και η Washington Post.

Με τις κόρνες να αντηχούν, η αργοκίνητη αυτοκινητοπομπή κινήθηκε από την κεντρική ελληνική πόλη Κάστρο, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, με ελληνικές σημαίες, μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στερεωμένα στα τρακτέρ. Ένα έγραφε: «Χωρίς εμάς, δεν τρως».

Με γκλίτσες, κουδούνες, κομπολόγια, φέρετρα είναι συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Στερεάς αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, στο Σύνταγμα.

Μπροστά από τη Βουλή βρέθηκε και ένα τρακτέρ με φέρετρο και πανό στο οποίο αναγραφόταν «σήμερα πέθανε η κτηνοτροφία».

Ολονυχτία στο Σύνταγμα ακολουθεί το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών, στη διάρκεια του οποίου δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, λέγοντας ότι πρόκειται για αγώνα επιβίωσης για τον πρωτογενή τομέα. Μετά το συλλαλητήριο, στο οποίο έδωσαν το παρών πάνω από 8.000 αγρότες από πολλές περιοχές όλης της χώρας, οι αγρότες που έφτασαν με τρακτέρ παρέμειναν στο Σύνταγμα για να αποχωρήσουν αύριο Τετάρτη 21/2, συντεταγμένα, όπως έφτασαν στην Αθήνα. Αργά το βράδυ οι συνάδελφοί τους που μετακινήθηκαν με πούλμαν άρχισαν να αποχωρούν.

Το κλίμα στο συλλαλητήριο ήταν αγωνιστικό, οι αγρότες διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και όλα κύλησαν ομαλά με εξαίρεση την αναστάτωση που προκλήθηκε από την αδιαθεσία ενός διαδηλωτή, ο οποίος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

- Advertisement -