Τα «μαζεύουν» Μπάιντεν και Σολτς μετά τις προειδοποιήσεις Πούτιν για τα χτυπήματα στη Ρωσία

Μόνο για άμυνα και μόνο για θέσεις πολύ κοντά στα σύνορα από όπου ο ρωσικός στρατός χυπάει το Χάρκοβο, επισήμαναν Μπάιντεν και Σολτς.

 

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να δώσει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το δικαίωμα στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικάνικα όπλα για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους, άνοιξε μια νέα σελίδα στη σύγκρουση.

Την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησε και ο Όλαφ Σολτς. Αντιδρώντας, το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησαν πως οι επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους θα μπορούσαν να έχουν «ολέθριες συνέπειες» και πως θα εκληφθούν από τη Μόσχα ως άμεση συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο.

Την Πέμπτη, υπό το φόβο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο ABC έσπευσε να υπογραμμίσει πως τα αμερικανικά όπλα σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία, πόσο μάλλον για επίθεση στη Μόσχα και το Κρεμλίνο.

Κατηγορηματικά τόνισε πως η έγκριση που δόθηκε στην Ουκρανία αφορά αποκλειστικά περιορισμένη χρήση σε περιοχές κοντά στα κατεχόμενα από τον ρωσικό στρατό εδάφη στο Χάρκοβο. «Η εξουσιοδότηση αφορά στη χρήση τους κοντά στα σύνορα όταν πρόκειται για χτυπήματα στη ρωσική πλευρά και για επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους», τόνισε ο Μπάιντεν στο ABC. «Δεν επιτρέπουμε χτυπήματα 200 μίλια στη Ρωσία και δεν επιτρέπουμε χτυπήματα στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο», έσπευσε να προσθέσει.

Ο δημοσιογράφος του ABC επέμεινε ρωτώντας τον Μπάιντεν εάν τον «αφορά το γεγονός ότι ο Πούτιν δήλωσε πως τα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος με αμερικάνικα όπλα είναι άμεση συμμετοχή στον πόλεμο». Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ αφού χαρακτήρισε «αναξιοπρεπή» και «δικτάτορα» τον Ρώσο ομόλογό του, επανέλαβε: «Δεν δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να χτυπήσουν τη Μόσχα ή το Κρεμλίνο. Αλλά για χτυπήματα ακριβώς μετά τα σύνορα, από όπου δέχονται σημαντικά πυρά από το ρωσικό πυροβολικό και τα οποία πλήττουν εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και σκοτώνουν Ουκρανούς».

Διευκρινίσεις και από τον Σολτς

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε σχεδόν ταυτόχρονα και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, υπογράμμισε πως η έγκριση για χρήση γερμανικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικός έδαφος αφορά αποκλειστικά χτυπήματα στα σύνορα στο Χάρκοβο.

Τόνισε συγκεκριμένα πως η άδεια αφορά στο δικαίωμα άμυνας της Ουκρανίας, καθώς από αυτό το σημείο εξαπολύονται επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις προς το Χάρκοβο. Δεσμεύτηκε μάλιστα απευθυνόμενος τόσο προς τους βουλευτές, όσο και προς τους πολίτες, πως θα διασφαλίσει ότι η Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του Όλαφ Σολτς έγιναν ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις για την αλλαγή στάσης του σχετικά με τη χρήση γερμανικών όπλων.

Όπως είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο ενάντια στο Χάρκοβο, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Από κοινού με τους εταίρους μας», είπε ο Σολτς, «επιβεβαιώσαμε το δικαίωμα της Ουκρανίας βάσει του διεθνούς δικαίου να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επιθέσεις στο έδαφός, τις πόλεις και τους πολίτες της».

Ως εκ τούτου «η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από εμάς και τους συμμάχους μας – πάντα σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος «διασφαλίζει ότι κανέναν παιδί στη Γερμανία σήμερα δεν θα χρειαστεί ποτέ να βιώσει έναν πόλεμο στη χώρα».

«Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου», τόνισε και καθησύχασε τους πολίτες που φοβούνται μια κλιμάκωση του πολέμου, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη γερμανική ασφάλεια και ειρήνη. «Δεν υπάρχει τίποτα αφελές ή υποκριτικό στο να ανησυχείς για την ειρήνη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις έντονες συζητήσεις σχετικά με το πόσο το Βερολίνο πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία. «Ενεργούμε με σύνεση και σταθμίζουμε προσεκτικά όλους τους κινδύνους». «Ως καγκελάριος παραμένω προσηλωμένος στην ειρήνη και την ασφάλεια της Γερμανίας».

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν πως θα ήταν προτιμότερο όλες αυτές οι δηλώσεις του Σολτς να είχαν γίνει από την περασμένη εβδομάδα, αντί της ανακοίνωσης, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, για «επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/