Κλειστά τα σύνορα από Πολωνούς αγρότες, μπλόκο στις εισαγωγές από Ουκρανία

Από τις 4 Ιουνίου οι Πολωνοί αγρότες κρατούν κλειστά τα σύνορα με την Ουκρανία εμποδίζοντας την είσοδο των φορτηγών.

 

Από τις 4 Ιουνίου οι Πολωνοί αγρότες κρατούν κλειστά τα σύνορα με την Ουκρανία εμποδίζοντας την είσοδο των φορτηγών.

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής της Πολωνίας πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα λυθεί ο αποκλεισμός ενόψει και της διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου).

Όπως υποστηρίζουν οι Πολωνοί, τα ουκρανικά προϊόντα δημιουργούν άνισο ανταγωνισμό, ειδικά από τη στιγμή που η ΕΕ αποφάσισε να άρει τους δασμούς το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Πολωνία απαγόρευσε την εισαγωγή πολλών προϊόντων από την Ουκρανία, όπως σιτηρά, καλαμπόκι ή ελαιοκράμβη, το 2023, αλλά οι αγρότες της χώρας συνεχίζουν να αντιτίθενται σε άλλα προϊόντα που εισάγονται από την γειτονική χώρα στην Πολωνία και την ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι οι Πολωνοί αγρότες είχαν πραγματοποιήσει συνεχείς συνοριακούς αποκλεισμούς σε πολλά σημεία διέλευσης μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας τους πρώτους μήνες του 2024. Ωστόσο, αυτές οι διαδηλώσεις έληξαν, στις 29 Απριλίου, με μια υπογραφή συμφωνίας των υπουργών Γεωργίας από τις δύο χώρες..

Οι εκπρόσωποι των Πολωνών αγροτών απαιτούν την άμεση μείωση στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην πολωνική επικράτεια.

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/