Σούπερ μάρκετ: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι τιμές – Τι ισχύει για ελαιόλαδο, καφέ και φέτα

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που περιλαμβάνει το σύνολο των αγαθών που διακινούνται στα σούπερ μάρκετ οι τιμές τον Απρίλιο ανέβηκαν κατά 1,1% έναντι 0,28% τον Μάρτιο

Αυξομειώσεις παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το κόστος ενός μέσου καλαθιού, γεγονός που συνδέεται με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, αλλά και την πορεία των τιμών των προϊόντων που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου, λαμβάνοντας τις τιμές 20 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την πλατφόρμα e-katanalotis, η αξία ενός καλαθιού σούπερ μάρκετ έχει υποχωρήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου 1,57% στα 83,3 ευρώ από 84,63 ευρώ. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο έχει αυξηθεί κατά 2,4%.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που περιλαμβάνει το σύνολο των αγαθών που διακινούνται στα σούπερ μάρκετ οι τιμές τον Απρίλιο ανέβηκαν κατά 1,1% έναντι 0,28% τον Μάρτιο.

Οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, καταγράφηκαν σε προϊόντα που επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, όπως οι χυμοί, το κακάο, ο καφές, καθώς η κλιματική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά την παραγωγή τους.

Οι τιμές σε νερά και αναψυκτικά αυξήθηκαν κατά 12,3% στα μπισκότα, τις σοκολάτες. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα παντοπωλείου που παρουσιάζουν συγκρατημένη αύξηση, παρά την εκρηκτική άνοδο της τιμής του ελαιολάδου, αποδίδεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων.

Ράλι στο ελαιόλαδο
Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ανήλθε από τα 9,09 ευρώ το λίτρο τον Ιούλιο του 2023 στα 13,22 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024 και αυξήθηκε περαιτέρω στα 14,3 ευρώ τον Μάιο.