Οι Ουκρανοί καταρρέουν, οι ΗΠΑ… αναθεωρούν για επιθέσεις Κιέβου με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία – Στο κάδρο και η Κίνα

Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λέει ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ Mircea Geoana - Το State Department προτείνει στον Biden να επιτρέψει επιθέσεις με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία

Με τις ουκρανικές άμυνες να σπάνε η μια μετά την άλλη και με τον ουκρανικό στρατό να δείχνει εκτεταμένα σημάδια διάλυσης, οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ανακοινώνοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση την κατάληψη οικισμών, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Donetsk, όπου πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην κρίσιμη πόλη του Chasiv Yar, την οποία αν θέσουν υπό τον έλεγχο τους, θα μπορέσουν να προωθηθούν βαθιά στην ουκρανική άμυνα.
Και ενώ στο μέτωπο οι Ρώσοι έχουν αναλάβει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, έντονη ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενες φωνές στη Δύση προκειμένου να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα δυτικά όπλα για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Τελευταίο αντίστοιχο «επεισόδιο» καταγράφηκε στις ΗΠΑ, με Αμερικάνους βουλευτές να πιέζουν τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken να αλλάξει στάση και να δώσει «πράσινο φως», τη στιγμή που η Μόσχα σπεύδει να προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο θα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και απερίσκεπτη ενέργεια που θα σημάνει την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ.
Αν και ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα αυτό με το Κίεβο, η στάση των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει αρνητική ως προς την χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία επιχειρεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην ουκρανική κρίση, βάζοντας στο κάδρο και την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο πως παραδίδει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιείται στην Ουκρανία.

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Στόχος της Ουκρανίας να προκαλέσει μια μετωπική σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι να προκαλέσουν τις ΗΠΑ και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τις σύρουν σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov, αναφερόμενος στις εκκλήσεις ορισμένων Αμερικάνων βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά όπλα για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
«Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απερίσκεπτες.
Εκκλήσεις από τους Ρωσόφοβους σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: περαιτέρω εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλευρό του ετοιμοθάνατου καθεστώτος του Zelensky.
Το επίπεδο της υστερικής αντίδρασης στις επιτυχίες μας στο μέτωπο στην Ουάσιγκτον αυξάνεται εκθετικά, μέχρι τώρα» αναφέρει ο Antonov.
Όπως λέει, «πολιτικοί και βουλευτές συνεχίζουν να δοκιμάζουν την υπομονή μας.
Κάθε μέρα ακούμε νέες προτάσεις για την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χούντα του Κιέβου.
Προφανώς, το βασικό ζήτημα για το Κίεβο είναι να προκαλέσει τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε τέτοιες βιαστικές ενέργειες προκειμένου να επιτύχει μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των μελών του μπλοκ».
Σύμφωνα με τον Antonov, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε «τις ιδέες της χρήσης αμερικανικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας εναντίον Ρώσων αμάχων, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».
«Εδώ πρέπει να προσθέσουμε την ώθηση προς τα δυτικά κράτη να καταρρίψουν αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Επιτρέψτε μου να τονίσω: το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει ζητήσει άδεια από τους Δυτικού για να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον αμάχων στο ρωσικό έδαφος.
Οι βάρβαρες επιδρομές με θανατηφόρα όπλα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται ήδη σε όλη τη χώρα μας σχεδόν σε τακτική βάση» λέει ο Antonov, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο μία επιθυμία: «να επιταχυνθεί η ήττα των εγκληματιών στο Κίεβο».

Αμερικάνοι βουλευτές πιέζουν τον Blinken να επιτρέψει πλήγματα στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνος Michael McCaul, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να άρει την απαγόρευση στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, δείχνοντάς του έναν χάρτη του ρωσικού εδάφους με τη ζώνη που οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS μπορούν να πλήξουν.
«Αυτή είναι μια απαγορευμένη περιοχή που δημιουργήθηκε από τους Ρώσους, όπου τοποθετούν πυροβολικά και πυραυλικά συστήματα πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στους Ουκρανούς», είπε ο McCaul κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ρωτώντας τον Blinken εάν θα επανεξετάσει την πολιτική που απαγορεύει στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
«Μιλάω μαζί τους.
Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τη νίκη με τους περιορισμούς που εσείς και το Κογκρέσο, τους έχετε επιβάλλει.
Ελπίζω ότι θα το μεταφέρετε αυτό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θα αλλάξετε αυτήν την πολιτική απόφαση, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη και βλάπτει την Ουκρανία και το λαό της» τόνισε ο McCaul.
Σημειώνεται πως μια ημέρα νωρίτερα, ομάδα Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael Turner κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους στη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής, το Πεντάγωνο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική του.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Είμαι ανοιχτός και έτοιμος να συζητήσω με το Κίεβο

Ο Blinken αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους Ουκρανούς.
Στο πλαίσιο αυτό ο Blinken υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει με το Κίεβο για το θέμα αυτό.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά προφανώς ότι πρέπει να εξετάζουμε συνεχώς ποιες είναι αυτές οι ανάγκες σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Είμαι πάντα ανοιχτός… σε συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για το ποιες είναι οι ανάγκες τους.
Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουν αυτό που χρειάζονται» είπε ο Blinken.

New York Times: Το State Department προτείνει στον Biden να επιτρέψει επιθέσεις με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία

Το State Department προτείνει στην κυβέρνηση του προέδρου Biden να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα έδαφος της Ρωσίας λέει δημοσίευμα των New York Times.
«Με πρωτοβουλία του State Department, η κυβέρνηση έχει τώρα εμπλακεί σε ζωηρές συζητήσεις για χαλάρωση της απαγόρευσης σχετικά με την χρήση των αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς για επίθεση στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία» επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο Αμερικάνους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.
Όπως αναφέρεται, τη σχετική πρόταση φέρεται πως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη επίσημα στον Biden και δεν είναι επίσης σαφές πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξή του μεταξύ του επιτελείου του προέδρου.
Η θέση του Blinken για τα αμερικανικά όπλα έχει αλλάξει λόγω των επιτυχιών των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστηρίζουν Αμερικάνοι αξιωματούχοι.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν είναι κράτος – τρομοκράτης η Ρωσία

Πάντως, ο Blinken παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν είναι κράτος – τρομοκράτης.
«Η επιθετικότητα δεν είναι τρομοκρατία.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Blinken μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις των σημερινών αρχών στο Κίεβο και ορισμένων κύκλων στη Δύση και δεν συμπεριέλαβε τη Ρωσική Ομοσπονδία στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ο Blinken υποστήριξε πως «η ανησυχία μας για τον χαρακτηρισμό ως χώρας χορηγού της τρομοκρατίας, εκτός από το γεγονός ότι δεν πιστεύουμε ότι ταιριάζει με αυτό που κάνει η Ρωσία, είναι ότι απειλεί να υπονομεύσει μέρος της πολυμερούς συνεργασίας που έχουμε με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας».
«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιστρέψουμε αυτό, εάν φτάσουμε ποτέ σε ειρηνευτικές συνομιλίες» τόνισε ο Blinken, αναφέροντας πως μια άλλη «πραγματική ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε περιπλέξει τις πολύ ενεργές προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την τρομερή ζημιά που προκαλεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της.
Αυτά θα μπορούσαν να αποκλειστούν σε δικαστικές διαδικασίες εάν υπάρχει χαρακτηρισμός ως χώρα χορηγός της τρομοκρατίας» είπε ο Blinken, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν λοιπόν αρκετοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης»

Geoana (NATO): Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στο Κίεβο υποστήριξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana.
«Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας το επιβεβαίωσε πρόσφατα στη Ρώμη.
Η Ουκρανία δεν μας το ζητάει καν αυτό.
Οι Ουκρανοί χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, και αυτός είναι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή», είπε ο Geoana σε συνέντευξή στο Tagesspiegel.
Όπως λέει, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και δεν σχεδιάζει να εμπλακεί σε αυτήν, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σαφής οριοθέτηση μεταξύ του εδάφους του ΝΑΤΟ και του εδάφους εκτός του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως το Άρθρο 5 της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα αφορά αποκλειστικά το έδαφος του ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.
Ο Geoana κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί «εργαλεία υβριδικού πολέμου» στη Μολδαβία, τη Γεωργία, καθώς και σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες φέρονται να διαμαρτύρονται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, για εκστρατίες παραπληροφόρησης, παρεμβάσεις σε εκλογές κοκ, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος για τις υποδομές που είναι το κλειδί για τη συμμαχία.
«Για παράδειγμα, τα καλώδια οπτικών ινών αποτελούν κρίσιμο μέρος της υποδομής μας.
Σκεφτείτε πόσα δεδομένα μεταφέρουν ακριβώς κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πιθανότατα μεταφέρουν πάνω από το 90% των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Αν η σύνδεση επρόκειτο να διακοπεί, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές…
Πρέπει επίσης να σκεφτούμε σενάρια εκτός της επικράτειας του ΝΑΤΟ και να τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας – ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλους κρατικούς και μη φορείς», πρόσθεσε ο Geoana.

Grant Shapps (Βρετανός υπ. Άμυνας): Η Κίνα προμηθεύει με θανατηφόρα βοήθεια τη Ρωσία

Η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με «θανατηφόρα βοήθεια» προς χρήση στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Grant Shapps
«Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται στην κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού προορισμένου να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού είναι σε θέση να αποκαλύψουν πως παραδίδεται αυτή τη στιγμή θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα στη Ρωσία προς χρήση στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως «τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν με σθένος τις ελευθερίες που εξαρτώνται από τη διεθνή τάξη, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο».
«Είναι καιρός ο κόσμος να ξυπνήσει.
Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει αυτή η στιγμή να μεταφραστεί σε στέρεα σχέδια και δυνατότητες.
Κι αυτό ξεκινά με την τοποθέτηση των θεμελίων για την αύξηση, σε κλίμακα συμμαχίας, των δαπανών που είναι αφιερωμένες στην συλλογική αποτρεπτική ισχύ μας» επισήμανε ο Shapps.
Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Jake Sullivan υποστήριξε πως το θέμα αυτό απασχόλησε την Ουάσινγκτον στο παρελθόν, όμως «δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα».
«Οι ΗΠΑ είναι περισσότερο ανήσυχες για το τι κάνει η Κίνα για να τροφοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή, όχι παρέχοντας όπλα απευθείας, αλλά με συνεισφορές στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας» ανέφερε ο Sullivan.

Gressel (στρατιωτικός αναλυτής): ΗΠΑ και Γερμανία δεν πιστεύουν σε νίκη της Ουκρανίας – Απλά συντηρούν… τη σύγκρουση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία δεν πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας και αυτό που επιχειρούν να κάνουν, είναι να υποστηρίξουν το Κίεβο τόσο ώστε να παρατείνουν περαιτέρω τη σύγκρουση υποστηρίζει ο Gustav Gressel, στρατιωτικός αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί, οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί στρατιωτικής βοήθειας, δεν είναι πραγματικά πεπεισμένοι για τη νίκη του Κιέβου.
Το σχέδιο της Δύσης είναι να δημιουργήσει ένα αδιέξοδο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Βερολίνο έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς να αναγκάσουν το Κίεβο να αντέξει για άλλα δύο ή τρία χρόνια σε αυτήν την κατάσταση» τονίζει ο Gressel μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό της Εσθονίας, ERR.
Όπως επισημαίνει ο Gressel, η βοήθεια που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Κίεβο είναι πολύ μικρή και δεν αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
«Η πρωτοβουλία ανήκει ξεκάθαρα στον ρωσικό στρατό.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε στρατό, ακόμη και στη Δύση, να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλες δυνάμεις.
Είναι απλά τεράστιες» υποστηρίζει ο Gressel αναφέροντας ως τεράστιο πρόβλημα ότι οι δυτικές χώρες δεν είχαν προηγουμένως δημιουργήσει παραγωγή όπλων.

Politico: Παταγώδης αποτυχία Γερμανών – Χωρίς αποτέλεσμα η πρωτοβουλία για την αεράμυνα της Ουκρανίας

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια της Γερμανίας να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της να μεταφέρουν νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία όπως υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico, το οποίο τονίζει ότι τα κράτη της Δύσης φοβούνται ότι εάν μεταφέρουν τα συστήματα Patriot που έχουν στην κατοχή τους, τότε θα αποδυναμώσουν τη δική τους άμυνα.
Όπως αναφέρεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να πείσουν τις δυτικές χώρες να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας και να παραδώσουν περισσότερα μέσα αεράμυνας στο Κίεβο, αλλά σχεδόν κανείς δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις του Βερολίνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock όσο και ο υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius πέρασαν όλο τον Απρίλιο σε συζητήσεις με Ευρωπαίους υπουργούς και αξιωματούχους σχετικά με την πρωτοβουλία του Βερολίνου για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Κίεβο πολλά από τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα.
«Οι Γερμανοί υπουργοί φέρονται να κάλεσαν τους συμμάχους τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κα να μεταφέρουν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Βερολίνου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρωτοβουλία στέφθηκε από αποτυχία» τονίζει το Politico.
Ειδικοί αποδίδουν την αποτυχία αυτή στην απροθυμία των δυτικών κρατών να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία λόγω του φόβου, ότι εάν πράξουν κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσουν την άμυνα τους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα κράτη που είναι έτοιμα να μεταφέρουν αυτά τα όπλα στο Κίεβο υπολογίζουν στην προμήθεια νέων συστημάτων ως αποζημίωση, αν και λόγω του περιορισμένου ρυθμού παραγωγής των συστημάτων Patriot, η περίοδος αναμονής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια.
Στις 20 Μαΐου, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνολικά περισσότερες από 10 χώρες σκοπεύουν να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Βερολίνου να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας σε διάφορες μορφές.
Μεταξύ αυτών είναι το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

Kadyrov (ηγέτης Τσετσένων): Πάνω από 43.500 Τσετσένοι μαχητές στο μέτωπο

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, περίπου 43.500 μαχητές από την Τσετσενία έχουν σταλεί στη ζώνη μάχης υποστήριξε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ramzan Kadyrov.
«Από την έναρξη της επιχείρησης, 43.500 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 18.000 εθελοντών, έχουν σταλεί στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία» είπε απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin o Kadyrov, τονίζοντας με την πρώτη εντολή, αρκετές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να πάνε στη ζώνη ειδικής επιχείρησης από την εφεδρεία.

Zakharova (εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ανησυχώ για την κατάσταση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Baerbock

Πυρά κατά της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock με αφορμή τη δήλωση της ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, αναφέροντας με σκωπτικό τρόπο πως η τοποθέτηση αυτή, «μας κάνει να ανησυχούμε για την κατάστασή της»
Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση ZDF, η Baerbock είπε ότι ο μισός κόσμος εργάζεται για να υπερασπιστεί την ειρήνη κάθε μέρα, «αλλά αυτό απαιτεί επίσης έναν Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος, δυστυχώς, είναι εντελώς απροετοίμαστος να μιλήσει».
«Έχω ήδη αρχίσει να ανησυχώ για την κατάσταση της Baerbock.
Είτε έχει κάτι με τη μνήμη της, είτε με τη λογική, είτε…
Ας υπενθυμίσουμε στην Γερμανίδα υπουργό ότι όλος ο κόσμος το γνωρίζει ήδη, και όχι μόνο ο μισός» ανέφερε η Zakharova, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία «κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση» λαμβάνουν αποφάσεις για αύξηση των προμηθειών όπλων στη ζώνη σύγκρουσης.
«Αν αυτό εννοούν με τον όρο «υπεράσπιση της ειρήνης», τότε οι τοποθετήσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι γραμμένες από Τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία δεν είχε φορτωθεί τίποτα εκτός από δελτία τύπου από τον ιστότοπο State Department» ανέφερε η Zakharova, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις αμέσως, «μόλις το ρώτησε το Κίεβο την άνοιξη του 2022».
«Είναι αλήθεια ότι ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πήγε στον Zelensky και έπεισε τους εκπροσώπους του Κιέβου να διακόψουν τις συνομιλίες» τόνισε η Zakharova, υποστηρίζοντας πως «υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Zelensky υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα.
Συνεπώς, τι τρέχει με την Annalena;» κατέληξε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν 30 σκάφη των Ουκρανών στην Kherson

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 30 σκάφη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση της Kherson, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος κυβερνήτης της επαρχίας, Vladimir Saldo.
«Οι στρατιώτες της Ομάδας Dnepr συμμετείχαν σε ενεργό άμυνα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και εξαπέλυσαν χτυπήματα στον εχθρό στην αντίπερα όχθη.
Επίσης αντιμετώπισαν με επιτυχία εχθρικά drones.
Το καθεστώς του Κιέβου έχασε 30 σκάφη, τρεις σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου, 45 drones, 61 θέσεις παρατήρησης και 40 σημεία ελέγχου UAV» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram o Saldo.
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως εξουδετερώθηκαν 35 Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν επτά μηχανοκίνητα οχήματα καθώς και τέσσερα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα, δύο αμερικανικής κατασκευής M777, ένα Msta-B και ένα D-20.

Ρωσική προέλαση: Κατέλαβαν την Andeevka

Ασταμάτητη είναι η προέλαση των Ρώσων καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μονάδες της ομάδας «Νότος» κατέλαβαν την πόλη Andreevka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Μονάδες της Ομάδας Δυνάμεων «Νότος», ως αποτέλεσμα ενεργών ενεργειών, απελευθέρωσαν το χωριό Andreevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και βελτίωσαν επίσης την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής και επικράτησαν των στρατιωτών και του εξοπλισμού της 57ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας καθώς και της 105ης και η 118ης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας των περιοχών Konstantinovka, Razdolovka και Chasiv Yar της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk» επισημαίνει σχετική ανακοίνωση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Το τελευταίο 24ωρο ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε στόχους κοντά στην Οδησσό, στο Kharkiv, στο Ochakov, στο Dnepropetrovsk ενώ οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επιθέσεις με HIMARS στο Lisichansk και στο Makeevka, όπου αναφέρθηκαν και θάνατοι αμάχων.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και πυρομαχικά διασποράς στο Donetsk ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν και αναχαίτισαν πυραύλους και drones πάνω από τις ρωσικές επαρχίες του Belgorod και του Bryansk.
Παράλληλα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε πλήρως τον οικισμό Klescheevka, ότι οι δυνάμεις του προωθούνται περαιτέρω προς το Chasiv Yar καθώς και ότι προχωρούν στον οικισμό Paraskovievka.
Συγκρούσεις μαίνονται στο Lyptsi και στο Volchansk, ενώ άγριες μάχες αναφέρθηκαν στα νησάκια της περιοχής Kherson.
8_74.jpg
Πράγματι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε πλήρως τον οικισμό Klescheevka καθώς και ότι μαίνονται οι συγκρούσεις στα προάστια του οικισμού Grigorovka.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι προωθήθηκαν στις συνοικίες Kanal ενώ συνεχίζονται οι μάχες στην Andreevka.

9_45.jpg

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη Novookeksandrivka και προχώρησαν κοντά στο Novopokrovskoe.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται νότια του Kalinovo, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια του Arkhangelskoe.
Εκτιμάται ότι έως και 420 στρατιωτικοί, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, ένα γερμανικής κατασκευής πεζικό όχημα Marder, τρία μηχανοκίνητα οχήματα καταστράφηκαν στην περιοχή Avdeevka.

10_29.jpg

Ο ρωσικός στρατός ολοκληρώνει τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά προάστια του Netailovo.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την Yasnobrodovka και κοντά στο Novopokrovsk ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο Umanske.

11_52.jpg

Πηγή bankingnews