Jeffrey Sachs: Η ριζοσπαστικοποίηση και ο εξτρεμισμός του Ισραήλ απειλούν την παγκόσμια ειρήνη – ο γεωπολιτικός διχασμός.

Jeffrey Sachs: Το Ισραήλ είναι απολύτως ριζοσπαστικοποιημένο και εξτρεμιστικό αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και είμαι περήφανος που οι μαθητές μας λένε: «Όχι, μην το κάνεις αυτό». Η Κίνα δεν είναι εχθρός. Η Ρωσία δεν είναι εχθρός. Δεν χρειαζόμαστε αυτούς τους πολέμους. Δεν μας κάνουν πιο ασφαλείς. Δεν μας κάνουν πλουσιότερους. Και ο αμερικανικός λαός το αισθάνεται ότι αυτά που μας λένε είναι ψέματα και το κοινό διαμαρτύρεται. Και για να συνεχίσουν τα ψέματα, η κυβέρνηση τσακίζει. Εδώ είμαστε. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δομικά, το κατεστημένο ασφαλείας των ΗΠΑ παλεύει για την ηγεμονία του και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο. Οι ΗΠΑ έχουν πραγματικά διχάσει τον κόσμο βαθιά λέγοντας: «Είστε μαζί μας ή εναντίον μας». Η Κίνα δεν θέλει να κυβερνήσει τον κόσμο. Δεν θέλει να κυριαρχήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θέλει να εισβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θέλει να εμποδίσει τις ΗΠΑ.

Οι χώρες BRICS θέλουν νόμισμα διαφορετικό από το δολάριο ΗΠΑ. Αφενός, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν το δολάριο. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι το ίδιο το δολάριο θα μπορούσε να γίνει ασταθές για τους λόγους που αναφέρθηκαν ήδη. Ένας τρίτος παράγοντας είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές τεχνολογικές αλλαγές, δηλαδή διαφορετικοί τρόποι πραγματοποίησης πληρωμών. Το τρέχον σύστημα πληρωμών διέρχεται μέσω τραπεζών, αλλά στο μέλλον θα λειτουργεί μέσω ψηφιακών νομισμάτων, πιθανώς ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας.

Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, αγανακτούν τη Ρωσία επειδή είναι μεγάλη και ισχυρή. Οι ΗΠΑ έχουν μια εντελώς νευρωτική προσήλωση στην Κίνα. Ο λόγος που οδεύουμε προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο είναι ότι η αυτοεικόνα της Αμερικής ως ηγεμόνας είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την πραγματικότητα. Κάνουμε αυτό που θέλουμε και περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουμε. Δομικά, το κατεστημένο ασφαλείας των ΗΠΑ παλεύει για την ηγεμονία του και αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ισλαμικές χώρες θέλουν ειρήνη. Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν πόλεμο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θέλουν πόλεμο, η Αίγυπτος δεν θέλει πόλεμο, η Ιορδανία δεν θέλει πόλεμο, ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν θέλουν η Παλαιστίνη να ζήσει υπό την κυριαρχία του απαρτχάιντ ή χειρότερα, γενοκτονία, όπως συμβαίνει τώρα στη Γάζα.

Το Ισραήλ σήμερα είναι απολύτως ριζοσπαστικό – εξτρεμιστικό – σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, πόσο μάλλον στη δεκαετία του 1970. Η κυβέρνηση είναι εξτρεμιστική. Τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου λένε ανοιχτά: «Αυτή είναι η χώρα μας. Δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα κράτος της Παλαιστίνης. Θα κυβερνήσουμε τη γη» και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων κατεχόμενων, που είναι η Παλαιστίνη αλλά ονομάζονται Ιουδαία και Σαμάρεια. Είναι πραγματικά επικίνδυνο το πόσο εξτρεμιστικό έχει γίνει το Ισραήλ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι εμείς ως παγκόσμια κοινότητα πρέπει να πούμε: «Σταματήστε τον εξτρεμισμό. Χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση, καθαρά σύνορα του 1967, ένα κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και χρειαζόμαστε ένα οικονομικό πλαίσιο που μπορεί να συμβαδίσει με αυτό». Πιστεύω ότι και τα δύο είναι πιθανά.

Οι ΗΠΑ ήταν εξαρχής η κινητήρια δύναμη σε αυτόν τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν αυτόν τον πόλεμο, οι ΗΠΑ όπλισαν την Ουκρανία. Παρεμπιπτόντως, ήταν οι ΗΠΑ που είπαν στην Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά όταν η Ουκρανία συμφώνησε να διευθετηθεί με βάση την ουδετερότητα τον Μάρτιο του 2022, και μετά ήρθαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και είπαν: «Όχι, όχι! Σας οπλίζουμε, συνεχίστε να πολεμάτε!». Και αυτό ήταν περίπου 500.000 θάνατοι προηγουμένως που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι ΗΠΑ δεν επέμεναν στη συνέχιση των μαχών από το κράτος-πελάτη τους.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματικά διχάσει τον κόσμο βαθιά λέγοντας: «Είστε μαζί μας ή εναντίον μας». Το έλεγαν συνέχεια. Το είπατε σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και μετά. Και το λένε τώρα σε σχέση με την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Ή είσαι μαζί μας όταν επιβάλλουμε αυτές τις κυρώσεις ή είσαι εναντίον μας».

Η πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει να είναι υπέρ ή εναντίον μας, θέλει να μείνει μόνος. Η παγκόσμια πλειοψηφία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις πολλές, πολλές προκλήσεις και κρίσεις, και δεν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να πουν: «Ή κάνετε ό,τι λέμε, ή θα σας τιμωρήσουμε ή θα επιβάλουμε κυρώσεις .” και ούτω καθεξής.”

Είναι οι ΗΠΑ που αναγκάζουν αυτόν τον οξύ διχασμό. Αυτό είναι κρίμα και μεγάλο λάθος για τις ΗΠΑ γιατί όταν οι χώρες αναγκάζονται να επιλέξουν, λένε, “Εντάξει, θα επιλέξουμε την άλλη πλευρά γιατί αυτό φαίνεται να είναι καλύτερη συμφωνία”.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν τίποτα καλό για την Κίνα, επειδή η Κίνα αποτελεί προσβολή στον αλαζονικό ισχυρισμό ανωτερότητας της Αμερικής. Και έτσι όλα όσα λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα είναι κακές κουβέντες. Βασικά, είναι ψέματα, απάτες, παραποιήσεις και παρεξηγήσεις, γιατί αυτό που κάνει η Κίνα είναι πολύ εποικοδομητικό στον κόσμο. Και γι’ αυτό τόσες άλλες χώρες λένε, «Εντάξει, με αναγκάζεις να ψηφίσω; Επιλέγω τη Ζώνη και τον Δρόμο».

Μέσω Uncut News