Λύκος με προβιά αμνού – Οι ΗΠΑ με το σχέδιο Zelensky θέλουν διαρκή πόλεμο στην Ουκρανία – Η Ρωσία δεν πέφτει στην παγίδα

Η ηγεσία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ με την προώθηση του σχεδίου 10 σημείων του Zelensky επδιώκουν τη συνέχιση του πολέμου τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές - Για τη συνέχεια και σε περίπτωση ήττας από τον Trump επεξεργάζονται άλλα δόλια σχέδια

Παρά το γεγονός ότι η επικείμενη Διάσκεψη της Ελβετίας (15 -16/6/2024) για τη λεγόμενη ειρήνευση στην Ουκρανία εξελίσσεται στο απόλυτο φιάσκο, οι ΗΠΑ επιμένουν στην προώθηση του σχεδίου Zelensky για τον δήθεν τερματισμό του πολέμου.
Η αμερικανική ηγεσία δεν έχει ως στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία αλλά χρησιμοποιεί τη φόρμουλα των 10 σημείων του Zelensky ως πρόσχημα για τη συνέχιση του πολέμου ακόμη και με άλλα μέσα.

Συνέχιση του πολέμου μέσω του σχεδίου Zelensky

Οι ΗΠΑ χρειάζονται το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ουκρανού προέδρου, προκειμένου να «κρυφτούν από πίσω του» και να συνεχίσουν τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ρωσίας εξηγεί ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ και γνωστός πολιτικός επιστήμονας Vladimir Zharikhin.
«Δυστυχώς η ΕΕ και πολλές ηγέτιδες χώρες της Ένωσης έχουν χάσει την πολιτική τους αυτοτέλεια.
Δεν ενεργούν προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για τη βελτίωση του κλίματος στον ευρασιατικό χώρο.
Απλώς εκτελούν εντολές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Zharikhin στην Izvestia.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι η σημερινή αμερικανική ηγεσία χρειάζεται να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2024, δηλαδή μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Και γι’ αυτό επιβάλλουν το λεγόμενο σχέδιο Zelensky, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα τελεσίγραφο στη Ρωσία το οποίο, φυσικά, δεν θα γίνει αποδεκτό και δεν θα εξεταστεί σοβαρά από τη Μόσχα.
Ωστόσο επιτρέπει στους Αμερικανούς να διακηρύττουν πως υπάρχει «ειρηνευτικό σχέδιο» εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και άλλων δόλιων ενεργειών που θα έχουν στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Η σημασία του ουγγρικού veto

Εν τω μεταξύ η Ουγγαρία άσκησε veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ουκρανία, επειδή το προσχέδιο προβλέπει την αναγνώριση μόνο του «ειρηνευτικού σχεδίου» Zelensky.
Η Ουγγαρία σημείωσε με νόημα ότι «και άλλες χώρες έχουν ετοιμάσει ειρηνευτικά σχέδια που δεν είναι χειρότερα από αυτά του προέδρου της Ουκρανίας».
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Armen Gasparyan, επεσήμανε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις μεθοδεύσεις της Ευρώπης να υπαγορεύσει τους όρους της στη Ρωσία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov παρατήρησε ότι η κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία είναι η πιο ρεαλιστική γιατί τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και εξάλειψής τους.
Ο Lavrov τόνισε ότι η Μόσχα δεν είπε ποτέ στους Κινέζους ότι πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επισήμανε ότι «σε γενικές γραμμές, χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και, φυσικά, η Μόσχα συμμερίζεται τις θέσεις της Κίνας σχετικά με τις πιθανές προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης».
«Επομένως, η διαδικασία θα είναι μακρά, αλλά μας αρέσει η εποικοδομητική θέση της κινεζικής πλευράς» τόνισε ο Peskov, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι εκείνη που αποκλείει οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις.

Το κινεζικό σχέδιο

Το κινεζικό σχέδιο ειρήνης αναγνωρίζει τη νέα εδαφική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία με τις προσαρτημένες στη Ρωσία περιοχές.
Επίσης είναι ένα σχέδιο, που αναγνωρίζει την απαίτηση της Μόσχας να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για την κρατική υπόσταση της Ρωσικής ομοσπονδίας.
«Πρώτον θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και να απέχουμε από την επιδίωξη εγωιστικών κερδών.
Δεύτερον, θα πρέπει να ηρεμήσουμε την κατάσταση και να μην ρίχνουμε λάδι στην φωτιά.
Τρίτον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Τέταρτον, θα πρέπει να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και να αποφύγουμε να υπονομεύουμε την σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων» έχει υποστηρίξει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.

Η Κίνα θα προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας

Η Ρωσία προφανώς επωφελείται από την ανυποχώρητη στάση της Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είναι οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Κίνας αλλά η Δύση εξαρτάται εξίσου από τις προμήθειες ενός ευρέος φάσματος κινεζικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.
Η Κίνα συνεχίζει να αποχωρεί από τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών για το θέμα των κυρώσεων για την Ταϊβάν.
Εάν η Δύση ξεκινήσει έναν πλήρη οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, αυτό θα συνεπάγεται τη φυγή του Πεκίνου από το δολάριο και το ευρώ.
Η Κίνα διαθέτει όλη τη δύναμη να συντρίψει τόσο αυτά τα νομίσματα όσο και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που στηρίζεται σε αυτά.

Ανυποχώρητη η Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει διακηρύξει ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.
Έχει τονίσει ότι πρέπει να είναι εποικοδομητικές και πρώτα απ’ όλα η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα υποχωρήσει από τον σκοπό διασφάλισης της εθνικής της ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες. Αργότερα, το Κίεβο επίσημα εγκατέλειψε τις επαφές με τη Μόσχα.
Στις 4 Οκτωβρίου 2022, ο Zelensky έθεσε σε ισχύ την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας σχετικά με την άρνηση διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Το φιάσκο της Ελβετίας

Εν τω μεταξύ στην πλήρη … ακύρωση της Διάσκεψης της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία προχωρά η Ρωσία, η οποία κάνει λόγο για μια μάταιη και χωρίς προοπτική διεθνή συνάντηση.
Ύστερα από την ανακοίνωση της Ελβετίας ότι στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν πάνω από 50 κράτη – στα οποία δεν συγκαταλέγεται η Ρωσία – ο Peskov υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή είναι εντελώς μάταιη.
«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα» επισήμανε ο Peskov, τονίζοντας πάντως ότι η Ρωσία χαιρετίζει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία.
Ερωτηθείς μάλιστα για το γεγονός ότι στη Διάσκεψη έχει προσκληθεί και η Κίνα, ο Peskov τόνισε ότι «μια ισορροπημένη προσέγγιση από τους Κινέζους μπορεί να προσδώσει αξιοπρέπεια σε οποιαδήποτε διάσκεψη, κατά τη γνώμη μας, αλλά αυτό δεν θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα αυτής της συνάντησης».

Πηγή bankingnews