”Σκάνδαλο” Ο ΟΣΕ αλλοίωσε ηχητικά πριν τα παραδώσει

Οι σκληροί δίσκοι που κατάσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψαν ότι είχαν δοθεί στον ανακριτή παραποιημένα στοιχεία.

Νέα ερωτήματα και υπόνοιες για συγκάλυψη έρχονται στο φως μετά τη διαπίστωση πως η διοίκηση του ΟΣΕ δεν είχε παραδώσει στις δικαστικές Αρχές της Λάρισας όλα τα ηχητικά αρχεία από την τραγωδία των Τεμπών.

Αυτό προέκυψε μετά τη σύγκριση των ηχητικών που είχαν παραδοθεί στον εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη και όλων των ηχητικών που περιλαμβάνονται στους σκληρούς δίσκους που κατασχέθηκαν στις 2 Απριλίου 2024, έπειτα από έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Οι κατασχεμένοι σκληροί δίσκοι επιστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στον εφέτη ανακριτή.

Όπως προέκυψε από έλεγχο στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν ηχητικά αρχεία τα οποία για άγνωστο λόγο δεν είχαν συμπεριληφθεί στα ηχητικά που είχαν παραδοθεί από στελέχη του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου 2023 στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηχητικά αρχεία που «ξέχασαν» να στείλουν οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ περιλαμβάνουν συνομιλίες σταθμαρχών με μηχανοδηγούς άλλων αμαξοστοιχιών, σε διαφορετικές ώρες πριν και μετά το δυστύχημα. Όμως δεν είχαν περιληφθεί στη δικογραφία, με αποτέλεσμα να μην έχουν αξιολογηθεί εδώ και 14 μήνες από τον εφέτη ανακριτή.

Τα επιπλέον αρχεία θα απομαγνητοφωνηθούν και θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία. Ο κ. Μπακαΐμης θα εξετάσει αν αυτά τα αρχεία που δεν είχαν προσκομιστεί όλους αυτούς τους μήνες από τον ΟΣΕ έχουν αξία για τη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας.

Σύγκριση

Πάντως, από τη σύγκριση των ηχητικών που είχαν παραδοθεί στον ανακριτή και αυτών που υπάρχουν στους σκληρούς δίσκους του ΟΣΕ ως προς τις συνομιλίες του προφυλακισμένου σταθμάρχη την ώρα του δυστυχήματος προκύπτει πως ταυτίζονται και δεν υπάρχει συρραφή, όπως στα μονταρισμένα ηχητικά που είχαν δοθεί στα μέσα ενημέρωσης…

Στο μεταξύ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα των εκπαιδευμένων σκύλων στους χωμάτινους όγκους που φυλάσσονται στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού, του Δήμου Τεμπών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει εντοπιστεί γενετικό υλικό. Για εργαστηριακό έλεγχο θα αποσταλούν τμήματα οστών, ενώ το 50% των χωμάτινων όγκων έχει ήδη μεταφερθεί στο Κουλούρι, όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών.

Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται το πόρισμα καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τα αίτια της φονικής έκρηξης στα Τέμπη. Υπενθυμίζεται πως έχουν σταλεί με καθυστέρηση 13 μηνών στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματα από μεγάλους όγκους χωμάτων που είχαν μεταφερθεί στον ιδιωτικό χώρο.

Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες θα απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα αν το ξυλόλιο που βρέθηκε σε επτά διαφορετικά σημεία του τόπου του δυστυχήματος ευθύνεται για την έκρηξη, τη φωτιά και τον θάνατο πολλών από τους 57 ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Εξάλλου, σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, και αύριο, Μεγάλη Τρίτη, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες των τελευταίων στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ ως προς την «αμαρτωλή» σύμβαση και τα έργα που δεν είχαν ολοκληρωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβαινόντων.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, ο εφέτης ανακριτής θα αρχίσει έρευνα για τους υπευθύνους που έδωσαν την εντολή να μεταφερθούν λίγες ώρες μετά την τραγωδία, την 1η Μαρτίου, δεκάδες τόνοι χωμάτων από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στο οικόπεδο ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων χωρίς καμία άδεια των δικαστικών Αρχών.

Ανίχνευση της ουσίας ξυλόλιο σε 7 διαφορετικά σημεία των Τεμπών

Νέους πονοκεφάλους βάζει στην κυβέρνηση το έγκλημα των Τεμπών αλλά και η επιχειρούμενη προσπάθεια συγκάλυψής του, καθώς οι εξελίξεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Μετά την απόφαση-βόμβα της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, που ανοίγει τον δρόμο ώστε τα ονόματα των υπουργών που εμπλέκονται με το μπάζωμα να έρθουν στη Βουλή, ακόμα ένα δημοσίευμα αναφορικά με το ξυλόλιο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήρθε χθες να πυροδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Με βάση το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, ζητώ την επίσπευση όλων των σχετικών ερευνών και τεχνικών διαδικασιών, ώστε να έχουμε άμεσα μία έγκυρη απάντηση:

α. Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού (ξυλόλιο) από την εμπορική αμαξοστοιχία;

β. Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν παράνομα όγκοι χώματος αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών; Ο ελληνικός λαός δεν θα πάει ακόμη μία φορά στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, νέα ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν νομικούς και τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων αλλά και τις δικαστικές Αρχές. Το πρώτο από αυτά αφορά την ανίχνευση ξυλολίου σε επτά διαφορετικά σημεία του χώρου της τραγωδίας.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, το ξυλόλιο αρχικά συνδέθηκε με το λιώσιμο από τις υψηλές θερμοκρασίες των βαφών των βαγονιών και των υλικών, με εξαφάνιση των γκράφιτι. Με τους πραγματογνώμονες να απαντούν ότι δεν έχει παρατηρηθεί, αφενός, αλλοίωση της βαφής των συρμών και, αφετέρου, το ξυλόλιο βρέθηκε σε 3-4 σημεία, όπου δεν υπήρχε κοντά κανένα βαγόνι, επαναφέροντας το ερώτημα αν η εν λόγω ουσία προέρχεται από ενδεχόμενη παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία.

Την ίδια ώρα ζητείται να επιταχυνθούν οι έρευνες του Γενικού Χημείου του Κράτους για τυχόν ανίχνευση ουσιών σε μεγάλους όγκους χωμάτων που μεταφέρθηκαν άρον άρον σε ιδιωτική τοποθεσία στο πλαίσιο της εκχέρσωσης του χώρου, για την οποία διεξάγεται ήδη δικαστική έρευνα.

Πηγή: https://www.dimokratia.gr/