Το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο της Τεχεράνης – Αναμένει ισραηλινή επίθεση από κοινού με τις ΗΠΑ

Ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού – Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε τα κράτη του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές αεροπορικές βάσεις.

Το Ιράν διέκοψε την πάσης φύσεως αεροπορική δραστηριότητα στον εναέριο χώρο της Τεχεράνης πριν λίγο, τουλάχιστον για απόψε τη νύχτα.

Πηγές από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι αυτό έγινε για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δηλαδή διότι αναμένουν πιθανή επίθεση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ απόψε.

Τα μαχητικά F-35 των δύο συμμάχων συχνά «κρύβονται» σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών και μπερδεύουν τα συστήματα αεράμυνας, όπως έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα από τις επιδρομές στην Συρία.

Στόχος των Ιρανών, σε πρώτη φάση είναι να «καθαρίσει» ο εναέριος χώρος τους από όλων των ειδών στα πολιτικά στίγματα στα ραντάρ της αεράμυνας σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα «πακέτα» των ισραηλινών μαχητικών.

Η Τεχεράνη θεωρεί ότι οι πληροφορίες των τελευταίων 24ωρων από την πλευρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ περί «επαπειλούμενου ιρανικού πλήγματος στο Ισραήλ» ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στην Δαμασκό και τον θάνατο 5-7 ανώτατων στρατιωτικών του Ιράν, έχουν ως στόχο απλά να δημιουργήσουν το κατάλληλο «κλίμα» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ισραήλ κατά του Ιράν.

Επίσης οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και ειδικά οι αντιαεροπορικές συστοιχίες έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη της ιρανικής Αεροπορίας μετακινούνται σε χώρους διασποράς.

Την ίδια στιγμή το Ιράν προειδοποίησε τα γειτονικά κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές αεροπορικές βάσεις ότι μια επίθεση των ΗΠΑ από το έδαφός τους, θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου.

Στο Ισραήλ πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες εγκαταλείπουν για λόγους ασφαλείας το Τελ Αβίβ, καθώς δεν αποκλείεται ιρανική αντίδραση με μαζική πυραυλική επιδρομή.

πηγή: https://www.pronews.gr/