Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Φον Ντερ Λάιεν να ανακαλέσει τον διορισμό της Μαρκους Πίπερ και να επαναλάβει τον διαγωνισμό

Ο Μάρκους Πίπερ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

 

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (εν συντομία VDL) αυτή τη φορά από το ευρωκοινοβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακαλέσει τον διορισμό του «εκλεκτού» της, Μάρκους Πίπερ, από την υψηλά αμειβόμενη θέση του εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η υπόθεση, που συχνά στα ΜΜΕ αποκαλείται και «PieperGate», αφορά στις κατηγορίες σε βάρος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περί ευνοιοκρατίας στα υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν.

Ο Μάρκους Πίπερ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με την VDL, επελέγη στις 31 Μαρτίου για τη θέση, παρά το γεγονός πως οι άλλοι δύο υποψήφιοι (σ.σ. και οι δύο γυναίκες) είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ για την διαδικασία της επιλογής.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο ψήφισε με 382 υπέρ έναντι 144 κατά μια τροπολογία που καλεί την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να επαναλάβει τον διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη θέση.

Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων Daniel Freund και την υποστήριξη δύο ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και τριών των φιλελευθέρων (Renew).

Προηγουμένως η Κομισιόν απέτυχε να δώσει μια απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που επελέγη ο Pieper έναντι των άλλων δύο υποψήφιων.

Αν και η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ, όπως εκτιμά το Politico, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξάλλου το νέο σκάνδαλο προστίθεται σε μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα «σκοτεινών» υποθέσεων που έχουν στιγματίσει τη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν και εξελίσσονται σε «αγκάθια» για την επανεκλογή της.

Η απόφαση του ευρωκοινοβούλιο έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίμαχη συμφωνία της με τον διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερ Μπουρλά, σχετικά με την αγορά εμβολίων για τον κορονοϊό από την ΕΕ.

Η συμφωνία φαίνεται να επετεύχθη χωρίς καμία διαβούλευση και με ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του σκανδάλου «Pfizergate». Το «ντιλ» δισεκατομμυρίων έχει πολλά γκρίζα σημεία και ως προς την τιμή αγοράς αλλά και ως προς τις ποσότητες των εμβολίων που αγοράστηκαν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται πως θα φτάσει στις προσεχείς ευρωπαϊκές κάλπες, όπως ξεκίνησε την ευρωπαϊκή της σταδιοδρομία. Η VDL αποχώρησε από τη γερμανική πολιτική σκηνή ύστερα από μια ταραχώδη θητεία ως υπουργός Άμυνας, η οποία σημαδεύτηκε από μια σειρά σκανδάλων κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και νεποτισμού.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και στην υπόθεση «PieperGate» – υποστήριξε την υποψήφιά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Ωστόσο η επανεκλογή της στον προεδρικό θώκο δυσκολεύει ημέρα με την ημέρα, καθώς τα σκάνδαλα έχουν πλήξει το κύρος της και ευρωπαϊκές ομάδες, όπως οι Φιλελεύθεροι, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πρώτη εκλογή της, δεν φαίνονται πρόθυμες να προσφέρουν την κρίσιμη υποστήριξή τους για μια νέα θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/