Καταστράφηκε ολοσχερώς το μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Ουκρανίας από την ρωσική πυραυλική επίθεση

Σήμερα οι Ρώσοι πραγματοποίησαν τα ισχυρότερα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές από την έναρξη του πολέμου

Ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός του Κιέβου και της Ουκρανίας, στην Τριπίλσκα, καταστράφηκε από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα κατά την διάρκεια των σημερινών επιθέσεων σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

Στην επικράτεια της Ουκρανίας υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3600 MW, εκ των οποίων η εγκατεστημένη ισχύς των θερμοηλεκτρικών σταθμών είναι περίπου 57%.

Ο συγκεκριμένος σταθμός παρέχει ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο στο Κίεβο και την περιοχή, αλλά και στις γειτονικές επαρχίες Τσερκάσι και Ζιτομίρ.

Οι καταστροφές ήταν συντριπτικές και σε πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Εκτεταμένες είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σχεδόν σε όλη την Ουκρανία, ακόμα και σε επαρχίες που δεν δέχθηκαν άμεσα ρωσικά πλήγματα.

Μετά το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός στην Τριπίλσκα έγινε ο κύριος σταθμός παραγωγής ενέργειας για την περιοχή του Κιέβου.

Το συγκεκριμένο χτύπημα είναι ένα από τα χειρότερα σε ουκρανικές υποδομές, από την έναρξη του πολέμου.

Πυρηνικός συναγερμός στην Πολωνία από ρωσικό πλήγμα με υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kh-47 Kinzhal

Εξαερώθηκαν 17 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου υπόγειας δεξαμενής σε βάθος 50 μέτρων

H Ρωσία πέτυχε τα ξημερώματα το μεγαλύτερο στρατηγικό πλήγμα που έχει πετύχει μέχει σήμερα στην Ουκρανία, καταστρέφοντας με υπερ-υπερηχητικά βλήματα Kh-47 Kinzhal και πυραύλους cruise Kh-101, την μεγαλύτερη υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας στο Bilche-Volitsko-Uher, στην πόλη Stryiκαι του Λβιβ και μαζί της τα 17 δισεκατομμυρια κυβικά μέτρα αποθηκευμένου αερίου!

Η επίθεση έγινε από τρεις διαφορετικές πλευρές.

Η καταστροφή της ποσότητας του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αδυναμία προμήθειας νέας ποσότητας από την Ρωσία, σημαίνει ότι η Ουκρανία «τελείωσε» ενεργειακά.

Συνολικά οκτώ μαχητικά MiG-31 έπληξαν με Kinzhal και Kh-101 την δεξαμενή προκαλώντας ένα μανιτάρι που έμοιαζε με πυρηνικό και φάνηκε από τη Πολωνία, σε βάθος 100 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η δεξαμενή βρισκόταν σε βάθος 50 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, κάτι που δεν εμπόδισε τους Kinzhal να περάσουν το πετρώδες έδαφος «σαν βούτηρο» και να εκραγούν μέσα στην δεξαμενή!

Στην Πολωνία ξεκίνησαν μετρήσεις της ραδιενέργειας αφού υπήρξε αρχικά η υποψήφια πυρηνικής επίθεση κατά που δεν επιβεβαιώνεται, όμως.

Σύμφωνα με αναφορές από ουκρανικές πηγές τα αποτελέσματα των ρωσικών επιθέσεων είναι τα εξής:

▪️ Περιοχή Κιέβου: Οι Ρώσοι διέλυσαν κρίσιμης σημασίας ενεργειακή υποδομή. Διακοπές ρεύματος σε όλη την πρωτεύουσα.

▪️ Περιοχή Χάρκοβο. Τουλάχιστον 10 πλήγματα σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Διακοπές ρεύματος. Το μετρό δεν λειτουργεί.

▪️ Περιοχή Λβιβ . Επίθεση στο Στρίι από τρεις πλευρές. Καταστράφηκαν κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

▪️ Περιοχή Ζαπορίζια. Καταστροφή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

▪️ Περιοχή Οδησσού. Πυρκαγιά σε ενεργειακή εγκατάσταση από επίθεση drones.

Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις περιοχές Ρίβνε, Μικολάιφ, Χερσώνα, Τσερκάσι, Χμελνίτσκι, Ντνιπροπετρόβσκ και Τσερνίβτσι.

Πηγή pronews