Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτης.

80 χρόνια από την τραγική εκείνη νύχτα που οι Εβραίοι της Άρτας συνελήφθησαν από τους Ναζί και εκτοπίστηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου.

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Εβραίους της Ισραηλητικής Κοινότητας Άρτης συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Αρταίων και τον Μουσικοφιλολογικο Σύλλογο Άρτης ” ο Σκουφάς” στις 22-23 Μαρτίου.

Εκ μέρους του Δημάρχου Αρταίων κ. Χριστόφορου Σιαφάκα, υπό την παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων και των Αντιδημάρχων του Δήμου Αρταίων, πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των επίτιμων καλεσμένων στο Δημαρχείο της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου και ώρα 18.30.

Τίμησαν ιδιατέρως με την παρουσία τους ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, ο Γερμανός Πρόξενος κ. Mark Strohmenger, o Γεν. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος κ. Βίκτωρας Ελιέζερ, ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλητικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μόνις Χαλέγουα, ο Πρόεδρος της Ισραηλητικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μωυσής Μανούαχ, ο Πρόεδρος της Ισραηλητικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μάρκος Μπατινος, η Γεν. Γραμματέας της Ισραηλητικης Κοινότητας Θεσ/κης κα Αννίτα Πίντο, η αρτινής καταγωγής κα Σουζάνα Φρανσές, το γένος Μιζάν, Γενική Διευθύντρια του Ελληνο- Ισραηλινού Επιμελητηριου Εμπορίου και Τεχνολογίας καθώς και μέλη της εβραϊκής κοινότητας Άρτας.

Συνάντηση μνήμης και αναδρομής σε γεγονότα που μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο, σημάδεψαν την εβραϊκή κοινότητα της Άρτας και όλους τους Αρτινούς!

Κοινή συνιστώσα, η καταδίκη αυτού του ακραίου διωγμού που οδήγησε στην εξολόθρευση των Εβραίων και συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα! Όσον αφορά στις εκδηλώσεις, πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην πνευματική στέγη του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς».

Το πρωί του Σαββάτου 23 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε περίπατος σε σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος με τον κ Θεοχάρη Βαδιβούλη, ερευνητή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτης.

Περίπατος σε σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το ίδιο βράδυ στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, όπου πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά από το Μνημείο Ολοκαυτώματος από τον κ Χαίμ Ισχακή κ τον Αρτινής καταγωγής Μπένη (Βενιαμήν) Μιζάν, κατάθεση στεφάνων και πορεία μνήμης μέσα από την εβραϊκή συνοικία προς το σημείο συγκέντρωσης των Αρτινών Εβραίων πριν τον εκτοπισμό τους.