Μόσχα: Αυτοί είναι οι δύο κατηγορούμενοι από τους 4 υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα – Αντιμέτωποι με ισόβια και όχι μόνο

Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι για το τρομοκρατικό χτύπημα στη ρωσική πρωτεύουσα αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την επιστροφή της θανατικής καταδίκης

Στη δικαιοσύνη οδηγήθηκαν οι δύο πρώτοι από τους 4 υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, το βράδυ της Παρασκευής, που μέχρι στιγμής μετράει 137 νεκρούς και 180 τραυματίες.

Οι δύο πρώτοι ύποπτοι εμφανίστηκαν με σημάδια στα πρόσωπά τους, ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου αργά την Κυριακή για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για τρομοκρατία, μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι δύο κατηγορούμενοι Rachabalizoda Saidakrami Murodali και Mirzoev Dalerjon Barotovich, αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ανώτερα μέλη του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησαν από τη χώρα να επαναφέρει τη θανατική ποινή μετά την επίθεση.

Οι επικριτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το αίτημα, μεταξύ άλλων λόγω της ευρείας χρήσης αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία για να στοχεύσει τους αντιπάλους του Κρεμλίνου και τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει ένα μορατόριουμ για τη θανατική ποινή από τη δεκαετία του 1990, αλλά αυξάνονται οι εκκλήσεις στο στρατόπεδο του Πούτιν για την άρση του μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.

«Τώρα τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη θανατική ποινή», δήλωσε το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

“Αυτό το θέμα θα είναι σίγουρα βαθιά, επαγγελματικά και ουσιαστικά επεξεργασμένο. Θα ληφθεί μια απόφαση που θα ανταποκρίνεται στη διάθεση και τις προσδοκίες της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Βασίλιεφ σε βιντεοσκοπημένη δήλωση.

«Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή όταν πρόκειται για τρομοκρατία και δολοφονίες», δήλωσε το Σάββατο ο Γιούρι Αφόνιν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Κρατικής Δούμας.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν – δύο στενοί σύμμαχοι του Πούτιν – ζήτησαν επίσης να «καταστραφούν» οι «τρομοκράτες» μετά την επίθεση.

«Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο την τρομοκρατία αντιποίνων… θάνατος αντί θανάτου», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η κίνηση υποστηρίχθηκε επίσης από τους επικεφαλής δύο άλλων φιλοπροεδρικών κομμάτων στο κοινοβούλιο της Ρωσίας.

Οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχία για τα σχέδια, μεταξύ άλλων λόγω της ευρείας χρήσης αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν αντιπάλους του Κρεμλίνου και υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Οι αρχές άνοιξαν ρεκόρ 143 ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2023, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona – από λιγότερες από 20 ετησίως πριν από το 2018.

Νωρίτερα, οι συλληφθέντες είχαν προσαχθεί για ανάκριση με τις ρωσικές αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

Στο βίντεο φαίνονται οι ύποπτοι ως δράστες να κρατούνται σφιχτά από φρουρούς ασφαλείας καθώς τους βγάζουν από φορτηγά και τους μεταφέρουν στη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή για ανάκριση. Ξεχωριστά πλάνα δείχνουν το οπλοστάσιο που άφησαν πίσω τους οι δράστες που οργάνωσαν το «λουτρό αίματος» στον χώρο εκδηλώσεων.

Οι αξιωματικοί είπαν ότι βρήκαν τέσσερα σετ πυρομαχικών, περισσότερα από 500 φυσίγγια και 28 γεμιστήρες στο σημείο της σφαγής. Στον συναυλιακό χώρο βρέθηκαν επίσης δύο όπλα καλάσνικοφ.