Ο Ζελένσκι «καρφώνει» τον Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία για την αμυντική συνεργασία

Ο ελληνικός λαός και τα κόμματα ενημερώθηκαν από τον Ζελένσκι ότι επιτεύχθηκαν συμφωνίες με τον Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία

Σοβαρά ερωτήματα για τις συμφωνίες που έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίσκεψή του δημιούργησε ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στα social media αναφέρθηκε σε εφαρμογή συμφωνιών που επιτεύχθηκαν, συμφωνίες ωστόσο που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές από την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να επιταχύνουν τις «εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του επισημαίνει: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας.

Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση που έκανε στα social media δύο ώρες αργότερα, δεν είπε το παραμικρό για τα περί συμφωνιών με την Ουκρανία.

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τη σκυτάλη πήραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές οι οποίες χωρίς να διαψεύσουν ότι υπογράφηκαν συμφωνίες, υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού».

Από το Μαξίμου λένε ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» η οποία όπως ανέφεραν «δεν είναι καν έτοιμη».

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει δημόσια και όχι με διαρροές και non paper για το αν υπογράφηκαν συμφωνίες με την Ουκρανία και τι περιεχόμενο έχουν αυτές.