Στην Εξεταστική για τα Τέμπη ο εξαφανισμένος Κ. Καραμανλής

Ο Κ. Καραμανλής καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη.

 

Τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή παρουσία και κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη φονική σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη.

Κεντρικό, όσο και κομβικό, πρόσωπο, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών την ημέρα της τραγωδίας, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για όσα έπραξε και δεν έπραξε και περιβάλλουν τη θητεία του στην ηγεσία του υπουργείου.

Στα «βαγόνια» της αντιπολίτευσης τα ερωτήματα «φορτώνονται» σχετικά με την υλοποίηση της σύμβασης «717» για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, το καθεστώς των μετατάξεων.

Μένει να φανεί αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα βάλει στις «ράγες» των απαντήσεων τα περί ανθρώπινου παράγοντα και διαχρονικών παθογενειών όπως έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται ακόμη και στο πώς θα απαντήσει στον προκάτοχο του Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος στην κατάθεση του πριν από λίγες ημέρες σημείωσε πως ο ΟΣΕ κατέρρευσε από το 2019 και μετά σε σχέση με το προσωπικό του.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπενθυμίζεται, πως έχει δηλώσει ότι η «717» ξεμπλόκαρε επί ημερών του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο ίδιος την προχώρησε και τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 6 παρατάσεις με ελάχιστη πρόοδο.

«Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να κρυφτώ πίσω από ευθύνες άλλων. Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο για τη δική μου θητεία, αλλά και για τις θητείες όλων των προκατόχων μου και τις παθογένειες των προηγούμενων ετών» έχει δηλώσει ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για την παραίτηση του αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση των προτάσεων παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη που είχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε δηλώσει πως «η νίκη της ΝΔ όπως και η επανεκλογή μου δεν διαγράφουν καμία ευθύνη. Δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Στην ίδια ομιλία, πάντως, είχε σημειώσει πως «η πολιτική ευθύνη όμως, δεν ισούται με ποινική ευθύνη. Σε αυτή τη χώρα, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται ακόμα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Και είχε απορρίψει ότι «κρύβεται στην ασυλία» υπενθυμίζοντας ότι «η διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά την τέλεση καθηκόντων υπουργού γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης Υπουργών» και μόνο από τη Βουλή».

Σε κάθε περίπτωση νωπή στέκεται ακόμη η συγκλονιστική παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας της 20χρόνης Μάρθης που χάθηκε στη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, όπου καταλόγισε ευθύνες στον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. «Αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του.

Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμη των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει. Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών» είχε επισημάνει στην κατάθεση της η Μαρία Καρυστιανού.

ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr/